Varför är skånska klubbar överrepresenterade på elitnivå?
Speltips inom fotboll är Ken Lennaárds vardag som skribent på Winbets.com. Han gräver djupare än de flesta i sina analyser för att få fram de bästa speltipsen. Här följer hans analys och slutsats om framgångarna för Skånes idrottsföreningar.
Efter att ha följt svensk idrott och framförallt lagidrott i närmare 40 år har jag bestämt mig för att utreda en tanke som ploppat upp gång på gång under årens lopp: Är skånska föreningar bättre på att skapa elitlag i lagsporter?
Det känns så. De flesta har en bias mot egna framgångar, men eftersom jag är född och uppvuxen i Stockholm är tanken utan lokalpatriotiska filter. Och innan du dömer mig och slutar läsa vill jag påpeka att jag inte kan rå för var jag är född och att jag har flyttat från huvudstaden.
Som chefredaktör på Winbets är det min uppgift att leta statistik som kan leda fram till bra speltips till mina läsare. Som spelare kan det också bli lönsamt att upptäcka statistik som spelbolagen missat. Frågeställningen är alltså i högsta grad relevant och kan dessutom bli lönsam.
Är Skåne helt enkelt bäst?
Låt oss först gå igenom de geografiska och demografiska förutsättningarna.
Geografiskt är Skåne Sveriges sydligaste landskap, och som till största delen utgör en halvö som av längtan verkar sträcka sig mot Danmark. Eller åtminstone bort från Sverige. Storleksmässigt är Skåne en liten del av Sverige. Bara 10 939 kvadratkilometer av Sveriges 447 435 kvadratkilometer, eller 2,45 procent. Men att jämföra med Norrland som har skogar större än Skåne känns inte relevant. Dessutom skulle förmodligen Stockholm vara bäst om man räknade i geografisk storlek, och det vet vi ju redan att det inte stämmer.
Demografiskt utgör Skånes 1,32 miljoner invånare ganska exakt 13 procent av Sveriges 10,14 miljoner invånare. 13 procent är en högst relevant siffra vilket innebär att Skåne borde vinna SM-guld vart sjätte år i alla lagidrotter för att hålla jämna steg med Sveriges övriga 24 landskap.
Urvalet av sporter att mäta måste göras, och är givetvis subjektivt, men jag redovisar tankegången och har svårt att se argument mot vilka lagsporter som bör mätas.
Golf anses som Sveriges tredje största sport räknat på antalet regelbundna utövare. Men det är ingen lagsport och räknas inte. Inte ens om det skulle kunna definieras som idrott, vilket jag personligen är skeptiskt till.
Motorsport, hästsport och allt annat där föraren inte är avgörande går bort, även om de tävlar i lag.
Basket går bort eftersom det är en för liten sport. Alla andra lagsporter som är mindre går också bort av ännu större anledning.
Innebandy tog lång tid att fundera över, men till sist togs den sporten bort. Inte bara för att den är så pass ny, utan också för att de kör med konstiga regler. I riktig innebandy får man haka och hugga med klubban, samt givetvis tackla in motståndare i ribbstolar.
Ishockey faller på att de vädermässiga förutsättningarna är så olika för södra Sverige jämfört med de norra delarna där det är snö nästan hela året. Och det går isbjörnar på gatorna så att barnen måste spela hockey i ladorna hela dagen tills föräldrarna har jobbat klart och kan eskortera dem hem. Klart de blir bra på hockey under sådana förutsättningar.
Nej, till slut finns det bara två sporter kvar där en rättvis jämförelse kan ske. Fotboll och handboll. Låt oss se om statistiken bevisar det vi alla har på känn – Att Skåne är bäst på lagsporter. Självklart är det endast guld som räknas. Och givetvis räknas damer lika mycket i ett jämställt land. Men vi tar naturligtvis damerna först i genomgången.
