FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Börja hemma fortfarade ingen hit för MFF

MFF har bevisat mycket i Europa. Men en sak återstår.

Att visa att man klarar av att börja hemma och prestera ett bra resultat.

0-0 mot Ventspils och Zalgiris Vilnius och 1-1 mot FK Vardar och Vidi FC är inte det.

Men mot Ventspils och Zalgiris gick det att vinna borta och ordna avancemanget och mot Vardar var det mest en riktigt dålig insats som stoppade MFF från att göra det. Vidi är inget lag som MFF inte ska kunna slå, oavsett om matchen spelas hemma eller borta. Dessutom tror jag att MFF kommer att våga betydligt mer i returen.

För när MFF gjorde det såg det bra ut. Den första halvleken var handbromsen halvt åtdragen. Anders Christiansen börjar varva upp och visa lika mycket som han gjorde när han var Allsvenskans bäste mittfältare. Men han utnyttjades för lite och kom för långt ner i banan. Efter pausen blev det mycket bättre och när Fouad Bachirou hittade honom i djupet gjorde han precis allt rätt vid 1-0. Ett klassmål av en klasspelare.

Från minut 45 till 1-1-målet i den 71 minuten såg det riktigt bra ut och bland andra AC var lysande. Men en halvtimmes mod och klass förstördes totalt när MFF gav bort ett mål.

Visst var det bra utnyttjat och avslutat av Loic Nego, men försvarsinsatsen var rejält usel. Och kvitteringen förstörde dessutom resten av matchen. MFF blev fegt, omständligt och ibland nästan handlingsförlamat. Istället för att gå för 2-1 blev det mest flytta boll och när inbytte Romain Gall fick den stora chansen avslutade han lamt direkt från distans istället för att göra som AC, avancera in i ytan och få det bättre läget.

Tyvärr går det att spekulera i hur mycket det framtvingade tidiga bytet av Rasmus Bengtsson spelade in. MFF är alltid mycket bättre på att försvara med än utan Bengtsson och Lasse Nielsen, framförallt, men även Behrang Safari blir säkrare när Bengtsson styr från mitten. Det är inte Franz Brorssons fel. Han gjorde ett helt okej inhopp och var inte inblandad i missen vid 1-1. Det är heller inte kombinationen Brorsson, Nielsen, Safari som blir fel – eller i alla fall inte enbart – utan problemet ligger i att MFF inte har någon som kan gå in och ta över Rasmus Bengtssons position. Och göra det tillnärmelsevis lika bra som Bengtsson.

Att Rasmus Bengtsson har varit skadefri en så lång period nu har dolt ett bekymmer. Övergångsfönstret in är på väg att stänga och jag har tidigare tyckt att MFF haft tillräckligt med mittbackar och har råd att vånta in Hugo Andersson, som kommer att bli en ny Pontus Jansson. Men jag har ändrat mig. Rasmus Bengtssons storspel och fitness går inte att ta för given och då behövs en central försvarare till i Malmö FF. Som det känns nu tror jag dock att det inte finns några planer på en sådan förstärkning och då är det bara att hålla alla tummar som finns för att Rasmus Bengtsson håller sig frisk.

Att MFF i alla fall stundtals inte vågade fullt ut går att se generellt. Men det går även att se individuellt eftersom det finns en spelare som skulle ge både sig själv och laget ett enomt lyft om han visade ett större mod. Han heter Eric Larsson och värvades från GIF Sundsvall för att komma fram som en raket på kanten. Felet är att det gör han inte. Det blir inga attacker in i straffområdet, alldeles för få inlägg från bra lägen och farten försvinner. Istället blir det mottagningar där han vänder bakåt, letar passningsalternativ åt fel håll och ett flyt och samspel på den kanten som är en lätt vindpust i jämförelse med den storm som MFF ibland kan blåsa upp på den andra kanten. Jag tror fortfarande på Eric Larssons kapacitet. Han har spelet i sig och att han inte visar det måste bero på brist på mod och självförtroende. Men det finns en gräns också. Andreas Vindheim är alldeles för bra för att sitta kvar på bänken om Larsson inte börjar hitta rätt. Vindheim kanske är lite sämre i defensiven, men han går i alla fall för lägena.

Vidi FC spelade cyniskt och fult. Det gör bortalag i Europa och jag tänker inte gnälla på det.

Däremot hjälpte det inte ett dugg att domaren Matej Jug från Slovenien var ett enda stort skämt. Jag gillar egentligen inte att såga domare och har tidigare både berömt och försvarat domarna MFF hittills haft i årets Europaspel. Men Jug var så usel att det underlättade för Vidi FC att grisa bort större delen av matchen. Domarinsatsen i Ungern kan bara bli bättre.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close