FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Fem saker som talar för MFF i kväll mot Vidi

Bara timmar kvar till MFF-Vidi.

Temperaturen stiger, nerverna gör sig säkert påminda hos många MFF-supportrar och snart kan klubben ta ett stort kliv mot både sportsliga och ekonomiska framgångar. Eller inte…

Här är i alla fall fem saker jag tycker talar för MFF i kvällens match:

1) Formen och lyftet.

Åtta tävlingsmatcher nu sedan Uwe Rösler tog över och fortfarande ingen förlust. Dessutom avancemang från två Champions League-kvalomgångar. Det är givetvis ingen garanti, men heller ingen slump. MFF är bra nu, har blivit bättre och Daniel Anderssons hanterande av sommarfönstret har stärkt truppen. I våras var den på fel sida av för tunn-gränsen, särskilt när skadorna kom. Rösler har både lyft laget och fått bättre förutsättningar.

2) Sviten och hemmastyrkan.

Inför hemmamatchen mot Cluj var MFF obesegrat i samtliga Europakvalmatcher på Swedbank Stadion/Stadion sedan anläggningen invigdes 2009. Det är man fortfarande. Skillnaden är att 14 raka blivit 15.

Torshavn 2-0

Rangers FC 1-1

Dinamo Zagreb 2-0

Drogheda United 2-0

Hibernian 2-0

Swansea City 0-0

Ventspils 0-0

Sparta Prag 2-0

Red Bull Salzburg 3-0

Zalgiris Vilnius 0-0

Red Bull Salzburg 3-0

Celtic FC 2-0

Vardar FK 1-1

Drita FC 2-0

CFR Cluj 1-1

3) Publiktrycket.

Tjatigt för många, sant för alla som besökt Stadion på de stora matcherna. Om ett lag som Celtic tycker att det är anmärkningsvärt och påverkas borde Vidi fundera på vad det kan betyda. Glöm heller att det största effekten mycket väl kan vara att stödet från läktaren lyfter de egna spelarna.

4) Den extra vilan.

För en gångs skull var det matchfritt för MFF helgen före Europamatchen. Alldeles för många gånger har MFF fått spela en veckoslutsmatch i Allsvenskan – ofta borta och ofta på konstgräs – och sedan bara ett par dagar senare ladda om fysiskt och mentalt för att prestera i Europa. Nu fick man chansen att köra en kort återhämtningsträning i torsdags, ta helt ledigt fredag och lördag samt träna och förbereda sig för Vidi-matchen söndag och måndag. MFF kommer helt enkelt bättre förberett den här gången.

5) Skadeläget.

Carlos Strandberg är en osäker startande på grund av sin lårskada. Annars har MFF inga problem. I jämförelse med hur det stundtals såg ut i våras är det rena rama lyxläget. En nästan helt frisk trupp är givetvis ett stort plus. Och om Strandberg inte kan vara med känns det som om Marcus Antonsson nu är helt beredd att gå in och ersätta.

Lägg dessutom gärna till att Vidi FC har mittfältaren Szabolcs Huszti avstängd. I det här skedet av kvalet är det ovanligt att en spelare blir varningsavstängd eftersom det krävs tre gula kort, men Huszti har lyckats samla ihop tre varningar på fyra matcher. De som kan mycket om Vidi säger att han är en av lagets bästa och mest rutinerade spelare.

Ytterligare en sak som talar för Malmö FF är att man redan slagit ut ett lag – CFR Cluj – som spontant känns minst lika bra som Vidi FC.

Som jag skrivit tidigare (se förra bloggnlägget här) tror jag att väldigt mycket hänger på att MFF den här gången verkligen har modet att gå för en seger! Och är effektivare än Ludogorets som Vidi slog ut. Ludogorets inledde också hemma och spelade fullständigt ut ett lågt och försvarsinriktat Vidi. Men en match som med en gnutta effektivitet kunde gett två, kanske tre-fyra hemmamål slutade 0-0 – och Vidi kunde efter en hel del besvär och hjälpt av en tidig utvisning (40:e minuten) på en Ludogoretsspelare avgöra hemma.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close