FotbollNyheterSvedala IF

Svedala IF startar namninsamling för att stoppa vräkning

Svedala IF har starat en namninsamling för att stoppa kommunens planer på att ta bort klubbens lokaler på Aggarpsvallen.

Uppropet har snabbt fått stor uppmärksamhet och efter bara en dag har 493 personer skrivit på.

Så här presenterar Svedala IF problemet på sin hemsida:

“Nu behöver vi din hjälp. Svedala IF hotas att vräkas från vår klubbstuga som är hjärtat i hela vår verksamhet. Hjälp oss att visa politikerna hur viktig klubbstugan är för vår verksamhet genom att skriva under vår namninsamling.”

Och fortsätter:

“Svedala IF är en av Skånes äldsta fotbollsföreningar och föreningens kärna är barn- och ungdomsverksamheten, som är 15:e störst i Skåne. Föreningen har de senaste 5-6 åren haft tillgång till en barackpaviljong på Aggarpsvallen. I barackpaviljongen finns klubbstugeutrymmen, omklädningsutrymmen, tvättutrymme och förråd. Klubbstugeutrymmena innehåller tre kontor(kansli), mötesrum, samlingslokal, kiosk och pentry. För att nå en överenskommelse med Svedala kommun, som innebär att Svedala IF får fortsatt tillgång till klubbstugeutrymmena, har föreningen lovat att utan diskussion lämna omklädningsutrymmen, tvättutrymme och förråd för att använda motsvarande utrymmen i den nya sporthallen (Aggarpshallen). Detta trots att Aggarpshallen ligger 0.3 km från de befintliga fotbollsplanerna på Aggarpsvallen.

Svedala IF:s ansträngningar har nu, istället för i en överenskommelse, resulterat i att kommunen, efter höstens val, hotar ta beslut om att vräka föreningen. Vräkningen innebär att Svedala IF hänvisas till att använda utrymmen i Aggarpshallen, som är gemensamma med alla de föreningar som skall utnyttja Aggarpsvallen och Aggarpshallen.

Svedala IF kan alltså tvingas från klubbstugeutrymmena med kansli i barackpaviljongen till mycket sämre lokaler i Aggarpshallen, som föreningen dessutom måste betala mångdubbelt för. Att ta bort Svedala IF:s klubbstugeutrymmen får också negativa följder för kommunen, som tvingas bygga någon form av ersättningsbyggnad med kiosk och toaletter för Aggarpsvallens befintliga konstgräsplaner. Det viktigaste för kommunen är tydligen att Svedala IF tvingas flytta till Aggarpshallen, trots att föreningen redan 2015, innan Aggarpskolan och Aggarpshallen började byggas, i skriftliga yttranden till detaljplanen påpekade hur väsentligt det är med en egen klubbstuga med kansli.

Vräkningen från klubbstugeutrymmena kan få mycket stora konsekvenser för Svedalas barn och ungdomar, eftersom förutsättningarna att driva Svedala IF:s verksamhet, med mer än 500 barn och ungdomar, försämras avsevärt. Försämringen är så markant att Svedala IF kommer att behöva omvärdera verksamhetens omfattning och överväga om det överhuvudtaget går att fortsätta. Möjligheterna att engagera 90 ideella ledare blir avsevärt mindre när det inte ens finns en egen klubbstuga, som den 110-åriga föreningen har haft så länge alla kan minnas.”

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close