Fotboll

LB07s unga trupp siktar mot tvåan

IF Limhamn Bunkeflo är nykomlingar i division tre. Man vann förra säsongen Div 4 Sydvästra med ett poäng före FBK Balkan. I år har man fått en flygande start på säsongen och ligger efter 13 spelade matcher på en serieledning, med endast ett poäng före Eslövs BK.

Vårsäsongen summeras med åtta segrar med 19 gjorda mål och endast sju insläppta mål. Något som tränaren Tommy Ringblom är nöjd med.

– Vi är förstås jättenöjda med starten men fortsätter att ta en match i taget så som vi har gjort i flera år nu. Vi hade en intern målsättningen i laget som vi skulle utvärdera vid sommaruppehållet och det målet uppnådde vi. Nu har vi sett att vi kan slå alla lag i serien men varje match är unik och ingen match är lätt. Det är en jättebra serie med många bra lag, säger Tommy Ringblom till Skånesport och fortsätter.

– Vi har en enorm tro på oss själva i laget. Vi känner allihop att vi är en grupp som verkligen jobbar mot samma mål och har höga ambitioner. Det är till 100 % gruppen och kollektivet som gör att vi är så svåra att möta. Spelarna lämnar verkligen sina hjärtan på plan varje träning och match. Jag är otroligt stolt över att få vara tränare för detta lag.

LB07 inledde sin höstsäsong redan i lördags när man på hemmaplan besegrade FBK Balkan med 4-1. Målen i LB07 gjordes av Oskar Ågren, Alexander Robért, Wilhelm Öberg och Jonathan Roos.

– Balkan är ett lag som vi har stor respekt för. De är för övrigt det enda laget som har besegrat oss i år. Sillen och Firat gör ett fantastiskt jobb. De är ett mycket bra lag och spelar en utvecklande och modern fotboll.

– Först och främst bör nämnas att Balkan saknade väldigt många spelare i lördags. Vi får ett väldigt tidigt mål på en fast situation men sedan tar Balkan över matchen och för den på ett bra sätt. De kvitterar bara några minuter senare. De kommande 20 minuterna får vi i princip bara jaga boll och det är verkligen inget vi vill. Vi strävar efter att vara det bollförande laget i varje match vi spelar.

– Vi fick en vattenpaus efter cirka 25 min och där passade vi på att ändra i vårt presspel. Det märks ganska snabbt att detta får resultat och stör Balkans uppspelsfas. Vi börjar vinna boll snabbare och oftare och sakta men säkert börjar matchen glida över till vår fördel. Vi gör 2-1 strax innan paus genom Alexander Robert (hans 4:e). I halvtidsvilan får vi i lugn och ro gå igenom ändringarna vi gjort i vårt spel och andra halvlek är helt och hållet vår. Vi för den och vi är det bättre laget. När 3-1 kommer så känns det mer eller mindre som att matchen är klar. Kul också att Jonathan Roos fick göra mål i sin debut för oss.

Hade du kunnat drömma om att ni skulle ha en serieledning efter 13 omgångar inför säsongen?

– Jag är väl inte direkt den drömmande typen. Jag blir däremot aldrig nöjd. När vi vann fyran blev vi bortskämda med att i princip aldrig förlora (vi förlorade endast en match, när vi redan var klara för uppflyttning) och detta är en känsla som vi ville behålla. Vi vill VERKLIGEN inte förlora. Både jag, de övriga i ledarstaben och varenda spelare i truppen, är beredda att jobba oerhört hårt på varje övning, varje träning och varje match för att fortsätta med att inte förlora. Inget lag vill förlora. Det som skiljer lag åt, är vad man är beredd att göra och hur hårt man är beredd att jobba, för att inte förlora. Jag har ärligt talat inte hittat den gränsen med vårt lag än. De är beredda att göra vad som helst.

Ni har en yngre trupp om man jämför med förra säsongen, hur har det varit att få in dessa spelarna och anpassa de för division 3?

– De unga spelarna (som har spelat i a-laget) som vi lyfte upp från U17 i vintras var Emir Osmanovski, Maltin Coku, Emil Sandström och Alexander Robert (01:a). Samtliga fyra är superkillar som har enormt hög träningsnärvaro, ger alltid 100 % och suger åt sig information av sina äldre lagkamrater och info de får från tränarna.

– Maltin Coku har med sin kondition, snabbhet, bollvinnade och uppoffrande spelstil kommit att bli en enormt viktig spelare på vårt mittfält. Han gör det möjligt för de andra spelarna att göra det de är bra på.

– Emir Osmanovski är en stor, stark och snabb mittback med stora ledaregenskaper. Han är en spelare som vi tror har en stor framtid i klubben och som kan leda vårt försvarsspel när han har samlat på sig lite mer erfarenhet, vilket han håller på att göra i år. Han har gjort flera stabila insatser redan.

– Alexander Robert gjorde en jättestark och positiv försäsong och vi kände att han har potential att bli något stort. Alex fortsätter att växa och utvecklas för varje träning och med sitt 2-1 mål mot Balkan, leder han nu den interna skytteligan.

– Emil Sandström är ytterligare en spelare vi lyft upp, som gjort det jättebra men tyvärr har vi inte kunnat ge honom den speltiden som han har förtjänat, så han är utlånad till Hyllie resten av säsongen.

