Nyheter

Trelleborgs tunga statistik: en poäng på 8 omgångar

Med tolv omgångar kvar av Allsvenskan ligger Trelleborg sist i tabellen med – 23 i målskillnad. Laget har bara tagit en poäng på de åtta senaste omgångarna och tidigare i veckan slogs man ut ur Svenska Cupen av Division 2-laget Hässleholms IF. Nu väntar en direkt avgörande period för om laget ska klara sig kvar i den högsta serien.

Säsongen började starkt för Trelleborg med elva poäng på de tio första omgångarna. Bland annat skrällslog man både Norrköping och MFF. Men därefter har det vänt och TFF har halkat ner från 12:e-plats till jumbo. I de fyra kommande omgångarna ställs laget mot AIK borta, Norrköping hemma, Häcken borta och Djurgården hemma. I dagsläget är det fyra poäng upp till kvalplatsen.

  • När vi klev upp från division 1 till Superettan visste vi att det skulle bli tufft. Jag gjorde ett brandtal till gruppen och föreningen då. Vi löste den uppgiften på ett utmärkt sätt och efter två års tid var vi i ett kval till allsvenskan. Vi sliter varje vecka för att klä in oss i kostymen som allsvenskan innebär, säger tränare Patrick Winqvist till Fotbollskanalen.

Inget lag har lyckats sedan 1999

Om man tar en titt på den Allsvenska statistiken under de senaste säsongerna så ser det onekligen mörkt ut för TFF. Senast ett lag som låg sist med tolv omgångar kvar inte blev degraderade var 1999, då Norrköping exploderade under höstsäsongen och klättrade från fjortonde till femte plats.

Det ser även dystert ut när man tittar på Trelleborgs egen statistik. Senast klubben blev nedflyttade från Allsvenskan till Superettan var år 2011. Då låg man tolva efter 18 spelade omgångar, men lyckades bara ta fem poäng i de sista tolv matcherna och hamnade tillslut på femtonde plats. År 2007 hade laget ungefär samma utgångsläge som i år: sistaplats med två poäng upp till kvalstrecket med tolv omgångar kvar. Även då slutade det med nedflyttning.

Om man tar en titt på oddsen från olika spelbolag för att Trelleborg ska hålla sig kvar i Allsvenskan så är utgångsläget tydligt. Spelbolagen ser TFF:s chanser som marginella och sajterna med bäst odds ger superlåga 1.05 – 1.10 gånger pengarna på att TFF kommer att bli nedflyttade till Superettan den kommande säsongen.

Ljusglimt i mörkret

Trots den tunga statistiken och det svåra spelschemat framöver finns det en ljusglimt i mörkret. Under fjolåret var nämligen TFF som allra starkast under hösten och lyckades plocka hem 23 poäng på de sista tolv omgångarna, vilket ledde till kvalspel till Allsvenskan.

Men för att göra om samma bedrift i år krävs det att man täpper till bakåt. TFF har släppt in totalt 39 mål under årets säsong, vilket är mer än något annat lag i serien. Bara efter sommaruppehållet har det blivit tre storförluster (0 – 3 borta mot Malmö, 1 – 6 borta mot Sundsvall och 1 – 4 borta mot Östersund).

Samtidigt poängterar tränare Winqvist att det är anfallsspelet som ligger till grund för den bedrövliga målskillnaden.

  • Vi vet att anfallsspelet är kanske det vi sliter mest med. Det låter kanske konstigt om man släpper in så många mål, men många mål kommer till av att vi inte spelar det anfallsspelet vi borde göra alla gånger, säger Winqvist till Fotbollskanalen.

TFF spelar sin nästa match mot AIK borta på söndag 26/8.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close