FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Årets viktigaste seger för MFF

Det kan låta som överord, men 5-0 var årets hittills viktigaste seger i Allsvenskan för MFF.

Dels för vad den betydde i den fortsatta jakten på täten i serien, men även som inspiration och sjävförtroendeboost till torsdagens retur mot FC Midtjylland. Men kanske framförallt om det var i 5-0-halvleken som MFF äntligen hittade effektiviteten!

Sista 45 blev det mål på nästan allt.

Och även om MFF hittills under Uwe Rösler är obesegrat och ibland spelat snudd på lysande – som första 60 minuterna mot FC Midtjylland plus IFK Norrköping och Östersunds FK – har det ju varit det som fattats.

Sirius i Uppsala? Ja, det blev 4-0, men det brändes rejält i den matchen också. Ungefär som i den första halvleken idag när Romain Gall prickade ribban, sköt i målvaktens perfekta slänghöjd och gick på eget avslut istället för att passa.

Efter pausen och Markus Rosenbergs is-lossande straff gick Galls skott in. Två gånger till och med och publiken fick Gall-skrika hur galant som helst. Där och då lyfte dessutom hans prestation från lovande till riktigt, riktigt bra. Att han både kan utmana och ta sig förbi och avsluta från distans öppnar nya och fina möjligheter för MFF.

Fast det var egentligen inte vem som fick in avsluten som var det viktiga, det var att de gick in!

Samma effektivitet mot FC Midtjylland första 60 minuterna och MFF hade redan varit i Europa League. Nu tändes ett hopp om att det kan gå vägen ändå. Plus att det kan fortsätta att bära uppåt i Allsvenskan. Just där var 5-0 dubbelt viktigt. MFF passerade inte bara Östersunds FK, MFF gick även ikapp ÖFK och IFK Norrköping i målskillnadskolumnen. Med de små marginalerna den usla våren bäddade in MFF i kan det mycket väl bli så att laget till slut måste ha just den detaljen på sin sida.

Glöm förresten inte bort BK Häcken. När serien vände hade Hisingslaget 13 av de 15 matcherna som var kvar på konstgräs. Häcken har både ett bra lag och massvis med matcher på underlaget man gillar bäst och kommer att vinna mycket under hösten, även mot lagen som Malmö FF ska försöka nå ikapp.

Det pratades rätt mycket efter matchen om att det var först när MFF bytte in Markus Rosenberg som det lossnade. Bland annat berättade Uwe Rösler att det inte var ett planerat byte utan mer en nödvändighet efter matchutvecklingen i den första halvleken.

En del tycker säkert att det är ett svaghetstecken och på sätt och på sätt och vis är det rätt.

Men det går att tycka både ock.

Både att det var bra att MFF tack vara rotationen fick visa att bredden finns där. Här är ett par exempel: Att Romain Gall fick gå in och visa att hans storspel i GIF Sundsvall och poängskörd där i alla fall på sikt går att plocka fram i MFF också. Att Oscar Lewicki fortsatte att göra det mesta klokt och rätt i backlinjen. Att Bonke Innocent spelade smart, enkelt, bollvinnande och gjorde sitt jobb på mitten. Att Sören Rieks visade att han är bäst som wingback,men kan mycket mer. Att Eric Larsson i den andra halvleken kom högre upp, in i motståndarens straffområde och verkade ha tagit Andreas Vindheims flås i nacken på precis rätt sätt.

OCH att det trots allt blev bättre när i tur och ordning Markus Rosenberg, Fouad Bachirou och Anders “AC” Christiansen kom in.

Att Rosenberg behövs är inte ett svaghetstecken. Det är en styrka att ha en sådan spelare.

Att Bachirou och AC också behövs är heller inte en nackdel. De är också unika spelare på allsvensk nivå, så givetvis gör det stor skillnad att ha dem på planen. När de kommit in blev MFF dessutom så offensivt balanserat att när Sirius efter 0-2 var tvunget att chansa och gå framåt blev laget fullständigt demolerat.

Därför var den näst största nyttan av den här matchen förutom segern och sättet den togs trots allt att MFF kunde vila viktiga spelare och slippa kämpa in på mållinjen. För mot FC Midtjylland är det bästa laget som ska spela och vilket det är ändrades inte så mycket av den här insatsen. Det var en miss MFF gjorde ifjor inför returen mot Vardar. Då mötte MFF faktiskt också Sirius i matchen innan, tänkte för mycket och plockade till exempel plötsligt in Magnus Wolff Eikrem i startelvan i Skopje bara för att han fick spela mot Sirius och var bra där.

Och den största nyttan var som sagt effektiviteten i avsluten. I Europa är den förmågan närmast löjligt viktig. Med 2-2 som utgångsläge inför en bortaretur blir den till och med nödvändig.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close