10 saker att ta med på MTB-turen
Vi känner igen scenariot: du avslutar en lång stressig dag på jobbet och allt du kan tänka på är att komma ut och köra skiten ur kroppen i favoritspåret med kompisarna. Men så fort du stänger ytterdörren kommer paniken: har jag fått alla grejor med mig? Så – här är en lista över saker du aldrig ska lämna hemma när du skall ut med din cykel i skogen.
1. Motivation, inspiration och transpiration
Efter de långa, mörka och våta vintermånaderna som du spenderat på soffan och smaskat chips, kollat Netflix och druckit öl från det lokala mikrobryggeriet, är det inte alltid lätt att studsa upp och hoppa direkt tillbaka i sadeln. Men när du väl kommer ut och vevat dig runt din favoritslinga, eller efter en hård klättring och följande utförslöpa kommer motivationen tillbaka och då vet du: hell, yeah! Det var värt det! Och som en trevlig sidoeffekt förbättrar du också din kondition.
2. Skydda dig själv
Det är svårt att tro att det fortfarande finns människor som cyklar utan hjälm. Var snäll och aldrig utsätt dig för onödiga risker och bär alltid en hjälm. Och om du kommer på att du lämnade locket hemma är det alltid värt att vända tillbaka för att få med det. Detsamma gäller dina cykelglasögon. De skyddar från irriterande solljus, flygande stenar, skräp och trädgrenar.
Eftersom du alltid jagar dina polare i spåret ligger du kanske lite nära ibland, och då kommer det en del skit flygande från din långsamma kompis bakhjul. Beroende på om din runda är tekniskt krävande, eller du skall träna på några nya coola trick, är det en bra idé att ta ett par lätta knäskydd med dig. De skyddar dina knän mot slag och skrap och håller även dem varma på lite svala rundor. Kalla knän tar mycket stryk.
3. Vätska är allt
Vatten… grunden till allt liv. Även på korta turer är det alltid en bra idé att dricka vatten lite då och då. Det finns inget mer irriterande än att sitta och vara helt torr i näbben precis när du skall dra på för fullt i favoritpartiet. Och ingen vill väl vara utan vatten innan en hård klättring. Nu på sommaren är det än viktigare med vätska, och är du ute och kör hårt kan det vara bra att ha någon sportdryck som hjälper till med elektrolyter och salter för vätskebalansen. Och nej, Red Bull är inte en sportdryck…. men den där kalla ölen efteråt – det kan däremot diskuteras.
4. Mat
Äta är onödigt – vi har alla hört det här när vi pratar om att åka korta turer. Och ändå kan vi rekommendera att du har med ett litet mellanmål när du är ute – antingen en energi-bar eller en banan. Det är ju inte ovanligt att det som var tänkt som en kort runda kan gärna kan bli något mer. Och helt plötsligt känner du dig verkligen hungrig och skakig i låren!
5. Mobilen
För de flesta av oss innebär cyklingen att kunna stänga av och lämna stressen från arbetet bakom oss och njuta av friheten på vår järnhäst (tja, eller alu- eller kolfiberkuse). Ändå, borde du alltid ha en telefon med dig! Du måste kunna komma i kontakt med vänner och familj för att meddela om ett mekaniskt problem eller en krasch, ta fantastiska bilder och fira ditt senaste Strava-rekord när du hänger på sociala media.
6. Cash
På tal om öl – lite kontanter på fickan tynger inte packningen – och tyvärr delar inte din lokala pub ut gratis öl, så…! Om du har valt en cykeltur över lunch eller middagen kan du alltid ta ett pit-stop och köpa en korv eller en smörgås på bensinstationen innan du cyklar hela vägen hem. Plastkortet kan också få hänga med.
7. Verktyg, en nödvändighet
En cykel i mekaniskt toppskick är ett grundläggande krav för en rolig skogsrunda. Eftersom du aldrig vet vilka överraskningar din dag har i lager bör du alltid ha ett multiverktyg och ett kedjelås med dig. Multiverktyg kan utföra mirakel i spåret och kan förhindra att ett fantastiskt äventyr slutar för tidigt. Vid punkteringar är en extra slang eller ett tubeless plug-kit värt den extra vikten, inte att förglömma pumpen. Om du inte gillar att åka med en ryggsäck eller höftpåse kan du fästa en slang och pumpen direkt på din cykelram med hjälp av ett spännband/ gummiband eller förvara det i en vanlig sadelväska. Du kan också fästa en pump på flaskhållaren med en adapter. Mer sofistikerade lösningar som t.ex Specialized SWAT-system gör att kan du ha alla dina väsentligheter på cykeln hela tiden eftersom ett lagringsfack är integrerat i cykelramen.
8. Första hjälpen kit
Vad kan egentligen hända på en snabb after-work runda? Och det är precis när det händer! För att kunna använda din lilla fritid så effektivt som möjligt, skyndar du dig hem från jobbet för att hänga med kompisarna ut. På vägen till skogen har en bil slutligen lyckats parkera längs med gatan efter en miljon försök, och öppnar dörren precis framför dig. Bang… och du kasar i gatan, det är precis här ett förstahjälpen-kit kommer väl till hands. Att vända hem är ju sällan en option, inget mindre än hämtning med helikopterambulans stoppar en hängiven stigcyklare!
9. Dina cykelkompisar
Motivation, skoj och high-five på parkeringen är ännu bättre när du delar det med goda vänner. En annan positiv sak: Om du får ett mekaniskt problem är du inte den enda som får smutsiga händer och om du skulle krascha, eller få total kroppskramp är du i säkra händer. Ju svårare eller mer avskild terräng du åker i, desto viktigare att inte vara själv. I juni 2018 kraschade en MTB-cyklist i Sundsvall och låg ensam i 21-timmar utan kunna kontakta omvärlden…!
10. Rätt klädsel
Det är få saker som är mer irriterande än att komma hem halvt genomfrusen eller helt genomblöt efter en åktur. Tack vare det stora utbudet av högteknologiska regnkläder som finns på marknaden, skall dåligt väder inte längre sätta stopp för dig att komma iväg. Packa alltid en jacka och en extra överdel. Vid väderomslag kan det ibland bli ganska kallt och det finns alltid en otäck regnskur som lurar runt hörnet. Även på sommaren bör du ha en tunn jacka i din ryggsäck så att du inte blir kall på vägen hem när fartvinden ökar. Just försommaren 2018 har det i Skåne inte direkt krävts något annat än shorts, kortärmat, Kamelbak och en rejäl dos myggmedel.
Nu räcker det – dags för en välförtjänt semestertur! Med våra cykelkompisar förstås!
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se