MotorNyheter

Gustav Malja nära topp tio på Zandvoort

Kvalet bestämde villkoren. Gustav Malja körde i mål precis utanför topp tio i helgens två race för Porsche Carrera Cup Deutschland på Zandvoort utanför Amsterdam-

Maljas helg dikterades i praktiken av utgången av lördagens kval, där Malmöföraren körde av i ett avgörande skede och fick nöja sig med 12:e respektive 16:e plats på gridden till de två heaten; på en bana ökänd för sina begränsade omkörningsmöjligheter.

22-åringen skulle dock komma att bjuda på full attack i såväl lördagens som söndagens heat och avancerade också i resultatlistan i båda.

Den största dramatiken utspelade sig i lördagens Race 1, där belgaren Glenn van Parijs kraschade spektakulärt i samband med en säkerhetsbilsomstart. Van Parijs slog runt ett flertal varv och loppet rödflaggades (stoppades). Olyckan föranledde inga personskador.

Under de sekunder mellan det att Van Parijs kraschade och att racet flaggades av hann Malja – längre fram i fältet – genomföra en vågad manöver på utsidan av Robert Lukas för tionde plats. På grund av rödflaggen räknades slutresultat dock, i enlighet med regelboken, tillbaka till det senast fullföljda varvet, och Malja klassificerades därmed som 11:a.

Eftersom att bara åtta av 17 varv vid det laget hade körts – mindre än 50 % av racedistansen – delades inga poäng ut.

I Race 2 på söndagen blev Malja 12:a, fyra placeringar upp från sitt utgångsläge i 16:e ruta i ett lopp delvis drabbat av lättare regn.

_ Vi visste att kvalet skulle bli avgörande den här helgen, och tyvärr körde jag av och skadade bilen precis där, men jag gjorde vad jag kunde i racen och det var faktiskt förvånansvärt bra racing, säger Gustav Malja i ett pressutskick.

_ Det var tråkigt att jag inte fick behålla tiondeplatsen i Race 1, mest för att jag jobbade väldigt hårt för den och offrade ganska mycket på yttern runt Lukas, även om det inte spelade någon roll i slutändan eftersom inga poäng delades ut där. Två OK race med tanke på förutsättningarna, men vi måste fortsätta jobba på kvalen framöver.

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Deutschland avgörs på tyska Sachsenring den 7-9 september. Gustav Malja är dock tillbaka i sin Porsche 991 GT3 Cup redan nästa helg, då i systerserien Porsche Mobil 1 Supercup vid Belgiens Grand Prix på Spa.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close