skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Drita var riktigt dåligt – men MFF gjorde jobbet

På ett sätt var MFF:s stabila seger över Drita imponerande.

På ett annat var den det inte alls.

Att MFF vann och att det blev 3-0 var egentligen bara vad man kunde begära eftersom Drita visade sig vara så exakt så orutinerat som väntat och betydligt sämre än i stort sett alla lag MFF möter i den vanliga vardagen. Jag var helt säker på att de skulle vara sämre än FK Vardar, men att skillnaden skulle vara så stor!

Sitter här och funderar på om MFF mött ett sämre lag i Europaspelet?

Zalgiris och Ventspils var vassare, Torshavn också. Mot Hibernian blev det 2-0 hemma och 7-0 borta, men då kopplade MFF på en kvalitetsväxel man avstod från idag. Spontant kommer jag bara på Pezoporicos från Cypern, som MFF körde över med 11-0 hemma efter att ha säkerhetsspelat sig till 0-0 borta.

Det blev 4-0 mot Sirius och 3-0 nu. Men Sirius var bättre än Drita.

Så det var inte vinsten som imponerade. Det var MFF:s sätt att genomföra matchen.

MFF spelade stabilt, lugnt och städade av motståndet. Klasskillnad är inte det samma som säker seger. Jobbet ska göras också! Och MFF gjorde det. Mot ett lag som drog på sig åtta gula och ett rött kort i förkvalsfinalen fanns dessutom hela tiden risken att locka fram de tendenserna hos motståndarna – och sig själv. Men MFF balanserade hela tiden på rätt sida gränsen där den fysiska och spelmässiga överlägsenheten utnyttjades på rätt sätt. Duellerna vanns, men inte på ett sätt som gav kort på något av hållen.

Frånsett Behrang Safaris varning då. Plus att han i Allsvenskan kunde fått ett kort till, men i Europa är nivån högre. Tyckte att den slovenske domaren gjorde en helt okej match frånsett att han missade en solklar straff som Eric Larsson skulle haft.

MFF prioriterade dessutom rätt mellan försvarsspel och anfall. Det fanns lägen att hårdare gå för fler mål. Men istället såg man till att Drita skapade ovanligt få chanser för att vara ett hemmalag i ett Champions League-kval. I de två förkvalsmatcherna gjorde man sex mål, men skapade lägen för många, många till.

Den största och avgörande skillnaden mellan Vardar borta och Drita borta var alltså klassen på motståndet. Men idag uppträdde Malmö FF som ett lag som har spelat över 150 internationella cupmatcher ska göra. Det gjorde man inte mot Vardar. Står också fast vid att det är en jättefördel att börja borta, särskilt i den här tidiga omgången.

Bäst i MFF?

Svårt i en sådan match. Men Markus Rosenberg har en egen nivå. Och det känns även rätt att plocka fram Lasse Nielsen.

Till sist är det viktigt att poängtera att påpekandet att Drita var ett riktigt uselt lag inte är någon slags hån. Drita FC är nybörjare i Europa, precis som hela Kosovo. Den inhemska ligan har dränerats på talanger och klubbarna har precis börjat bygga något som på sikt kan bli stort. Fotbollskunskapen finns.

Om det behövs plockas fram lite ödmjukhet kan man påminna om att MFF vann en av sina fyra första matcher i det internationella cupspelet. Med 2-0 mot Lokomotiv Sofia hemma. Borta förlorade man med 8-3 (!) och när man året efter mötte 1860 München i Mässcupen förlorade man med 0-3 och 0-4.

Det är där Drita är nu i Europa.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close