Sommartravet 2018 – 5 tips för nybörjaren
Den 5 juli går den årliga travtävlingen Sommartravet av stapeln. Under en månad avgörs åtta tävlingar i sex svenska städer, varav den näst sista på Jägersro den 31 juli. Tävlingarna drar årligen tiotusentals åskådare, samtidigt som färska siffror visar att intresset för att spela på trav är större än någonsin.
Vill du vara med och spela på Sommartravet men har noll kunskaper om trav?
Inga problem! Reza Tohidi på Kronprinsens spelhörna i Malmö är ett bevis på att man knappast behöver vara någon rutinerad travspelare för att ha chans på drömvinsten. Efter att Reza tog över butiken sommaren 2015 tog det bara fyra månader innan han kammade hem vinst på över 400 000 kr, utan att vara speciellt insatt i trav.
– Jag kunde ingenting om hästar och var inte speciellt intresserad, jag var helt ny i branschen. Det gav en jätteglädje för mig, säger Reza i en intervju med Aftonbladet.
För dig som vill vara med och spela på Sommartravet ger vi fem grundläggande tips som ökar chanserna för att du ska bli en vinnare. Du kan också gå in på trav.se för att få tips och läsa på om olika spel och hästar
Håll koll på loppens upplägg
En av de absolut mest grundläggande faktorerna att hålla koll på inför ett travlopp är hur loppet är upplagt. Travbanor har nämligen olika distanser och vissa hästar är bättre på korta banor, medan andra är starkare på långa. Du kan använda lopparkivet på ATG.se för att ta reda på hur en viss häst presterat på olika distanser tidigare.
Autostart eller voltstart?
Det finns två varianter av startmetoder som används inom svensk travsport – autostart och voltstart.
I autostart springer hästarna bakom en startbil med två ”vingar”. När vingarna fälls ned startar loppet.
I voltstart snurrar hästarna runt i cirklar på banan och när startkommando ges drar loppet igång.
Hästens startposition
Precis som att en häst kan vara bättre på en viss distans, så kan startpositionen förändra förutsättningarna inför loppet. I autostart är det mest fördelaktigt att starta i spår 5 och sämst att starta i spår 12 eller 8.
I voltstart är spår 1 det klart bästa spåret, medan de sämsta spåren är 12, 11 och 10.
Kom dock ihåg att vissa hästar trivs bättre i vissa spår, och att spår-fördelen kan variera beroende på distans. Information om hur hästarna presterat i olika spår går att finna på ATG.se.
Är hästen i form?
Precis som idrottsutövare kan hästens form gå upp och ner. En häst som inte tävlat på länge, varit sjuk eller nyligen vaccinerats har ofta sämre förutsättningar än en häst som är i bra form och har sprungit flera lopp under den senaste tiden. Återigen, titta på historik på ATG.se och se när hästen tävlade sist och hur det gick.
Se upp för varningstecken
Det finns ett antal faktorer som kan bidra till att hästens vinstchanser försämras avsevärt. Några av de vanligaste är om hästen galopperat i start under de senaste loppen, ifall hästen inte vunnit på länge, och ifall hästen har behövt resa långt för att vara med på tävlingen.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se