Handboll Damer:
Det har spelats om SM-guld sedan 1951. Det tog tills 2002 innan Team Eslövs IK bärgade guldet till Skåne. De vann också året efter. Sedan vann också Höörs HK 2017. 3 skånska SM-guld på 67 chanser är 4,48 procent. Långt ifrån de 13 procent som krävs för att ens vara genomsnitt. Ingen bra start för den röd-gula fanan.
Handboll Herrar:
Det har spelats om SM-guld sedan 1932. IFK Kristianstad vann guld 1941. De upprepade bedriften 1948, 1952, 1953, 2015, 2016, 2017 och 2018 för sammanlagt 8 guld. Ystad IF har vunnit 1976 och 1992. Lugi HF vann 1980, men alla som kan sin handboll vet att de förtjänat många fler guld. Men nu får vi hålla oss till statistiken. På 86 försök har Skåne plockat 11 guld. Det är 12,79 procent.
Fotboll Damer:
Det har spelats om SM-guld sedan 1972. Malmö FF tog sitt första guld 1986 och har sedan dess plockat hem ytterligare 9 guld, inklusive namnbytet till FC Rosengård. 10 guld på 46 försök är 21,34 procent och klart bättre än rikssnittet. Om man räknar i modern tid sedan 1986 har hela 10 av 32 guld bärgats till Skåne för imponerade 31,25 procent.
Fotboll Herrar:
På Hedenhöstiden sparkade de boll och kallade det för Svenska Mästerskapet. Men Allsvenskan drog igång 1931 och det är den siffran man måste räkna på. Malmö FF tog sitt första guld 1944 och sedan dess har det rullat på, minst sagt. Det har blivit totalt 20 guld. Helsingborgs IF har tagit 5 guld, inklusive när de hette Hälsingborg.
Skånes 25 guld på 87 försök ger hela 28,74 procent i vinstmarginal. Många vill inte räkna guld innan 1946 då Hitler var besegrad och upplysningen tog vid. I sådant fall har Skåne vunnit 21 guld på 62 chanser för en sinnessjukt imponerande siffra på 33,87 %.
Lag, antal mästerskapssegrar och årtal per lag 1946 – 2017. Källa: Svenska mästare, Wikipedia
Eller så kan man räkna från 1941 när kriget vände. Då har Skåne 23 guld på 67 chanser för ett snitt på 34,32 procent. Så, där har du fakta svart på vitt. Eftersom statistik aldrig ljuger så är det bevisat att Skåne är bäst på lagsporter. Och det blir bara ännu mer överlägset om man viktar mot fotboll som är den i särklass största idrotten.
Men vad är anledningen?
Att vara tätbefolkat utgör fördelar med bättre infrastruktur, fler idrottshallar och fotbollsplaner, och mer och bättre motstånd. Men att leva i en mindre ort där vänskap och gemenskap odlas på ett bättre sätt har också visat sig fördelaktigt för sportsliga framgångar för klubblag.
Edvard Persson – den fryntlige skåningen personifierad. Fotokälla: hd.se
Kan det vara så att Skåne har det bästa av två världar? Många små orter med härlig natur och gemenskap, men ändå nära till andra orter för hård konkurrens att sporras av. Jag tror det. Sen underlättar det att resa om man har ett vackert landskap att titta på.
Det måste också ha att göra med Skånes befolkning. Som stockholmare har jag träffat på många idioter från Skåne. De bor alla på Östermalm eller Södermalm och försöker förtvivlat tvätta bort sin dialekt. Om alla idioter åker till Stockholm så måste ju det bli ett klart trevligare snitt kvar i Skåne. Det är min bestämda uppfattning efter att ha besökt Skåne många gånger.
// Ken Lennaárd
Ken Lennaárd är en av Sveriges mest kända pokerspelare och driver idag sajten Winbets.com. Han gillar spiddekaga men har aldrig förstått storheten i svartsoppa.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se