FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Borta först bäst för MFF

I stort sett alla – jag också – var överens om att Drita FC är en bra lottning för MFF.

Men det absolut viktigaste och bästa med lottningen är att MFF börjar borta!

När det nu snart äntligen är dags för match 1 nere i Kosovo är det Drita som måste jaga ett resultat. Malmö FF kan ha tålamod, koncentrera sig på att vara extremt noggrant i försvarsarbetet och kanske utnyttja någon av de blottor som säkert kommer att uppstå när Drita ska prestera inför hemmapubliken. Det väntas mycket folk på stadion i Mitrovica och Drita lär få rejäl stöttning, men de som är där förväntar sig ett resultat också. Rutin är den allra mest underskattade egenskapen i Europaspelet. MFF har den. Drita saknar den helt. Som nybörjare i Europa är det mycket lätt att gå bort sig, bli för het och ivrig och straffas. Och jag tror att risken att det drabbar Drita är större på hemmaplan.

När det gäller just hemma/borta pratar många om MFF:s fantastiska kval- och playoff-matcher mot Red Bull Salzburg (två gånger), Sparta Prag och Celtic FC. I samtliga fall var det hyfsade resultat borta som med hjälp av det extrema publiktrycket på Stadion och MFF:s traditionella hemmastyrka i det internationella cupspelet vändes till segrar.

Men just här tycker jag att den mer relavanta jämförelsen är med de inledande matcherna 2014, 2015 och 2017 mot Ventspils, Zalgiris Vilnius och FK Vardar. I samtliga fall inledde MFF hemma och spelade 0-0, 0-0 respektive 1-1.

Mot Ventspils och Zalgiris lyckades MFF vända genom att med möda och lite flyt vinna med 1-0 borta. Mot Vardar gick det totalt snett och efter 1-3 i baken tog Europaäventyret slut alldeles för tidigt. Det kunde det gjort 2014 och 2015 också! 1-1 är sämre än 0-0 att ta med sig och Vardar var ett betydligt bättre lag än de två andra. Dessutom gjorde MFF en usel bortainsats mot Vardar och Magnus Pehrsson har snyggt nog erkänt att han startade med fel spelare i matchen. Men det som förenar de tre åren är att MFF inte utnyttjade match 1 till att skaffa sig ett bra utgångsläge till match 2.

Jag tror att det i just den här tidiga kvalomgången smög sig in lite för mycket tänk att det viktigaste var att inte förlora eller släppa in mål i den första matchen. Det är en alldeles utmärkt inställning. Om man börjar borta. Som MFF gör nu!

Och som Ventspils, Zalgirius Vilnius och FK Vardar fick chansen att göra i Malmö.

Drita FC är faktiskt det första inledande kvalomgång-motståndarlaget på länge som inte får den möjligheten. Hibernian och Torshavn började också på Stadion 2013 respektive 2011. Då riskminimerade MFF mindre och vann med 2-0, vilket gjorde avancemanget i match 2 enkelt (7-0 och 1-1).

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close