skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Ett elegant och bra första MFF-steg i en lång trappa

MFF massakrerade Sirius i Uwe Röslers första match som MFF-tränare. 4-0 kunde varit mycket mer.

Spela bra är en sak, städa av matcher där man spelar bra en annan och svårare. Den konsten kunde Malmö FF idag.

Men det här var bara första steget i en lång trappa.

En usel vår i Allsvenskan – och den sämsta starten sedan 1999 – gav ett pinsamt poängsnitt på 1,25. Segern över Sirius höjde det till 1,38. SM-guld tas av lag som har en bit över 2,0 och för att nå den numera rimliga målsättningen med en tredjeplats och säkrat Europaspel behöver MFF upp till cirka 2,0. Nu har MFF vunnit en match, vinner laget ytterligare fyra och tar fem raka kommer snittet upp i 1,76. Det är inte ens nära.

För att nå 2,0 krävs det nio raka vinster!

Eakt så uselt var utgångsläget MFF satt sig i.

Men en trepoängare är tagen och det finns ju trots allt 17 matcher kvar. Allt behöver inte göras direkt. Och spelmässigt såg det betydligt bättre ut. Jag är dessutom helt säker på att ingen i Malmö FF-ledningen eller någon av spelarna tror att det kommer att flyta på utan att man lägger ner lika hårt jobb som man gjort de senaste veckorna. Tror heller inte någon luras av dagens 4-0 mot ett mycket svagt Sirius.

Det snackas mycket om att Sirius-truppen är ganska bra. I så fall underpresterar man till och med mer än MFF gjorde i våras. Sirius spelade exakt som det jumbolag man är och var inte i närheten av GIF Sundsvall i tisdags heller. MFF var bättre på att dominera matchbilden, på att utnyttja sina chanser och hålla Sirius borta från det egna målet än GIF Sundsvall. Men som Sirius spelar just nu är man inte i närheten av att hålla allsvensk klass.

Ett exempel är målvakten Karim Fegrouch, som expertbisittaren Jon Persson obegripligt öste beröm över i C More. Ett par tv-räddningar när hans oförmåga att jobba i sidled inte syntes kunde inte dölja att han är en målvaktstränare som står för att det inte längre finns några alternativ. Tror inte att något lag i Allsvenskan eller Superettan valt honom som förstemålvakt om de inte varit piskade att göra det – som Sirius.

Med det sagt fanns det flera positiva saker i MFF:s insats.

Markus Rosenberg visade vägen, precis som han ska göra. Han gjorde det första allsvenska MFF-målet med Uwe Rösler som tränare, vilket kändes helt rätt. Sedan kom även viktiga 2-0, som direkt i starten av den andra halveken dödade alla Sirius tankar på att man kunde utnytta att trots att laget blev fullständigt utspelet första 45 ändå bara låg under med 0-1. Visst bjöds Mackan på läget, men han utnyttjade friläget på ett betydligt vassare sätt än flera av hans lagkompisar.

Väldigt tidigt att säga, men det känns som om alla i trion Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen och Behrang Safari mår bra av att MFF spelar så här. Rasmus är ledaren där bak när Markus är det där framme och gjorde inga missar och Safari var stabil. Men glöm inte Lasse Nielsen. Han slog inte bort en passning och flera av hans uppspel höll riktigt hög klass. Överhuvudtaget kom MFF snabbare upp i anfall än tidigare.

Sören Rieks och Arnor Traustasson gjorde sina bästa matcher hittills i MFF.

Med fler i mitten blir MFF också bättre på mitten, både framåt och bakåt. Än vassare blir det när AC också är tillgänglig. Fouad Bachirou var den första halvlekens kung. Möjligtvis spelar minnet mig ett spratt här, men påminner inte hans sätt att spela, hans aktionsradie, hans suveräna passningsspel och sätt att vända iväg och bort från närmaste motståndare väldigt mycket om Ivo Pekalski när han var som bäst i MFF?

Tror även att många fick lite värme i hjärtat när Andreas Vindheim fick göra sitt första inhopp efter knäskadan och bara tog en minut på sig att göra en assist. Eric Larsson är på väg uppåt i form och kvalitet. Det behövs.

….Timmen före matchen lottades Svenska cupen. Lunds BK-MFF på ”nya” Klostergården. Skitkul. För båda klubbarna.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close