FotbollMalmö FFNyheter

Uwe Rösler ivrig att få komma igång

Efter lite mer än tre veckors förberedelser är det dags för nye MFF-tränaren Uwe Röslers första match i Allsvenskan.

– Äntligen!

– Det är det här vi jobbar för, att få spela tävlingsmacher. Jag känner att tiden är rätt också. Det är ovanligt med så här långa uppehåll, åtminstone om jag jämför med min tid i Norge. Fast det är klart att VM påverkar. Spelarna känns redo. Det handlar om rutinerade och kunniga spelare som vill komma igång nu. De vet att vi har en plan och allt känns som lugnet före stormen, betonar Rösler.

MFF åkte upp till Uppsala på fredagseftermiddagen med en 19-manna-trupp. Anders “AC” Christansen är inte spelklar, det blir han först den 15 juli och Egzon Binaku avstår på grund av en lättare känning i låret. Andreas Vindheim, som inte deltog i någon av matcherna mot Molde och Midjylland, är dock tillbaka i truppen efter sitt långa skadeuppehåll.

Jumbon Sirius tjuvstartade Allsvenskan i tisdags med att förlora med 1-3 mot GIF Sundsvall. En match som MFF-ledare följde både på plats och har studerat på video. Uwe Rösler varnar framförallt för en sak.

– Sirius är starka på fasta situationer. Därför var matchen mot Midtjylland nyttig och ett bra test. Midtjylland är, i alla fall så långt jag vet, Europas starkaste lag på fasta. Det ser man i statistiken. Sirius försöker göra många mål på första- eller andrabollar på fasta och det ska vi vara beredda på.

– Midtjylland är lite av en ögonöppnare för vad som är möjligt på den yppersta nivån. De lägger ner stora resurser just på fasta, med bland annat en extratränare. Jag tror att det är framtiden. Det handlar om att ha spelare som är särskilt bra på fasta, med rätt höjd och attityd, men särskilt om hur man organiserar utförandet. Där finns det så mycket mer att göra. Jag är själv ingen expert på fasta situationer utan tror att fotbollen kommer att utvecklas som NHL-hockeyn och i andra lagidrotter där man har coacher för offensiven, defensiven och särskilda situationer som power- och boxplay. I fotboll finns det väldigt mycket att utveckla i båda boxarna, där matcher kommer att avgöras. Vårt lag är “pretty good” mellan boxarna. Nu måste vi sätta mer fokus på områdena där målen görs och släpps in. FC Midtjylland ligger mycket längre fram där än vi gör, men vi har startat processen och kommer konsekvent att fortsätta träna på fasta situationer, både för och emot oss.

Tycker du att MFF har rätt spelare i truppen för att bli lika bra som Midtjylland på fasta?

– Vad tycker du att jag ska svara på det? Jag tror inte att du måste vara lång för att bli bra på fasta situationer. Det handlar mycket om hur tävlingsinriktad du är i situationen och det är vad vi har jobbat med.

Trolig startelva i MFF: Johan Dahlin – Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari – Eric Larsson, Oscar Lewicki, Fouad Bachirou, Arnor Traustason, Sören Rieks – Carlos Strandberg, Markus Rosenberg.

Övriga i truppen: Fredrik Andersson, Isak Ssewankambo, Franz Brorsson, Andreas Vindheim, Bonke Innocent, Samuel Adrian, Alexander Jeremejeff och Pavle Vagic.

Andreas Georgson och Olof Persson kommer att sitta med Uwe Rösler på bänken och Jens Fjellström uppe på läktaren och hålla kontakten med teamet där nere.

I IK Sirius är Philip Haglund avstängd efter det gula kortet han drog på sig mot GIF Sundsvall.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close