skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Rösler en viktig del i Molins beslut

Många har längtat, många har undrat. Men nu är Guillermo Molins på plats i MFF med ett nyskrivet kontrakt.

– Jag kan förstå att det ser ut som det dröjt med tanke på att det läckte ut en bild när jag träffade Daniel på flygplatsen. Det var första mötet och där träffade jag även coachen. Efter det tycker jag att det gått relativt snabbt, säger den 29-årige anfallaren.

– Tränaren Uwe Rösler ville träffa mig och höra vissa saker. Efter det mötet kan man säga att förhandlingen började. Om jag ska vara ärlig tycker jag att det gått hyfsat snabbt faktiskt. Men det kanske såg ut som om vi träffades för att skriva på redan då. Så var inte fallet.

Vad fick du för uppfattning om Rösler?

– Ett väldigt bra förstaintryck. Det var lite grann det som gjorde att jag bestämde mig. För mig var det viktigt att snabbt få till det mötet. Jag fick uppfattningen att han är rak och tydlig och att han har vad jag kallar för pungkulor.

Beskeden har väl varit rätt raka också om att det är som anfallare du värvas?

– Senaste fyra, fem, sex åren är det där jag spelat, så det är rätt så naturligt. Det är där jag ser mig själv spela. Och har mina styrkor.

När är du redo att gå ut på planen?

– Jag tänker inte svara på den frågan med ett datum. Först skadade jag mig den 10 januari. Då hade jag varit skadad i slutet av december och det var egentligen då allt började. Den 10:e hade vi en väldigt viktig match i cupen och tränaren frågade mig om jag kunde tänka mig att chansa eftersom vi var tvingade att vinna med 2-0. Jag sa ja, fick en spruta, spelade 90 minuter och vi vann med 1-0, men åkte ändå ur cupen. Efter det var jag otillgänglig i två månader. Sedan ville han ha in mig igen i laget och jag spelade i tre veckor. Så den här skadan under våren, det var en blödning i bäckenet, fick aldrig läka ordentligt. Jag spelade dock de sista fem omgångarna och det kändes okej. Men när säsongen var slut fick jag en del smärta. Jag trodde att träning och rehab under semestern skulle räcka. Fast det behövs lite extra tid. Därför kommer jag inte att ge några som helst tidsangivelser. Det ska läka, jag ska vara i full form och sedan ska jag visa mig från min bästa sida.

– Innan dess är det varken rättvist mot mig själv eller klubben att sätta in mig och det är alla medvetna om. Det känns givetvis bra. Några ingrepp krävs inte utan det är läkning och stegrad träning som gäller. Plus komma upp i kondition. Jag har inte spelat fotboll sedan mitten av maj då grekiska ligan hade sin sista omgång. Men det finns ju redan tre bra forwards i MFF som kan lösa det så länge.

Guillermo Molins skyller dock inte på Panathianikos för att de gav skadan för kort tid att läka.

– Jag har ju också någonting att säga till om. Det var viktiga matcher med mycket som stod på spel. Tränaren litade på mig och när han bad mig spela sa jag oftast ja. Ibland sa jag nej, men då kom läkarna och gav mig klartecken och sa att det inte skulle försämras. I slutet av säsongen när jag började luta åt att inte förlänga i Panathinaikos kände jag att jag var tvungen att visa upp mig lite också. För andra klubbar. Då var det en risk jag själv tog och hoppades att allt skulle läka under semestern.

– Det är ingen fara, det är ingen stor skada, men man ska bara se till att det inte händer igen. Därför är det viktigt för mig att vara öppen med allt från början. Jag har inga smärtor, men jag ska inte göra samma misstag igen och spela 90 minuter bara för att jag inte har några smärtor och tränaren ber mig och vara tllbaka på ruta 1. Nu håller jag igång med det jag får göra och det enda jag just nu inte får är att spela fotboll. Det känns extra bra att det går bra för klubben. Jag behöver inte komma in i ett lag där det är kris, eller där det behövdes en ny anfallare redan igår. Kontraktslängden tyder ju också på att det är ett långt perspektiv som gäller!

Har du hunnit känna efter hur det är att vara tillbaka i MFF?

– Redan när jag träffade coach och Daniel på flyglatsen och snackade blev det en grej som låg kvar och det började bildas tankar i huvudet. Och när förhandlingen väl kom igång märkte jag snabbt att de andra buden som kom kändes mindre intressanta. Jag är nu väldigt glad över att vara tillbaka och få spela på min hemmaplan igen. Plus att vara i en klubb som vinner titlar och vill vara i Europa varje år. Sedan att vi ligger sexa nu med elva poäng upp till toppen ska man inte överdriva. På 15 matcher är elva poäng inte så mycket. Jag tror nog att det börjar skaka i Stockholm rätt snart.

