IK PanternIshockeyNyheter

Panterns nye ordförande om alla utmaningarna som väntar

En längre tid har det varit hela havet stormar i IK Pantern. Mitt i blåsten fick klubben nyligen en ny ordförande i Peter Nilsson. Han ser svårigheterna, men framförallt möjligheterna.

– Årsmötet var avgörande för både familjerna som traditionellt gått in med mycket pengar i Pantern och Hugo Stenbecks hockeystiftelse. Resultatet av mötet säkrade en fortsättning.

– Men vi har stora utmaningar framför oss, betonar Peter Nilsson och räknar upp frågor som att bredda sponsors-basen, få igång och utveckla ungdomshockeyn, bygga upp broar som bränts i Pantern och förbättra den interna kommunikationen.

Arenafrågan har varit ett stort frågetecken, Malmö Isstadion byggs ju om under hösten. Hur löser ni det?

– Som det ser ut nu blir det huvudsakligen spel i Rosengårds ishall (bilden ovan) under hösten. Vi för även diskussioner om vissa gästspel, bland annat med Trelleborg. Kirsebergs sihall är underkänd av HockeyAllsvenskan och förbundet och det beslutet står fast.

Malmö Arena?

– Nej, det blir för dyrt.

Pantern har fått fyra lediga datum i den hårt uppbokade Arenan och om spel där blivit aktuellt hade man fått placera in matcherna på exakt de datumen. Programmet är ännu inte satt och datumen kan inte hålls fria hur länge som helst, men framförallt faller Arena-spelet på kostnaden. Enligt uppgift hade fyra matcher i Arenan kostat långt över en miljon kronor. Att hyra anläggningen och använda tekniken i hallen kostar cirka 280 000 kronor per match.

I sponsorsfrågan är Peter Nilsson tydlig med att utan stöttningen från enskilda familjer som Schönhult och Öhrn hade klubben aldrig nått så långt som man gjort och att Stenbecks-stiftelsens intåg ger en rejäl boost. Men han konstaterar också att det måste till en breddning.

– Vi måste ha in utomstående sponsorer också, som är av den digniteten att de gör skillnad. Där är det saker på gång. Om allt går som det ska kan det snart bli klart med en ny sådan samarbetspartner. I så fall ett mycket viktigt trendbrott,

Ungdomshockeyn brinner Panterns nyvalde ordförande för och att utveckla den är dessutom ett villkor för engagemanget från Stenbecks stiftelse. För att överleva på sikt måste Pantern också på nytt bli bra på att plocka fram egna talanger.

En stor del i utvecklingen hittar Peter Nilsson i ett bättre samarbete.

– Som jag ser det handlar det om tre steg. Det första är att förbättra samarbetet i Malmöhockeyn och säkra åldersklasserna, det andra är att bredda den egna ungdomsverksamheten i Pantern och det tredje att skapa mer isstid i regionen.

Steg 1 är inlett. Pantern har redan pratat lite med klubbarna i närområdet och där inkluderar man även Trelleborg. Målsättningen är att säkra ålders-stegen. Om klubbarna inte var för sig kan samla tillräckligt många spelare för att utan problem genomföra en hel säsong med träning och matcher i samtliga åldersklasser får man ibland köra gemensamt. Att ibland se vilken av klubbarna som har bäst förutsättningar i just den åldersklassen och styra spelarna dit istället för att till varje pris hålla liv i ett lag som inte klarar sig på egen hand.

– När det gäller steg 3 med istiden är det något av moment 22. Malmöhockeyn måste visa en ökad verksamhet för att få mer istid, men för att göra det krävs mer istid. Men det ska vi klara. I väntan på det kan redan steg 1 ge en viss förbättring. Vi måste bli effektivare på att utnyttja tiderna vi faktiskt har. Istället för att en klubb kör ett pass med tio spelare och en annan ett pass med tio spelare kan man satsa gemensamt med 20 spelare och då frigörs en tid. Dessutom är givetvis 20 spelare bättre än tio när man ska träna och spela matcher.

De brända broarna i IK Pantern hoppas Peter Nilsson bygga upp med bättre information.

– Där är jag tydlig med att jag inte kan gå in och blanda mig i det som har hänt. Det är och måste vara en sak mellan personerna som varit inblandade. Det finns bara en förlorare i alla kontroverserna och det är IK Pantern.

– Nu vill jag inte hamna i en sits där jag dras in i gamla bråk utan kan koncentrera mig på att se framåt. Jag är en vanlig föreningsmänniska, de flesta av mina vänner har jag fått efter att ha mött dem utanför sidlinjen vid fotbollsplanen. Mitt yrkesliv har dessutom gått ut på att bygga varumärken åt och utveckla idrottsföreningar. Det kan jag och är därför säker på att informationsbrist är en stor del av problemet i Pantern.

– Den interna kommunikationen har varit för dålig. Vi håller på att sätta en organisationsstruktur där det tydligt framgår vem som gör vad. Vår nye klubbdirektör Jens Israelsson är rutinerad och en fantastisk människa som kommer att sköta detta perfekt. Vår nye sportchef Viktor Stråhle gör ett kanonjobb och är snart klar med truppen, det är ett imponerande arbete som gjorts under våren. Men jag vill att allt detta ska synas för våra medlemmar och där har vi väldigt mycket att förbättra, säger Peter Nilsson.

Årsmötet blev starkt kritiserat, bland annat för att styrelsen satt med en massa fullmakter. Gick det rätt till?

– Vi kollade med jurister och dubbelkollade med RF. Utan styrelsen som blev vald hade det inte blivit spel i Hockeyallsvenskan. Det hade även blivit svårare att lyfta ungdomssidan. Fullmakterna kom från personer som visste detta, men inte kunde närvara. Spelarna har till exempel i sina kontrakt att de ska spela i Allsvenskan. Därför var de givetvis intresserade av att undvika en situation där de plötsligt skulle stå utan jobb och tvingas flytta. Att Viktor Stråhle satt med många fullmakter var ju egentligen rätt givet eftersom de i flera fall kom från just spelare och deras familjer. Åtskilliga fullmakter kom även från u-sidan.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån och privat

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close