MotorNyheter

Joel Eriksson tillbaka på platsen för sin tyngsta seger

Högsommar, och det har passande nog blivit dags för DTM att dra till stranden.

Den femte av säsongens totalt tio deltävlingar tar fältet till den populära semesterorten Zandvoort på den holländska Nordsjökusten, dit Joel Eriksson beger sig med goda minnen från karriärens så här långt tyngsta seger.

Triumfen i prestigefyllda Masters of Formula 3 för två år sedan är Erikssons alltjämt mest betydelsefulla framgång. Det klassiska Formel 3-loppet, traditionsenligt arrangerat just på Zandvoort sedan början av 1990-talet, uppvisar en imponerande lista av vinnare där Joel Eriksson sedan den där dagen 2016 trängs i historieböckerna med namn som David Coulthard, Lewis Hamilton, svenske Felix Rosenqvist, Valtteri Bottas och Max Verstappen.

– Zandvoort har alltid varit en favoritbana för mig och det är den jag sett mest fram mot att prova på i DTM, säger Joel Eriksson i ett pressutskick.

– Det är en äkta förarbana utan en massa avåkningszoner, och där man vet att det får konsekvenser om man åker av. Vi gör långt över 200 km/h i många av svängarna och jag älskar flytet när man får allt att stämma. Det blir nog mäktigt att köra där i DTM, men svårt att köra om. Kvalet blir viktigt.

Joel Eriksson har så här långt under rookiesäsongen i DTM – Deutsche Tourenwagen Masters – stått sig väl i den knivskarpa konkurrensen. Poäng (topp tio) vid samtliga fyra deltävlingar hittills bådar gott inför besöket bland de nederländska sanddynerna, där den nyblivne 20-åringens BMW-team dessutom historiskt har presterat bra.

Fyra segrar sedan 2013 gör BMW till den mest framgångsrika tillverkaren på Zandvoort under de senaste fem åren, och det var också där man säsongen 2015 noterade ett nytt DTM-rekord när man fick in samtliga de sju bilar man då ställde till start på de sju första platserna.

– Banan borde passa oss bra med många snabba svängar. Det har varit goda jaktmarker både för mig och för BMW tidigare. Enda frågetecknet är förstås att jag själv aldrig har kört DTM-bilen på Zandvoort, men någon gång ska ju vara den första och jag brukar kunna anpassa mig ganska snabbt. Mitt mål är alltid att köra minst lika fort som de andra i teamet, även om de har mer rutin. Det blir en kul helg!

Helgens DTM-program speglar det normala, med fri träning på fredag följt av ytterligare ett träningspass, kval och race vardera på lördag och söndag. Både lördagens och söndagens race direktsänds på Eurosport.

Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication

TIDSSCHEMA

DTM | Deltävling 5
 Zandvoort (Nederländerna)

Fredag 13 juli
Fri träning 1: 17.00-17.30 

Lördag 14 juli
Fri träning 2: 09.20-09.50
Kval 1: 11.15-11.35
Race 1: 13.30-14.30

Söndag 15 juli
Fri träning 3: 09.15-09.45
Kval 2: 11.20-11.40
Race 2: 13.30-14.30

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
Efter 8/20 race

1: Gary Paffett (GBR), Mercedes, 99 p.
2: Edoardo Mortara (ITA), Mercedes, 93 p.
3: Marco Wittmann (GER), BMW, 92 p.
4: Timo Glock (GER), BMW, 92 p.
5: Paul Di Resta (GBR), Mercedes, 87 p.

12: Joel Eriksson (SWE), BMW, 25 p.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close