skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Rasmus Bengtsson: Vi lärde oss mycket mot Vardar

Efter segern över Örebro SK har MFF snabbt fått ladda om. Tidigt på måndagen flyger truppen ner till Rumänien för match 1 mot Cluj i Champions League-kvalet.

– Det är väl den svåraste matchen hittills i år, säger MFF-backen Rasmus Bengtsson.

– Cluj är ett bra lag med individuellt skickliga och fysiskt tunga spelare. Säkert småluriga också överallt, de söker frisparkar i för oss svåra områden. Men vi är många spelare som varit med om det tidigare och erfarenheten med laget från förra året är viktig. Mot Vardar var det något liknande. Vi lärde oss mycket och jag hoppas att vi är mer förberedda den här gången. Plus att vi har ett bättre lag i år.

Hur stor fördel är det att börja borta?

– Klart att det är en fördel. Det ser man ju på tidigare år när vi har lyckats i Europa. När det varit som tuffast har vi avslutat hemma och lyckats. Nu har vi chansen att göra det igen. Kan vi få med oss ett bra resultat till returen hemma vet vi att vi är kapabla att slå de flesta lagen på Stadion. Det självförtroendet har vi.

Vad räknar du som ett bra resultat i bortamatchen?

– Göra mål borta är alltid bra! Förhoppningsvis lyckas vi sätta dit någon boll. Sedan är det givetvis gott att vinna och hålla nollan. Men ett mål betyder jättemycket.

Rasmus Bengtsson har vilats en del inför avresan. Han avstod träningen inför matchen mot ÖSK och satt på bänken de första 75 minuterna av matchen. Och på söndagen höll han sig inne i gymmet när de övriga icke-startspelarna var ute på hybriden.

– Jag tror inte att det är någon spelare som varit med i alla matcherna fullt ut den senate tiden. Istället har man haft minst en match på bänken eller bytts ut. Med historiken vi haft och som spelschemat ser ut är det omöjligt att spela varje match. Nu var det min tur.

Är det något ni pratat om speciellt, att det kommer att bli mycket rotation?

– Egentligen inte. Det har blivit naturligt och det är därför vi behöver en stor trupp också.

– Man vill alltid spela alla matcher. Men någonstans finns det en förståelse för att det inte fungerar och att det är den verkligheten vi lever i. Nu kom det ju dessutom en inklämd konstgräsmatch mot Örebro SK coh då hade jag inget emot att avstå. Dels blev utfallet väldigt bra tack vare att vi tog tre pinnar och jag fick lämpligt antal minuter.

Hur var konstgräset på Behrn Arena, nytt, torrt och svårspelat, eller?

– Jag gillar ju inte någon konstgräsplan överhuvudtaget. Alla konstgräsplaner är lika dåliga! Med vatten, utan vatten, ny eller gammal. För mig är konstgräs och gräs två olika sporter.

Ser du det som en fördel inför tisdag att du bara spelade en kvart?

– Nu såg man ju att ”Bach” (Fouad Bachirou) fick lite småproblem med en baksida igen. Det är lätt att säga att om det varit gräs hade det inte hänt, men även om man gör tunga stopp på en gräsplan så glider man alltid lite. På konstgräs tar det helt enkelt stopp och man märker det mer i lederna, särskilt när man blir lite äldre. Det sliter mer på fotleder, knän och höfter.

Hur gillar du din roll som central kugge i en trebackslinje?

– Det är ett stort ansvar och en roll jag trivs i. Gör man det bra kan man få de andra att göra jobbet rätt och det underlättar för egen del också. Folk säger att man kanske springer mindre med tre backar, men gör man det fel kan det bli så också att man springer alldeles för mycket på stora ytor. Det gäller att man ligger tätt ihop och har ett bra samarbete. I så fall ska man alltid ha någon som kan backa upp en. Då vågar man kliva upp på gubbarna framför och ändå ha känslan att det finns någon bakom. Sedan spelar det mindre roll vem av oss som kliver.

– Nu behöver heller inte en mittfältare komma ner och hämta bollen utan vi är alltid tre stycken i uppspelsfasen. Möter vi två anfallare är vi ändå tre och är det en anfallare är det inga problem alls att spela sig förbi. Tidigare har ju en ytterback lyft, så att det blivit rätt likt, men nu är det mer uttalat en trebackslinje.

Passar det dig bäst att vara i mitten?

– Som jag ser det passar jag bäst centralt, men tanke på vilken spelare jag är. Men självklart kan jag spela på de andra positionerna också om det behövs.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close