FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

De tre viktigaste sakerna med MFF:s match mot Drita

Efter 3-0 mot Drita FC på bortaplan är det egentligen vädligt enkelt att sammanfatta utgångsläget för MFF inför tisdagens returmatch. MFF har lagt upp en matchboll som det knappast går att missa.

Bara att dunka in den och titta framåt.

Lika enkelt är det att lista de tre viktigaste sakerna med matchen:

1) Avancemanget.

Att gå vidare är det centrala. MFF har fyra stationer på vägen till något riktigt stort. Det här är den första och enklaste. Lottningen gav en antydan, match nummer ett i Mitrovica en tydlig ledtråd: det här är ett kvalsteg som bara ska passeras. MFF ska avancera och hur stor och vacker segern blir är enbart en bisak.

2) Att vinna.

MFF behöver inte vinna. Det kvittar dessutom hur stor marginalen blir om man klarar av att göra det. Men en stabil seger skulle vara väldigt mycket värd inför fortsättningen av säsongen. Alla är överens om att det sett bättre ut ända sedan matchen mot FC Midjylland. Mot Sirus i återstarten var det suveränt, mot Drita borta var det ett jobb mycket väl utfört, mot Östersunds FK hemma var det spelmässigt klockrent, men resultatmässigt ett hårt slag mitt i magen. En ny seger är precis vad MFF behöver för att säkert surfa vidare på vågen ”allt ser mycket bättre ut än i våras”.

3) En stabil tidigt säkrad seger.

Ett tidigt avgörande skulle ge positiva effekter. Då kan MFF spela av matchen och vila krafterna hos alla som är kvar på planen. Man kan även strunta i taktiska byten och mer plocka ut spelare som mår bra av att inte behöva spela 90 minuter. I ett pressat schema kan sådant på sikt bli rätt mycket värt. I förhandssnacket var Uwe Rösler tydlig med att det blir en eller två förändringar av det skälet redan i startelvan. Ska jag tippa tror jag att Franz Brorsson kommer in istället för Behrang Safari eller Rasmus Bengtsson. Eric Larsson lär starta igen eftersom han är avstängd på lördag mot Örebro. Samma sak gäller Markus Rosenberg som också är avstängd mot Örebro. Då får han sin vila. Något han knappast sörjer över med tanke på att Behrn Arena inte bara har konstgräs utan en rätt nylagd plastmatta som ingen – varken borta eller hemmaspelare – ännu är riktigt bekväm med.

Just det här med pulseringen, avvägningen med att inte ge någon för mycket speltid när siktet är inställt på gruppspel i Europa och att prestera i Allsvenskan och Svenska cupen (Lunds BK-matchen) är superviktigt. Men det är även väsentligt att inte ge någon för lite speltid. Det var därför MFF flyttade fram U21-matchen mot Kalmar FF (mer om den här) till idag och lät Pavle Vagic, Laorent Shabani, Hugo Andersson och Fredrik Andersson starta i den matchen. Samma med Anders Christiansen, som fick 45 nyttiga minuter. Inte för att han var bra, men speltiden gjorde säkert nytta.

Tyvärr hade MFF otur med att både Laorent Shabani (axel ur led) och Pavle Vagic (stukad fot) blev skadade. Men Hugo Andersson gjorde en suverän andrahalvlek. I den första hade han, Johan Rapp och Yahya Kalley i backlinjen jätteproblem med att hitta rätt i 3-5-2. Efter pausen blev allt mycket bättre och Hugo tog sitt ansvar som den ende kvarvarande lärlingen på planen och styrde plötsligt hela försvarsspelet. Även bakom A-laget har MFF intelligenta spelare som kan anpassa sig till systembyten – offensivt är U21 och U19 vant vid 3-5-2, defensivt är man det inte – och komma igen efter en svag förstahalvlek.

Fredrik Andersson stod i 90 minuter och trots tre insläppta gjorde han det okej. Att han dagen efter en hel U21-match sitter på bänken mot Drita går att diskutera. Tänk om Johan Dahlin blir sjuk eller skadar sig på uppvärmningen. Men det är ett bevis på hur viktigt det var att ge Fredrik en match. Det är ju heller inte särskilt troligt att Johan inte kan stå och till skillnad mot utespelare klarar målvakter att stå två matcher på två dagar.

Publikmässigt tyder förköpet på att det bli cirka 10 000 åskådare på Stadion.

Vi som var med på 80- och 90-talen tycker att det är en väldigt bra siffra mot en okänd motståndare i vad som ska vara en redan avgjord match.

Många yngre är bortskämda och skakar på huvudet.

Det är ju Europaspel! Och visst hade det gått att hoppas på mer. Inte minst med tanke på att det kom 20 058 mot Vardar ifjor. Men då började MFF på hemmaplan. Men många glömmer fort. Mot Zalgiris Vilnius 2015 kom det 12 439, mot Ventspils 2014 8 831, mot Hibernian 2013 8 628 och mot HB Torshavn 2011 12 551. Det är alltså faktiskt fjorårets publiksiffra mot Vardar som sticker ut och är ovanlig i den här omgången eller motsvarande, inte den det lär bli på Stadion mot Drita. Över 10 000 och bra tryck får det dock mer än gärna bli..,

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close