FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Tio saker som talar för MFF

Sent ikväll ska MFF lägga grunden till det som ska bli avancemang i Champions League-kvalet.

Det går alltid att hitta problem och saker som talar emot. Nu timmarna före avspark har jag istället roat mig med att plocka fram tio saker som talar för att MFF ska vinna dubbelmötet mot Drita och gå vidare till nästa omgång mot Cluj.

Här är de:

1) Markus Rosenberg är frisk och i form.

Rosenberg är alltid viktig för MFF, i Europaspelet är han ofta helt avgörande. Förra säsongen när MFF åkte ut mot Vardar missade han den första matchen och spelade halvskadad i returen. Det var givetvs inte alls lyckat. De senaste årens MFF-insatser i Europa är egentligen en enda lång rad av bevis på kaptenens betydelse för laget. Och formen? Två mål mot Sirius säger det mesta.

2) MFF börjar borta.

Det här skrev jag om redan igår. Hänvisar därför till den texten. Men kort är det givetvis vitalt att MFF för en gångs skull får den här fördelen i den första kvalomgången.

3) Uwe Röslers inträde i laget.

Jag känner en doft av både Åge Hariede och Tom Prahl i Röslers korta insats hittills. Hareide i form av bland annat erfarenheten, den extra taggningen till de viktiga matcherna i Europa, flexibiliteten i spelsystemet så att de bästa kan vara med och prestera sitt bästa och i förmågan att få spelarna med sig. Prahl i bland annat klurigheten och noggrannheten, en övning är inte klar förrän den sitter och alla har förstått fullt ut. Plus givetvis det generella tidiga lyftet en ny tränare alltid ger. Vi vet inte än hur det kommer att se ut om sex månader, men nu ser det bra ut.

4) Den ökade intensiteten på träningarna.

Som man tränar spelar man, poängterade Uwe Rösler direkt när han anlände – och har levt upp till det. Alla spelarna betonar skillnaden. Vi som ser nästan alla träningarna märker en stor förändring, det tränas både mer och längre. Förändringen blir givetvis extra märkbar när de sista månaderna på våren mest var återhämtning i det täta matchandet och försiktighet för att inte drabbas av ännu fler skador på de få spelarna man gick runt på.

5) Det starkt förbättrade skadeläget.

När Egzon Binaku också blev frisk i sitt lår och kunde följa med till Kosova blev skadelistan i MFF hastigt och lustigt helt tom. Det har sett bra ut länge, nu är det en närmast unik situation. Jag är inte säker på att alla förstår hur sällan ett lag – som MFF nu – inte har några som helst problem med skador och kan laborera med en trupp där alla är tillgängliga. Tack vare VM-uppehållet är dessutom alla vältränade och “oslitna”.

6) Självförtroendet fick en boost i Uppsala.

4-0 mot Sirius var bra för Allsvenskan. Frågan är dock om det inte var ännu bättre inför avresan till Drita-matchen? MFF behövde det efter den tuffa våren, spelarna fick känna att de inte bara kunde slå jumbolaget utan köra över det. Och efter tidiga 3-0 kunde man spela av matchen, spara kraft och göra ett par byten för att spara viktiga spelare. Utfallet av 3-5-2 blev dessutom lyckat, flera spelare blev bättre.

7) Många spelare är på väg uppåt i formen.

Fouad Bachirou är en klasspelare, som inte riktigt fick visa det under våren. Delvis för att han spelade ett par matcher han inte skulle gjort istället för att vila ut en skada. Arnor Traustasson och Sören Rieks tyckte jag gjorde sina bästa insatser hittills i MFF-tröjan mot Sirius. Eric Larsson börjar hitta det han visade i GIF Sundsvall. Oscar Lewicki har fått en roll som ser väldigt intressant ut. Jag kan plocka fram ett par exempel till, men nöjer mig där.

8) Rutinen finns hos MFF, inte hos Drita.

Kosovo är nytt på den internationella Europa-scenen. Det är klubblagen också, inklusive Drita. Att pengar är en viktig faktor i Europaspelet är självklart. Rika lag slår oftast mindre rika. Men att ha varit med förr är också väsentligt (fast pengarna har ju beydelse där också i och med att resursstarka lag har lättare att vara med varje år). MFF slår Drita både när det gäller pengar och rutin. MFF har spelat över 150 matcher i de internationella cuperna, Drita har ett förkval. Tack vare värvningen av Fouad Bachirou spädde MFF även på med färsk rutin. Han spelade tolv matcher i Europa för Östersunds FK och var nog det lagets nyttigaste spelare i det äventyret. Lägg till att Arnor Traustasson nyligen kom hem efter att ha varit med i VM.

9) Drita är inget fantom-lag.

Alla motståndare är värda respekt. En seriesegrare och en förkvalssegrare givetvis ännu mer. Men det fanns en anledning till att de flesta inför lottningen tyckte att det skulle vara ett bra utfall att få vinnaren i förkvalet. Läste också med intresse artikeln i Sydsvenskan där förre MFF-junioren Egzon Sekiraca uttalade sig om Drita. I våras spelade han för Trepca89 i ligan i Kosovo. Skadebesvär ställde till det, men han var med i ett par matcher, en av dem mot just Drita och känner väl till kvalitén på lagen. Hans neutrala och insatta bedömning är att Drita skulle vara ett bra lag i Superettan. Det går att förlora mot ett sådant också, men Vardar ifjor var bättre, mer rutinerat och hade större resurser än Drita.

10) MFF känns bättre förberett på cynismen.

Internationellt tillåter domarna mer än hemma i Allsvenskan. I Europa-spelet, särskilt i de tidigare omgångarna, ställs man ofta mot lag som utnyttjar det. Ifjor spelade Vardar fult, sökte frisparkar nära MFF:s straffområde som både kunde vara ett hot och ett tillfälle att ta väldigt god tid på sig. Allt sådant gäller det att möta med lugn och acceptans istället för att bli irriterad, gärna också själv spela lite cyniskt när det behövs och finns tillfälle. I förkvalfinalen mot Red Imps Gibraltar drog Drita på sig ett rött och åtta gula kort. Det är inte alls säkert att man spelar likadant nu, men MFF måste klara av det om det händer. Att få en domare som tillåter lite mer har MFF dessutom färsk erfarenhet av från träningsmatchen mot FC Midtjylland.

Som en liten bonus kan jag kasta in en elfte anledning också:

Konstgräsfaktorn är borta. Flera gånger har MFF fått komma direkt från en konstgräsmatch i Allsvenskan till en Europamatch. Så är det inte nu. Inför match 1 mot Drita spelade MFF på gräs i Uppsala. Inför match 2 mot Drita spelar man på lördag på gräs mot Östersunds FK.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close