FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Cluj ska klaras av – MFF:s hemmastyrka avgör

Cluj är givetvis en tuff uppgift och på den här nivån finns det inga enkla matcher.

Men returen mot CFR Cluj är också en match MFF ska klara av.

De förväntningarna har man faktiskt rätt att ställa på ett lag som aldrig förlorat en Europakvalmatch i sin hemmaborg. Med 1-0 från första matchen räcker det ju att hålla den sviten vid liv.

Sedan Swedbank stadion – numera bara Stadion – invigdes 2009 har MFF spelat 14 Europakvalmatcher hemma. Facit nio segrar och fem oavgjorda.

Torshavn 2-0

Rangers FC 1-1

Dinamo Zagreb 2-0

Drogheda United 2-0

Hibernian 2-0

Swansea City 0-0

Ventspils 0-0

Sparta Prag 2-0

Red Bull Salzburg 3-0

Zalgiris Vilnius 0-0

Red Bull Salzburg 3-0

Celtic FC 2-0

Vardar FK 1-1

Drita FC 2-0

Målsiffermässigt är resultaten ännu mer imponerande. På de 14 matcherna har MFF bara släppt in två mål och det är bara två motståndarlag som klarat att göra mål på Stadion.

Malmö FF är bra hemma, delvis tack vare det massiva publikstödet, men långt ifrån bara. Trenden med hemmastyrkan fanns långt innan flytten till den 2009 nya arenan. MFF var starkt i Europa även på gammel-Stadion när publiktrycket var mer normalt. Tittar man på hela klubbens historik i Europa är nog MFF ett av lagen som har störst resultat- och prestationsskillnad hemma och borta. När man då som i år mot Drita och Cluj får börja på bortaplan och får med sig ett bra resultat är det klart att det är en stor fördel. Som ska utnyttjas.

Tubulensen i CFR Cluj och det färska tränarbytet är givetvis en osäkerhetsfaktor. En ny tränare kan ge en positiv effekt. Tror dessutom att det var rätt smart av Cluj att åka till Malmö redan på måndagen och tillbringa två dagar i stan inför matchen. Då slapp man uppståndelsen  – och kritiken – hemma i Cluj och kunde ladda i lugn och ro. Men några stora förändringar i spelet tror jag helt enkelt inte att portugisen Antonio Conceicao, som tagit över, har hunnit genomföra. Och i helgens ligamatch var Cluj precis lika ineffektivt som tidigare.

Den största anledningen till att MFF är och ska vara favorit på onsdagskvällen är dock att det är Uwe Röslers uppgraderade MFF-upplaga som möter Cluj, inte vårens. Hittills är MFF obesegrat under den nya regimen och man har både avfärdat dåliga lag (Sirius och 2 x Drita) och varit det bästa laget mot starkt motstånd (IFK Norrköping, Örebro SK, borta mot Cluj och Östersunds FK). Den enda plumpen är att man inte kunde döda matchen mot Östersund och helt i onödan tappade två viktiga poäng i jakten på den allsvenska toppen. Men det är historia nu och hittills håller det fysiska och spelmässiga lyftet Uwe Rösler lade grunden till de 3,5 veckor han fick jobba med laget innan premiärmatchen mot Sirius.

I det täta matchprogrammet kommer det snart att behövas en ny sådan, kortare, period. Men effekten sitter i och känslan är att det inte kommer att förändras mot CFR Cluj.

Börjar också få en känsla av att det trots allt blir en rätt hyfsad publiksiffra på Stadion. Det närmar sig 16 000 sålda biljetter och till skillnad mot i Allsvenskan där säsongskorten har så stor betydelse kommer verkligen de som skaffat sig biljett. Jag tror på minst 17 000 på plats. Det räcker mer än väl för att skapa det rätta Europa-trycket.

Undrar ni förresten varför planen såg mindre ut mot IFK Norrköping? Det gjorde jag och förmodligen även ett par andra nördar. Svaret är att den var mindre. 68 meter bred istället för 70. Anledningen är att i Europaspelet ligger maxgränsen på 68. Så har det varit tidigare också. Men Magnus Pehrsson valde att ändra planbredden först till själva Europamatchen. Uwe Rösler ville istället genomföra bytet till 68 istället för 70 redan till den allsvenska matchen före Europaspelet. Avsmalningen är gjord med en meter på vardera långsidan.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close