Eskilsminne IFEskilsminne IFFotbollMagasin

Pringles Cuptaktik: ”Aldrig pratat mindre inför en match”

Slutsignalen ljuder.
Eskilsminne IF har besegrat Helsingborgs IF i Svenska Cupens andra omgång och är klart för gruppspel i februari/mars. Jesper Larsson gjorde 1-0 med drygt 20 minuter kvar att spela och det räckte.
På den sluttande kullen med hemmasupportrar high five:as det friskt. Förvåning och glädje på samma gång.
Det hände!

Martin Pringle, Eskils tränare, sitter kvar på bänken när alla andra rusar upp i ett glädjevrål och kramar om varandra ute på planen.
Han hade inte signerat något taktiskt mästerverk. Han hade inte haft en demonmåvakt eller enskild nyckelspelare som burit allt på sina axlar. Han hade minst av allt hållit något Miracle of Ice-tal.
– Ärligt talat. Jag har nog aldrig pratat mindre med mina spelare än vad jag hade gjort inför den här matchen, säger Pringle och rycker på axlarna.
– Det enda jag sa till spelarna, i princip, var; ”Gå ut och ha kul, var er själva – tro på er själva”. En sådan här match har de naturligtvis inga problem att tända till lite extra utan att jag står och dikterar.
Du ser nästan brylös ut nu?
– Jamen va fan? Det här har inte sjunkit in ännu. Varken hos mig eller hos spelarna. Jag fattar att det är stort, men just nu känner jag mig bara tom.
Gruppspel i Svenska Cupen väntar?
– Ja just det, säger Pringle, som om han faktiskt glömt vad som låg i potten.
Kanske säger det en del om den här matchen? Att ett division ett-lag slår ut ett Superettan-lag är i sig ingen jätteskräll. Men av de knappt 3000 åskådare som befann sig på Harlyckans IP denna kväll var det nog få som såg på det så cyniskt.
Lagens historia vägde tungt. Det var inte lillebror mot storebror. Det var pyttelillehalvbrorsan mot gammelgammelfarfar.

Eskilsminnes assisterande trŠänare Marcus Nilsson och träŠnare Martin Pringle.

För Claes Ohlsson, Eskilsminne-styrelsens ordförande, var det en stor dag. Hans nya klubb hade för första gången sedan 1944 överträffat hans gamla klubb i tävlingssammanhang. Då slog ”Eskils” nämligen ut HIF i DM.
Ohlsson har i modern tid varit med om att ta HIF till SM-guld och till historiska höjdpunkter i Europacupen. Nu fick han se kvartersklubben Eskilsminne kvalificera sig för gruppspel i Svenska Cupen för första gången någonsin.
– Det här betyder mycket för hela föreningen och är som bedrift större än 1944-matchen. HIF idag består ju utav heltidsproffs.
– Den här prestationen boostar Eskilsminne IF väldigt mycket. Nu får vi nya fotbollsfester 2019 och det ger ett kvitto till alla att ”vi kan”.
Eskilsminne har en tydlig vision om att nå Superettan inom några år. Med den här fjädern i hatten kanske det blir enklare för många att ”ta in” det som en realitet?
– Säkert. Vi visade på planen att vi inte är så långt därifrån rent sportsligt, säger Ohlsson och poängterar.
– HIF är en institution i den här staden. Eskilsminne står för någonting nytt och fräscht, det är riktigt för oss att belysa. Vi ser framtiden an väldigt positivt.
Två hemmamatcher på Olympiafältet och en bortamatch, mot ännu okänt motstånd väntar i februari/mars. Vinnaren i fyra-lagsgruppen går vidare till slutspel.
– Rent ekonomiskt betyder det väl inte så mycket, men framför allt får vi vara med och leka med de stora pojkarna; det betyder mycket – inte minst för de unga killarna i truppen.
– Historiskt sett är det samtidigt en stor seger. HIF har ju varit dominanta i staden bortsett från Råås storhetsdagar i början av 50-talet när de slutade tvåa i Allsvenskan, och även när Hittarp var uppe i gamla division två. Stattena var också i Allsvenskan en säsong…

Filip Ottosson.

För en del spelare var segern extra speciell.
Filip Ottosson var 16 år när han gjorde debut i Eskilsminne, då i division två. Om några veckor fyller han 23 – och har fortfarande aldrig spelat i en annan förening.
– Naturligtvis är det är stort. Jag är uppväxt en kilometer från Harlyckan och har spelat i Eskilsminne sedan bollskolan som knatte.
– Eskils är en klubb som står för mer än fotboll, den har många sociala projekt i olika sammanhang. Därför känns det stort en sådan här dag.
Hur kändes det då att knyta på sig skorna inför en sådan här match?
– Det var väldigt speciellt att möta HIF. Det är ju laget man sett upp till och gått och tittat på på Olympia. Att kunna slå ut HIF i en tävlingsmatch har bara varit en dröm, fram tills nu.
Med halvtimmen kvar byttes Ottosson in på planen – i samma moment som HIF bytte in Bjarnason, Moro och Jönsson.
Jämför man sig inte lite med dem då?
– Nej, inte alls. Jag fokuserade bara på mitt.
Och så kom 1-0 bara några minuter senare. tänkte ni då: ”Detta kan gå!”?
– Nej, inte jag i alla fall. Känslan var ju där redan innan matchen och inte minst under matchens gång.
Summera segerns betydelse?
– Det är det största som hänt hittills i min karriär – och att få vinna mot HIF med en klubb man spelat i hela livet går knappt att beskriva. Visst hoppas jag få vara med om flera stora saker inom fotbollen, men det här kommer alltid vara högt upp på listan.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close