Eskilsminne IFEskilsminne IFMagasin

Årets match stundar för Eskilsminne

För första gången på 74 år möts Eskilsminne IF och Helsingborgs IF i en tävlingsmatch.
På Harlyckans IP, den 22 augusti, gör klubbarna upp om en direktplats till Svenska Cupens gruppspel.
– Det blir årets match för oss på många vis, säger Ingemar Queckfeldt, marknadsansvarig i “Eskils”.

Det kunde har blivit en betydligt enklare sportslig lott för division ett-laget Eskilsminne IF. Det kunde också ha blivit allmänt tristar. Mot Helsingborgs IF är måhända de sportsliga chanserna högst begränsade, å andra sidan kan det bli publikrekord på Harlyckan.
4 317 personer får man ta in. Knappt två dygn efter biljettsläppen, på Harlyckans IP och i HIF-shopen på Olympia, har 1500 biljetter sålts.
– Intresset är stort i staden. Fotbollen i Helsingborg är häftig att följa nu. HIF toppar Superettan och vi har nyss avslutat 50-årsjubilerande Eskilscupen, säger Queckfeldt.

Eskilsminne är tabellsexa i division ett södra. Tio poäng upp till kvalplats till Superettan. Tio poäng ner till återkvalplatsen. Det är avsevärt bättre än vad de flesta, åtminstone i oddssättarna värld, förväntat sig innan säsongen.
Det finns också en ambition inom klubben att nå Superettan inom några år, men inte till vilket pris som helst och viktigast av allt; utan att tappa sin identitet.
– Visst, nu har vi chansen att slå HIF i en tävlingsmatch för första gången i modern tid, men vi vet samtidigt hur hierarkin ser ut. HIF är nummer ett och ska vara nummer ett. Vi är två föreningar som gör helt olika saker, Eskils jobbar med bredden och samhällsfrågorna helt annorlunda.

Faktum är att Eskilsminne faktiskt har mött Helsingborgs IF i tävlingssammanhang tidigare.
1944, i en semifinal i DM. Dessutom lyckades laget vinna, ta sig till final – för att sedan förlora mot Malmö FF.
– Normalt sett ska HIF vinna den här matchen nio gånger av tio, eller 19 av 20, men jag hoppas såklart att matchen den 22 augusti är den där tionde gången. I och med att det ligger ett gruppspel i Svenska Cupen i potten skulle en seger vara extremt stor för oss – och kostsamt för HIF att missa.

Jonatan Olsson spelade med HIF i superettan 2017. Idag är han mittbacksgeneral i Eskilsmine.

Queckfeldt har en av väldigt många i Eskilsminne som har ett förflutet i Helsingborgs IF. Som spelare var han själv med och spelade upp HIF i Allsvenskan, idag spelar han i klubbens veteranlag och är dessutom styrelseledamot i HIF:arna.
Och han är inte den ende i organisationen med rödblå historia.
Sportchefen Kalle Olsson har spelat i HIF:s ungdomslag, Derik wahlgren har ett tiotal år som ledare, Nisse Larsson beskrivs som en legendar på U-sidan och på tränarsidan har såväl Martin Pringle, Marcus Nilsson och Erik Edman lirat på Olympia.
Hela tolv av 26 spelare i seniortruppen har ett förflutet i HIF (* = har spelat i båda klubbarna som senior):
Marcus Andersson, Mikael Berglud-Bengtsson, Filip Egger, Anton Kinnander*, Jesper Lundborg, Pontus Löfvenmark, Jonatan Olsson*, David Svensson*, Mathias Unkuri*, Victor Wahlgren, Emil Åberg och Axel Grahn.
– Naturligtvis ska HIF vara favoriter, men om jag tvingas gissa ett resultat så säger jag 1-1 efter full tid och seger för Eskilsminne på straffar, avslutar Queckfeldt.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close