FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Rätt fokus nu MFF

I morgon möter MFF Vidi FC i Champions League-kval. Efter det återstår en retur på bortaplan.

Om MFF inte slår ut Vidi är det fullständigt ointressant att dagens lottning gav segraren Celtic-AEK Athen i nästa omgång!

En match – eller som här en omgång – i taget är en trött klyscha. Och i en sådan här kommentar skäms man ju lite för att plocka fram de där uppenbara klyschorna. Det ska helst vara något unikt, både i analysen och i språket.

Men jag har varit med tillräckligt länge nu för att skita i det.

Fullt fokus på en uppgift i taget är en klyscha, Men den är det för att den är sann, nödvändig och ett framgångsrecept.

Just nu är det bara en sak som gäller för MFF och det är att slå ut oljebolaget, förlåt laget, från Ungern. Bästa sättet att bädda för det är dessutom att få en bra start och ett bra resultat i hemmamatchen.

Inför både Drita och Cluj-matcherna skrev jag att det är en stor fördel att börja borta. Det står jag fast vid. Tyvärr blev det start hemma mot Vidi och även i dagens lottning mot vinnaren AEK/Celtic.

Generellt är det lite bättre att börja borta. I MFF:s fall förstärks tendensen av de tidigare prestationerna i Europa. MFF har vält stora lass de senaste säsongerna, men har gjort det med hjälp av en rejäl urladdning både av laget och publiken i hemmareturen.

Med första matchen hemma har man två gånger, mot Ventspils och Zalgiris Vilnius, satt sig i ett läge där det blev alldeles onödigt svårt att avancera i bortamatchen. Plus då fjorårets magplask där 1-1 i Malmö gav Vardar ett alldeles utmärkt läge att avgöra hemma och slå ut MFF.

Därför är den viktigaste frågan just nu inte vilket lag MFF kan få möta i nästa omgång utan om MFF kan göra en bättre förstamatch mot Vidi än man gjorde mot Ventspils, Zalgiris och Vardar?

Nyckeln till det tror jag ligger i att våga!

För egentligen handlar ju hemmafördelen om att utnyttja den, oavsett om matchen kommer som nummer ett eller två.

Klart att det är bättre att ha ett resultat att gå på och veta förutsättningarna. Vi vet, ni kan, 2-0 till Malmö, typ. Men nu är det inte så.

Då måste publikstödet och hemmaplansfördelen utnyttjas till att ha modet att gå för seger på Stadion.

1-1 mot Vardar var inget att ha.

0-0 mot både Zalgiris Vilnius och Ventspils var betydligt bättre, men inte bra nog. Om de lagen varit lite vassare hade MFF inte klarat att avgöra borta och missat festerna som sedan skulle komma både 2014 och 2015.

Därför vill jag inför tisdagskvällens match mot Vidi inte höra en massa om att det viktigaste är att hålla nollan och inte förlora. Det viktigaste är att vinna.

Är också övertygad om att tålamod och att inte gå bort sig är viktigt. Misstag straffar sig direkt i Europaspelet. Därför ska det givetvis inte handla om någon toksatsning framåt. Men om MFF inte går för segern på Stadion kommer ju inget av lagen att göra det.

……………………………………………………..

Lottningen då?

Celtic är ett mycket mer harmoniskt och förmodligen bättre lag nu än förra gången MFF mötte dem. Dessutom brinner man av revanschlust efter det som hände och lär inte ens tänka tanken att underskatta MFF. Det är en tuff lottning. Salzburg är ett något bättre lag, men hade tack vare historiken varit något enklare att få ur balans. Därför rankade jag de två alternativen som rätt jämna som sämsta utfallet.

Näst bäst hade varit PSV Eindhoven och bäst vinnaren Astana-Dinamo Zagreb.

Och så var det ju det där med hemma först. Där drog MFF en nitlott. Som dock mildras om MFF mot Vidi visar att man lärt sig att våga mer hemma i den första matchen.

Glöm heller inte att Celtic inte har någon glidarväg. AEK Athen kan mycket väl vinna dubbelmötet.

……………………………………………………………..

Förlorarvägen i den andra lottningen kommenterar jag bara om det blir nödvändigt 🙂

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close