FotbollHelsingborgs IFLandskrona BoISNyheter

Krönika: Ett derby är något annat

De möttes senast i mitten på maj – innan dess var det sju år sedan ett Sundsderby ägde rum. Som det ser ut just nu – med lagens respektive tabellpositioner i åtanke – finns det risk för att det dröjer innan det återigen vankas derby. Så, mina damer och herrar, njut!

Halva Superettan-säsongen är spelad, halva återstår. Sedan i mitten av maj, då Landskrona BoIS och Helsingborgs IF möttes senast, har det hänt en del. Förändringar i spelartrupperna och förändringar i tabellpositioner. Trots att Helsingborgs IF och Landskrona BoIS går in i derby-matchen med polära utfall av matchresultat i ryggen, ska det tas i beaktning att detta inte är en vanlig match. Nej, detta är en isolerad händelse, då tidigare upplevelser helt åsidosätts.

Förutsättningarna skiljer sig dock åt. Och parametrar som hur lagen agerat under övergångsfönstret, skador och nyligen spelade matcher, är ämnen som är värda att grotta ner sig i.

Helsingborgs ruskiga övergångsfönster 

Helsingborgs IF, derbyts hemmalag, går in till mötet med en värvningssejour som saknar motstycke i Superettan-sammanhang. Flertalet tunga och meriterade namn – inklusive en VM-kvartsfinal-meriterad landslagskapten – har sett till att vässa till en redan spetsig trupp. Per-Ola Ljung härskar över seriens bästa manskap och har, i och med sina förstärkningar, helt raderat ut möjligheten för ursäkter ifall HIF skulle missa allsvenskt avancemang. Inget annat än en seger känns heller troligt i det annalkande derbyt.

En intressant följetång i HIF-lägret är hur Per-Ola Ljung kommer välja att formera sin offensiv. Inför söndagens match har nyförvärvet Wanderson do Carmo blivit spelklar och i och med det givit sin tränare en hel del att fundera över. Helsingborgs offensiv har fungerat bra under säsongen – eller i alla fall bättre ju längre tid det gått – och i nuläget finns det knappt någon spelare som känns petningsbar. Det är i så fall om Mamudu Moro – den av spelarna i frontkvartetten som varit mest ojämn under säsongen – kan ligga i riskzonen för det oundvikliga i att Wanderson måste pressas in på någon av de offensiva positionerna. Vem vet, kanske får brassen nöja sig med ett inhopp på söndag, men frågan kommer kvarstå till säsongens kommande matcher.

Allt att vinna för BoIS – som måste resa sig

Ett derby som Landskrona BoIS går in i med en svag resultatrad i ryggen. Endast en seger har det bilvit på de sex senaste matcherna och “Randigt” återfinns på en 13:e-plats i tabellen. Dock har spelet i de enskilda matcherna inte speglat utfallen. Landskrona har spelat bra, ofta fört och kontrollerat matchbilder, men vid flera tillfällen har man blivit straffade då cynismen uteblivit och det taktiska fallerat. Flera poäng har gått förlorade i slutskedet på matcherna av just de orsakerna. Något man känt till och försökt jobba med, enligt tränaren Agim Sopi.

Men återigen, Landskrona har inte på något sätt spelat dåligt. Och man är trygga i, och trogna, sitt grundspel BoIS måste se mötet med Helsingborg för vad det är: ett derby. En match olik alla andra, där tidigare erfarenheter och upplevelser helt skjuts åt sidan. Skånederbyt är ett möte med olika förutsättningar, ja. Men det är likt förbannat ett derby, och där kan allt hända.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close