FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Flera bra besked för MFF – men titta inte i tabellen

Tre tunga bortapoäng och flera goda individuella besked.

Den där tredjeplatsen i Allsvenskan behöver inte vara körd för MFF.

Men det återstår extremt mycket hårt jobb och det finns framförallt en sak som talar emot:

Tabellen!

Egentligen finns det flera goda anledningar till optimism. Uwe Röslers intåg har gett en nytändning, i matcherna, men framförallt på träningsplanen. MFF har förstärkt bra och mer är på ingång. Dessutom har flera nyförvärv som inte levde upp till förväntningarna under våren nu börjat göra det.

Men så är det det där med utgångsläget.

Till de som vill hoppas och sedan tar en titt i tabellen har jag ett tips. Gör inte det!

Även efter dagens seger i Örebro har MFF ett uselt poängsnitt på 1,47. Halva serien är spelad och MFF har tagit 22 poäng. Lyftet borde göra det fullt möjligt att ta tio fler den andra halvan än den första. Felet är att det inte kommer att räcka. Jag tror att det behövs 15. I så fall måste poängsnittet på de 15 avslutande matcherna upp till 2,47. Inte omöjligt, långt ifrån. Men jäkligt svårt.

Nu är det dock slut på gnället.

För 2-1 på Behrn Arena var en flera olika vis mycket bra seger.

Kollektivt tycker jag att det här var mest positivt:

Sättet att komma igen direkt efter ÖSK:s kvittering. Ett returmål på en billig straff skulle normalt sett vara som att få nacksenorna avskurna, omöjligt att inte hänga med huvudena. Straffen var onödig, returen ska man vara först på. Istället fortsatte MFF att göra det man påbörjat redan före kvitteringen, att vara bättre än Örebro.

Stabiliteten. Hur många farliga chanser utöver straffen skapade ÖSK? Från dag 1 har Uwe Rösler – med all rätt – lyft två spelare som extremt viktiga, Markus Rosenberg framåt och Rasmus Bengtsson där bak. Frånsett ett kort inhopp av Bengtsson mot slutet var ingen av dem med den här gången. Trots det klickade det både bakåt i trebackslinjen och framåt där MFF inte skapade särskilt många chanser, men ändå klart fler än Örebro SK.

Individuellt tycker jag att det fanns fem toppar:

Carlos Strandberg. Två mål är givetvis tungt av en forward, ett av dem blev avgörande, det första borde blivit det. Dessutom gjorde han hela tiden massvis med nytta. Precis så här ska man svara på en ökad konkurrens. Rosenberg kommer även resten av karriären att vara Mr Opetbar och Marcus Antonsson är köpt för att spela. Men Strandberg kommer inte att ge sig.

Sören Rieks. Fixade en direkt assist till 1-0 och en öppnande andrassist till 2-1. Men framförallt var han en stark kandidat till bäst på plan-titeln. I alla fall framåt och han växer allt mer in i Wingback-rollen. Sista tio när orken tröt hos många och ÖSK skulle jaga för att få till ett kvitteringstryck gjorde han dessutom massvis med nytta för att stoppa det.

Arnor Traustason. Efter bytet Oscar Lewicki/Marcus Antonsson fick Traustasson en roll som verkligen passar honom. Innan dess visade han att han inte är beroende av en sådan sak för att spela bra. Men när han får gå in i planen på mitten och samarbeta med Rieks kan något riktigt stort hända.

Samuel Adrian. Ett nytt fint inhopp. Jag har tjatat om det länge, men när det gäller honom behöver man faktiskt aldrig vara orolig. Han gör sitt jobb och gör det bra.

Behrang Safari. 90 minuter plus långt tillägg utan byte. På en besvärlig ny konstgräsplan. Fortsätter han så här kan vi lägga ner snacket om vader, kramp och 70-minutersspelare. Det här sättet att spela ser ut att gynna honom.

Sedan fanns det två duktiga spelare att tycka synd om:

Fouad Bachirou. Med sin bolltrygghet och eleganta effektivitet är han alltid viktig för MFF och när han hur enkelt som helst bara kutade in i det egna straffområdet och snodde bollen när det kunde blivit ett friläge för ÖSK var det matchens prestation. Tyvärr drog han en lårbaksida och kan missa Cluj och nästa omgång i Allsvenskan.

Johan Dahlin. Straffräddningen var lysande. Han läste fullständigt sönder Kennedy Igboananike. Nu kommer nästan ingen ihåg det.

Plus en liten påminnelse om att matchvana är viktigt. Med tanke på vilken nivå han normalt håller gick Anders “AC” Christiansen lite grann på tomgång och Andreas Vindheim var också rostig. Speltid behövs.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close