Övriga sporter

Kan en 4-åring vinna Hugo Åbergs Memorial?

1972 besegrade 4-årige Noble Action/Sören Nordin den fyra år äldre Lyon i ett skiljeheat. Noble Action travade 1.15,9 i det tredje heatet och snabbare hade ingen annan travat i ett tredjeheat i Europa. Insatsen var så mäktig att den annars så behärskade Sören Nordin fällde en tår i vinnarcirkeln.
1990 dansade 4-åriga Peace Corps/Stig H Johansson hem Hugo Åbergs Memorial som stora favoriter. Sedan starten 1970 är det bara dessa två fyraåringar som lyckats vinna Åberg.
I år tar Giveitgasandgo chansen.
Och det finns likheter med Noble Action och Peace Corps. Alla tre hävdade sig väl i de amerikanska unghästloppen innan de kom 
till Sverige, ingen av de tre gjorde/gör sin första start mot den äldre 
eliten i Åbergs utan har skaffat sig hårdhet redan innan.
Giveitgasandgo kom till Norge i vintras där han tränas av Frode Hamre. Han gjorde Europadebut på Solvalla och har på sina sex starter för Hamre två segrar, två andraplatser och en tredjeplats.
Att han var oplacerad senast i Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg går det att blunda för. Han fick loppet förstört i en krock dryga varvet från mål.Men nu går han ut över sin favoritdistans; 1609 meter där han tagit två tunga segrar:
Fyraåringseliten på Solvalla på tiden 1.09,5. Fyraåringsliten i samband med Oslo Grand Prix på tiden 1.09,9. Den främsta meriten mot den äldre eliten är andraplatsen bakom 
Ringostarr Treb i Olympiatravet i våras.
– Jag var imponerad av honom redan i årsdebuten. Det är en häst som kommer kunna tävla i eliten, kommenterade Erik Adielsson hästen som han kört vid fyra av de sex starterna i Europa.
Giveitgasandgo är startsnabb och speedig, frågan är om det räcker för att bli den tredje 4-åringen att vinna Åbergs.
Odds och vinstchanser finns inte bara på Jägersro, Leo Vegas kan ge fortsatt nöje för den spelsugne även efter tävlingarna.
Givitgasandgo:s tränare, Frode Hamre har aldrig gjort det, däremot har hans bror Atle en dubbelseger med Rite On Line. Inte heller kusken Ulf Ohlsson har vunnit Åbergs. Så Giveitgasandgo startar lite med oddsen emot sig. 
Favorit i loppet är Propulsion – som kan bli historisk. Hästen kan bli den förste att vinna Hugo Åbergs Memorial tre gånger.

– Dom säger det, säger tränaren Daniel Redén och skrattar. Men det här är så tuffa lopp att det inte bara är att gå ut och vinna dom. Inte ens för hästar som Propulsion.
Daniel har med sig två hästar till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial. Förutom Propulsion också speedige Heavy Sound. Men det är alltså den förstnämnde som kan bli historisk.

2016 serverades han ett lopp i rygg på ledande Mosaique Face och när luckan kom växlade han tempo på några steg och avgjorde enkelt.

2017 tuggade han ner ledande Twister Bi och svarade sedan snabbt avslutande Ringostarr Treb (årets Elitloppsvinnare) och vann på 1.08,1 – som då var den snabbaste tiden i Europa. Nu gör han alltså ett försök att bli historisk.

– Han är precis där jag vill ha honom, det är en hårding och fjärdespåret är bra för honom. Så det ser bra ut på förhand, fortsätter Redén.

Stall Redén har precis som alla andra drabbats av torkan och värmen, men än så länge rullar allt på precis som tänkt.
– Vi har hjälp av bilar som hämtar vatten i Mälaren och fyller upp våra dammar så vi kan hålla banorna i bra skick. Peppar, peppar har vi vatten i brunnarna också. Sen går det förstås åt mycket elektrolyter [salter] i den här värmen. Men vi har situationen under kontroll.

För Daniel Redén och stall Zet handlar det mycket om hästar. Just nu är det den intensivaste delen av tävlingssäsongen och hästar startar varje dag på olika håll. Daniel själv försöker vara på plats så ofta det går och givetvis finns han med på Jägersro på tisdag.

Men dessutom hinner han med att träna ett par galopphästar och i Fulltofta, mitt i Skåne, finns det två hopphästar som tränas av landslagsryttaren Douglas Lindelöf och som stall Zet äger.
– De hoppar jättebra och jag har tänkt åka dit och titta, men tyvärr hinner jag inte den här gången.
Det är mycket fokus på Propulsion eftersom han nu kan ta sin tredje raka seger, men det hörs på Daniel att Heavy Sound också är riktigt bra i ordning.

– Det är en jättefin häst som också kommer att göra ett bra lopp. Det passar dessutom bra att han fick spår nio, han är vassast när han kommer bakifrån och nu får han sitt rygglopp här.

Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen vet vi om Daniel Redén, Propulsion och stall Zet blivit historiska som den förste att vinna Hugo Åbergs Memorial tre år i rad.

Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs över 1609 meter med en miljon kronor till vinnaren.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close