FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En MFF-seger som syresatte resten av säsongen

MFF:s 2-1 mot IFK Norrköping var inte bara en viktig seger.

Det var en trepoängare som definierade och syresatte resten av säsongen.

Om det blivit förlust eller oavgjort hade återstoden av året enbart handlat om Europaspelet.

Nu är MFF med i Allsvenskan också, i tätstriden det vill säga.

I högsta grad i kampen om att ta en tredjeplats och faktiskt även i jakten på att försvara guldet. Tack vare de tre poängen mot ett av lagen MFF i så fall ska gå ikapp och förbi blir det plötsligt intressant att titta på de fyra närmaste omgångarna. Då möter MFF i tur och ordning:

Dalkurd FF (borta).

Trelleborgs FF (hemma).

IK Sirius (hemma).

Brommapojkarna (borta).

Om Malmö FF menar allvar med att utmana täten bör det bli fyra segrar och tolv poäng. Och då är MFF verkligen “on the move”.

Jag fortsätter envist att tjata om poängsnittet. Efter dagens vinst kom MFF upp i 1,56.

Blir det fyra nya trepoängare hoppar det upp i 1,85. Fortfarande för lågt för att ta guld, men det börjar ta sig – och då är det tio matcher kvar.

Men siffror är en sak. Spelet en annan och egentligen är det där som den stora positiva faktorn med 2-1 över IFK Norrköping ligger.

MFF är fortfarande obesegrat i tävlingsmatcher med Uwe Rösler som tränare. Men det här var det tuffaste testet hittills. Europamatcherna inkluderade. Gör inte misstaget att tro att IFK Norrköping inte är bra. Det är Peking och dessutom mycket vassare än ifjor. På presskonferensen jämförde tränaren Jens Gustafsson dagens match mot förra årets på Stadion.

_ Då vann vi med 2-1, men var utspelade i stort sett alla minuterna. Trots att vi förlorade idag såg man hur mycket vi utvecklat och förbättrat oss.

Att då som MFF mitt i ett väldigt ansträngt spelschema inte bara vinna utan även vara det bättre laget – bland annat med ett massivt övertag i antalet avslut på mål – är starkt.

Gillar också att det är spelarna som ska bära laget som verkligen stiger fram och gör det.

Rasmus Bengtsson var som vanligt den senaste tiden lysande.

Markus Rosenberg var det också. Ju fler som tjatar om att han inte ska sluta desto bättre verkar han bli.

Behrang Safari gjorde ingen bra förstahalvlek. I den andra lyfte han till samma nivå som Bengtsson och Rosenberg. Dessutom, 90 minuter igen! I tryckande värme! Safari är numera en spelare MFF i lugn och ro kan använda matchtiden ut och som kliver fram med all sin rutin och gör det lilla extra när ett resultat ska säkras mot slutet.

Och Sören Rieks har blivit den poängspelare alla hoppades han skulle vara i MFF samtidigt som han gör nytta både bakåt och framåt.

Men jag skulle faktiskt vilja lyfta en spelare många glömmer. Lasse Nielsen gör numera det mesta rätt.

Bäst av allt var dock hur MFF svarade på IFK Norrköpings kvittering. Minuterna mellan 1-1 och 2-1 var MFF:s bästa under hela matchen, kanske till och med hittills under säsongen. Publiken bar laget och allt blev både vackert och effektivt.

Näst bäst var att de tre poängen inte skördade några offer i skadade spelare. MFF:s goda skadeläge är intakt. Oscar Lewicki drabbades av en kollaps i värmen. Han repar sig. Rasmus Bengtsson fick lite kramp och känning mot slutet. Han repar sig också, särskilt som det är en dag extra till returen mot Cluj. Tisdag hade varit tufft. Onsdag är mycket bättre.

Mesta gåshudskänslan kom givetvis när Guillermo Molins presenterades alldeles före matchen. Det är många som älskar att han är tillbaka och tog chansen att visa det. MFF är numera bra på att vårda och hylla sina hjältar.

Näst sämst var publiksiffran. En bra bit över 19 000 sålda och ändå bara 15 731 på plats visar tydligt den enda faran med att sälja många årskort. Naturligtvis är allt fler sålda årskort mestadels bra. Det ger pengar och en god grund. Men i semestertider blir det också pinsamt klart hur många som sitter på årskort, men långt ifrån går på alla matcher. Det här var årets hittills viktigaste match. Just då var skillnaden som störst.

Sämst var att MFF inte säkerhetsspelade mer när Oscar Lewicki skulle bytas ut och Anders Christiansen bytas in. Det var just då IFK Norrköpings mål kom, när MFF spelade med tio man i över 30 graders värme. Då tuggar man inte på som om det var elva mot elva. Då ska bollen bara ut över sidlinjen och bytet genomföras så fort som överhuvudtaget möjligt.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close