skanesport_desktop-panorama-1

FotbollHelsingborgs IFLandskrona BoISNyheter

HIF numret större i derbyt

Ett på förhand glödhett derbymöte mellan toppen och botten lyckades inte motsvarade förväntningarna. Regnet öste ner över Olympia och satte tonen för denna urvattnade match, i vilken Helsingborg drog det längsta strået. 

Skånederby på Olympia stod för söndagsunderhållningen. Men så värst mycket av den varan blev det inte. En avslagen första halvlek – där lagen trevande efter att skapa ett eget spel – fick i alla fall ett mål. Detta efter 23 minuters spel av Helsingborgs Andri Bjarnason , som i och med målet nu är uppe på totalt nio i säsongens Superettan.

Landskrona BoIS har haft det tufft på sistone. Poängen har uteblivit, trots att spelet sällan svikit. Många matcher har gått förlorade av att BoIS inte varit tillräckligt cyniska i slutskedena. Inför mötet med Helsingborg var det tydligt att man pratat om att minimera risker och spela med större marginaler. Kanske var det detta som gjorde att det låste sig för bortalaget i den första halvleken. Man hade förtvivlat svårt att skapa målchanser.

Istället kunde HIF, tack vare sin ledning, spela mer avslappnat och på ett kontrollerat sätt låta Landskrona diktera spelet. Men då bortalaget slarvade gavs Helsingborg möjligheter till omställningar.

I paus pratade Landskrona BoIS tränare, Agim Sopi, om tålamod och om att fortsätta på samma spår.

Om Sopis plan nådde hans lag går att diskutera om, men BoIS hade fortsatt svårt att skapa något framåt i den andra halveken. De randiga kändes tunna framåt med en ensam Sadat Karim som inte fick många bollar levererade till sig.

Helsingborg, som inte skapade mycket framåt de heller, var mer tursamma offensivt. 2-0 satte man tack vare Rasmus Jönsson, då denne efter en djupledspassning, på egen hand sett till att hålla undan BoIS-försvaret och sedermera placera in bollen bakom Amr Kaddoura. Målet innebar att nyförvärvet Jönsson nätat i tre raka matcher.

Den komfortabla ledningen gav HIF möjlighet att lufta sin bänk. Hemvändande Markus Holgersson och inplockade Wanderson do Carmo byttes båda in i mitten av den andra halvleken. Varken Holgersson eller Wanderson gjorde något större avtryck i matchen, men deras inhopp är ett bevis på att Helsingborg har en extremt bred trupp. Ett lyxproblem för tränaren Per-Ola Ljung.

Som tidigare nämnt; BoIS var inte tillräckligt tunga för att lyckas hota Helsingborg idag. Man mäktade sällan med att producera några längre anfall och när fasta situationer uppstod var kvalitén för dålig.

Som ett extra finger i ögat på Landskrona BoIS-supportrarna bytte HIF in Thierry Zahoui, som värvats in från just Landskrona under sommaren. Den kortväxte frisparksspecialisten Zahoui möttes av en visselorkan från bortaklacken när han äntrade planen.

Tiden rann till slut ut för Landskrona, som fick se sig besegrade med klara 2-0. Man var aldrig nära att rå på ett stabilt spelande Helsingborg, som mer eller mindre kontrollerade större delen av matchen. De båda målen kom vid psykologiskt fördelaktiga(eller ofördelaktiga) tillfällen, vilka Landskrona inte kunde hämta sig ifrån.

För övrigt ska en hyllning skickas åt publikens håll. De båda klackarna – hemma som borta – såg till att kliva och skapa derby-känsla när spelarna på plan i mångt och mycket misslyckades med detta.

Poängfördelning gör att Helsingborg återtar serieledningen i Superettan-tabellen. Landskrona BoIS ligger fortsatt kvar på en kvalplats. Dock halkar man ner en placering efter att Varberg BoIS FC slagit GAIS under söndagen.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close