skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Malmögrabbar gräver guld i Kanada

För Elliot Nanasi och Jacob Renstöm, 17 år gamla, väntar till helgen U20VM i Ultimate Frisbee i Kanada.
Det är en sportslig höjdpunkt i sig, men kanske även ett startskott på den satsning som görs inför VM 2020 – som avgörs i hemstaden Malmö.

Under torsdagen beger sig Skånes två kanske främsta påläggskalvar någonsin till U20-VM i Ultimate Frisbee. En lilleputt-sport i Sverige, men också en av de snabbast växande sporterna just nu i Nordamerika.
Elliot Nanasi har laddat för den här trippen i månader.
– Jag har mest legat i träning själv, inte så mycket med klubben på grund av sommaruppehåll och tränarproblem. Främst har jag tränat styrka, kondition och spänst
Att det inte finns någon tränare i klubben(Kockum) är ett hinder som Elliot inte låter stå i vägen.
– Speciellt för mig och Jacob som vill träna seriöst har det varit en utmaning – vi måste verkligen ta tag i allt själva. Vi har sagt att efter USM utomhus i september så ska vi satsa på U20 fullt ut. Jag och Jacob får träna hela laget själva, ett lag som innehåller både 02:or och 03:or.

Hur ser schemat ut under U20-VM?
– Det är uppdelat i två grupper, vi är seedade fyra i våra grupp och möter USA, Storbritannien (Sverige van mot dem i EM), Japan, Finland, Australien, Dominikanska Republiken, Kina och Nya Zeeland. Topp fyra = kvartsfinal, vilket är vårat mål.
– För egen del vill jag komma hem med en guldmedalj och ska göra allt för att lyckas. Vi ska visa att vi är grymma på ultimate, även om detta på sätt och vis är ett läroår för mig. Jag och Jacob är yngst i laget.
U20-VM kommer till Malmö 2020.
– Det blir mitt sista U20-år så allt fram tills dess handlar om att vara bäst ju då. Jag hoppas många andra får upp ögonen för sporten i samband med det evenemanget. Ultimate Frisbee får mer plats i media, men det blir en annan sak när man verkligen ser det.
Måhända blir VM 2020 ett lyft för sporten i just Malmö.
– Man hoppas ju på det, ett bättre tänkbart exponeringsfönster går ju inte att önska sig. Fler kommer att få uppögonen för sporten – som förhoppningsvis kommer att växa. Nu ser folk undrande på mig under släktmiddagar. ”Ska du spela VM I Kanada? What!?”
Finns det en sportslig fördel av att spela på hemmaplan?
– Ja och nej, det är samma typ av planer. Ändå är det en fördel med vinden – som har en stor inverkan på spelet. Den påverkar hur man kastar och jag kan de skånska kastvindarna…

I gruppspelet livestreamas matchen mot Nya Zeeland. Första matchen spelas på söndagen mot Finland och arrangemanget kan följas här:
www.wjuc2018.com

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close