Är där någon spelare, eller några spelare som du anser har utvecklats över förväntan?

– De unga spelarna har ju givetvis utvecklats över förväntan. Att komma från ett U17 lag och gå rakt in i en vinnande trupp är inte enkelt. Det verkar dock inte bekomma dessa killar.

– En annan spelare som jag måste nämna är Jonathan Ekendahl. Han har alltid varit en duktig fotbollsspelare med en blick och en fot som väldigt få har. I år har han kryddat det med ledaregenskaper och ett bollvinnande som man inte riktigt trodde fanns där. Han har varit lagkapten i majoriteten av matcherna och på något sätt kommit att bli definitionen av vad hela vårt lag står för. Det spelar ingen roll vem du är, hur bra du är eller vad du har uppnått tidigare i din karriär. Det enda som betyder något är vad du visar upp nu.

Att ni har ett bra försvarsspel är ingen hemlighet om man kollar på förra året. I år har det än så länge endast släppts in åtta bollar, hur ser du på ert defensiva spel?

– Vi tappade vår målvakt Viktor och vår mittback Luka efter seriesegern i fjor. In kom istället Festim som målvakt och Martin/Emir/Evvel som mittbackar. Detta har gjort oss ännu starkare. Tyvärr har Evvel åkt på en allvarlig knäskada. Vi håller tummarna för att han får en operation snarast. Festim och Martin är erfarna, något äldre än övriga i truppen och har tillfört vår unga trupp ledaregenskaper och erfarenhet och någon att luta sig mot.
Sen är det väl nästan orättvist att prata LB:s försvarsspel, utan att nämna Oskar Ågren. Han startade alla matcher i fjor (förutom den vi förlorade) och har startat alla förutom 1 i år. Han har haft många mittbackar bredvid sig men Oskar är en av de spelarna jag som tränare tar ut först i laguttagningen. Han är bra med boll och har en blick och en förståelse för spelet som är underbar att se.

– Men att vi släpper in lite mål är inte endast tack vare backlinje och målvakt. Det är återigen kollektivet. Vår första försvarare är anfallaren så alla måste delta.

Ett resultat som återkommer även denna säsong är en 1-0, seger, skönt att fortsätta på detta resultat?

– Nä det är absolut inte skönt. Vår målproduktion är för liten. Jag tycker också att det är missvisande. Vi är inte ett 1-0 lag. Vi har mycket boll, vi för matcherna och vi skapar många målchanser. Vi bör göra fler mål sett till vad vi producerar. Tittar man på Balkan, som kom tvåa i fyran i fjor, så gör Bato 27 mål. Vår bästa målskytt gjorde 11, 10 av dessa gjordes på två matcher, mot de lagen som kom sist. Att vi släpper in lite mål beror på det kollektiva försvarsspelet med Oskar Ågren som härförare. Vi har plockat in Saban Pehilj (Bosna) och Roni Gurses (Hyllie) under sommaren och jag tror genuint att de kan hjälpa oss att höja målproduktionen. Vi gör 4 mot Balkan och jag gissar att det inte var en slump.

Ny match på lördag mot jumbon Hörby FF, tankar inför den matchen?

– Det går tufft för Hörby. 1 poäng på 13 matcher och 64 insläppta mål. Det är svårt att möta lag som har allt att vinna. Men om jag ska vara ärlig så bryr jag mig inte så mycket om det är Hörby eller Eslöv vi möter. Vår trupp är förberedd och starkare än någonsin. Vi kommer gå in i den matchen med samma ödmjukhet och respekt inför uppgiften som i alla andra matcher. Vi har ett mål och det är att vinna den matchen och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att göra det. Om vi bara gör det så får vi se hur långt det räcker.

LB07 har en snittålder på 21,80 år, vilket är ungt för att vara i division tre. En spelare som har gjort framfötter denna säsong är 18-årige Maltin Coku som förra säsongen spelade i U17-laget. Denna säsong har han gjort A-lagsdebut och startat i tolv matcher.

– Jag är nöjd med min vårsäsong. Jag har utvecklats för varje match jag spelat . Det har varit fysiska matcher och matcher där man behöver löpa mycket, vilket har varit bra för mig eftersom jag löper mycket och är en stark spelare, säger Maltin Coku till Skånesport.

Du har startat tolv matcher denna säsong, fanns det tankar om att vara startspelare under försäsongen?

– Det fanns inga tankar om att vara en startspelare utan det har varit mycket träning och sen har jag fått hjälp och tips från tränare och lagkamrater som har hjälpt mig mycket.

Det har även blivit ett mål denna säsong, hur beskriver du det målet för oss tittare som inte var på plats?

– Fred Lundahl hade bollen och dribblade förbi en balkanspelare och passade mig bollen i djupled bakom backarna och jag sköt stolpe in från sidan.

Hur ser du på höstsäsongen?

– Höstsäsongen kommer bli tuff om vi ska vara kvar i toppen och det är mycket träning och hårt jobb som gäller. Vi har ett mycket bra lag där alla kämpar och springer för varandra och fortsätter det som det har gjort kan det här bli riktigt bra.

LB07s nästa match är borta mot tabelljumbon Hörby FF på lördag med start klockan 14.00.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close