– Helt ärligt, jag kände mig inte färdig med Malmö FF när jag lämnade. Så jag är väldigt glad att jag kan få spela här igen och fortsätta ge supportrarna något att glädjas åt. Och ingen är gladare än jag. När MFF kontaktade mig hade jag inte något att vara bitter över. Det är överspelat och gammalt. Jag har gått vidare, MFF har gått vidare. Sedan är det klart att det hjälpt mig att det gick bra i klubben jag hamnade i, att jag fått spela på hög nivå och i Europamatcher.

Guillermo Molins är nöjd med sin tid i Grekland.

– Jag kom dit i februari 2017 och då var jag ett uttalat fjärdeval i anfallet. Det tog mig två månader, sedan hade jag min startplats och den släppte jag inte. När jag var frisk startade jag varje match och fick en viktig roll i klubben.

– Grekiska ligan är väldigt svårspelad. Det finns fem-sex riktigt bra lag och så finns det flera lite sämre som spelar med fem, ibland sex backar när de möter topplagen. Att möta defensiva lag som lägger allt på att få 0-0 är en utmaning. Sedan var det problem med ekonomin i Panathinaikos och det förstörde hela vår säsong. Sammanlagt fick vi minus 15 poäng. Klart att man blir elva i tabellen då. När de börjar att ta poäng från en är det heller inte lätt att tagga till och kämpa om placeringarna. Vi hade säkert blivit femma utan de minuspoängen och utan effekten av dem hade vi säkert krigat om en topplats. Året före ledde vi playoffserien när vi fick sex minuspoäng.

– Panathinaikos är ingen mittenklubb i Grekland, som det kan se ut. Det är en toppklubb med passionerade supportrar, många som bryr sig och ett stort tryck på spelarna, precis som i Malmö. Allt som allt är jag nöjd med de här två åren även om Kina kanske inte var en sportslig utmaning. I Grekland gjorde jag åtta mål på 25 matcher. Det är helt okej, inget jag är jättestolt över, men ändå helt okej och jag hade fem assist också tror jag. En poäng varannan match i en tuff liga i ett lag som tampades med ekonomiska problem är inte så dumt. Skadan var dessutom en följd av att jag under höstsäsongen hade flest minuter av alla och inte fick vila alls.

Är du en bättre spelare nu än när du lämnade MFF?

– Absolut, mycket bättre. Jag är mer komplett.

_ Vi spelade ett 4-5-1-system där jag var ensam ”nia”. För tränaren var det väldigt viktigt att anfallaren även tog försvarsspelet, inte bara ligga och ”lata”. Så det är väl där jag utvecklats mest. Jag har nog aldrig jobbat hårdare. Och hårt jobb vet jag att Uwe Rösler tycker är viktigt. Sedan är jag en naturlig målskytt och poängspelare och har fått tillbaka min speed, vilket var väldigt viktigt för mig.

– Om jag varit det minsta orolig hade jag valt ett enklare alternativ, någonstans där ingen känner mig. Jag vet vad jag har framför mig och vad jag kan göra.

Vad tycker du om MFF-matcherna du sett den senaste tiden?

– Sista tiden har det varit mycket bra. Innan dess är det bäst att inte säga något. Det är två olika lag. Med samma spelare. Det är intressant att se hur snabbt det kan vända. Sedan är det klart att tar man in nyförvärv spetsas konkurrensen till, folk känner sig mindre bekväma och säkra på sina platser. Med en ny tränare brukar man också få en effekt så jag tror att vi kommer att fortsätta att få se ett helt nytt MFF framöver.

Rösler har pratat mycket om det fysiska, att hans sätt att spela kräver en hög fitness-nivå hos spelarna. Pratade han om det med dig?

– Där känner jag mig trygg. Som sagt, tidgare som anfallare har fokus för mig legat på det offensiva och det man hjälpt till med hemåt har varit en bonus. Men i Grekland blev det tydligt att det var exakt lika viktigt att jobba hårt både framåt och bakåt. Jag vill spela på det sättet och det är även ett ganska enkelt sätt att skapa målchanser. Det har ju synts de senaste matcherna MFF har spelat. Bra press har gett många chanser.

Det har hänt en del medan du varit borta, med ny hybridplan, nytt gym med mera. Hur mycket har du hunnit titta på det?

– Jag blev överraskad. Ute i Europa är det vanligt. Inte lika vanligt i Sverige. Men jag har redan sett en del med ny matsal, en massa nya rum, vilorum, ny träningsplan, nytt gym. Allting har tagit en massa steg framåt sedan jag lämnade och det ser jag bara som positivt. Då kommer man närmare Champions League och Europa League-nivån än Allsvenskan och visar vart det är man siktiar.

När går flyttlasset till Malmö?

– Vi är redan här. Jag är hemma nu. Frugan är med, alla barnen också. Jag glömde inget av barnen på flygplatsen. Allting har flutit på smidigt och huset hade vi kvar. För mig blir det stora nu att komma tillbaka i MFF, sedan får vi se till att sätta barnen i Malmö FF-träning också, så att de får på sig tröjan, säger Guillermo Molins.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close