FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

I kväll vill jag se ett MFF som vågar!

I kväll på Stadion vill jag se ett MFF med mod, ett MFF som vågar gå för att utnyttja hemmafördelen.

MFF:s Europahistoria är full av matcher där man följt upp ett hyfsat, ibland nästan hopplöst, utgångsläge från en inledande bortamatch med fantastiska hemmamatcher. Ibland har det funkat fullt ut, någon gång bara nästan (Dinamo Zagreb).

Med första matchen hemma – som nu – har det sett annorlunda ut.

Det har varit mycket snack om att inte gå bort sig, ha tålamod, hålla nollan och att första matchen bara är “den inledande halvleken av minst 180 minuter”. Nästan som om Malmö FF och publiken behöver veta förutsättningarna – vända 2-4, 1-2, 0-2, 2-3 och så vidare – för att plocka fram det allra bästa ur kropparna.

Hemma/borta först-lotten är viktig.

För MFF känns den superviktig och både mot Vidi och FC Midtjylland blev det en nit.

Men det här är faktiskt ett alldeles utmärkt tillfälle att en gång för alla se till att man kan lägga ner det snacket och samtidigt få ett bra resultat med sig till returen i Herning.

Och med ett bra resultat menar jag seger.

Gärna med en hållen nolla. Men i första hand seger.

Uttåget mot Vidi var en bitter besvikelse, som satt sina spår, bland annat i dagens publiksiffra. Men med distans till de matcherna känns det ändå som om de var ett steg i rätt riktning i jakten på att utnyttja hemmafördelen även i match 1. MFF var ju bara ett enda ödesdigert misstag från att få med sig 1-0 och då tror jag inte att Vidi klarat att slå ut MFF.

Det är här det viktiga ligger.

Dels i det uppenbara att försvarsmisstag i Europaspelet straffar sig direkt.

Fast ännu mer betydelsefullt var att MFF trots allt klarade att göra mål mot ett extremt defensivt lag som inte ville göra något annat än att förstöra motståndarlagets speluppbyggnad och var väldigt bra på bland annat att styra bort spelet från MFF-spelarna som kunde hotat mest.

MFF skapade dessutom ett par stora chanser till fler mål. Som brändes. Misstag sker framåt också. Om MFF varit lika effektivt som Vidi hade det blivit två eller tre hemmamål i matchen. Väldigt många har tjatat om backlinjens misstag vid 1-1, ganska få har plockat fram att MFF hade ett par lägen som inte utnyttjades där det ska vara mål.

Där ska man starta!

Malmö FF vågade lite mer framåt mot Vidi. Och trots att det ungerska laget parkerade inte en buss utan en oljetanker på de egna planhalvan klarade MFF att göra mål och skapa ett par chanser till fler.

Nu möter man FC Midtjylland som kommer att bjuda upp till spel på ett helt annat sätt. Vågar MFF ännu lite mer bör man både kunna skapa fler chanser och disarmera Midtjyllands fasta situationer genom att själv ha bollen. I de tre senaste hemmamatcherna MFF spelat i Allsvenskan mot Östersunds FK, IFK Norrköping och Trelleborgs FF har motståndarna till exempel sammanlagt lyckats spela till sig åtta hörnor. Det ger ett snitt på 2.67 och då har två av lagen hållit hög klass. När MFF spelar som det hemmalag man ska vara är det Malmö FF som får de flesta fasta situationerna.

Trots den usla biljettförsäljningen borde MFF också kunna få det rätta stödet från läktarna.

Det handlar trots allt mer om kvalitet än om kvantitet.

Dinamo Zagreb 2011 är ett bra exempel på stort tryck från förhållandevis få. Dinamo blev stressat och 1-4-underläget var vid 2-0 bara en fingernagel från att vändas. Och inte behövde 10 000 åka fram och tillbaka till Borås Arena för att bära fram MFF till SM-guldet 2013.

Sedan är det en helt annan sak att kvällens publiksiffra måste leda till djupa diskussioner och självrannsakan både i MFF och hos alla övriga berörda. Men mer om det vid ett annat tillfälle.

…………………………………………………….

Två sviter är för övrigt intakta inför MFF-FC Midtjylland:

MFF har fortfarande aldrig förlorat en kval- eller playoffmatch i Europa sedan Stadion invigdes 2009.

MFF har ännu inte förlorat en tävlingsmatch med Uwe Rösler som tränare.

Kvalsviten kan vi gott ta en gång till:

Torshavn 2-0

Rangers FC 1-1

Dinamo Zagreb 2-0

Drogheda United 2-0

Hibernian 2-0

Swansea City 0-0

Ventspils 0-0

Sparta Prag 2-0

Red Bull Salzburg 3-0

Zalgiris Vilnius 0-0

Red Bull Salzburg 3-0

Celtic FC 2-0

Vardar FK 1-1

Drita FC 2-0

CFR Cluj 1-1

Vidi FC 1-1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close