FotbollNyheterTrelleborgs FF

Marko Johansson: “MFF är målet”

I ett krisande Trelleborgs FF har 20-årige Marko Johansson varit ett av få glädjeämnen under säsongen. För Skånesport.se pratade den utlånade MFF-talangen om framtidsplaner, förebilder och extra-träningen med förre stormålvakten Jonnie Fedel. -Träningen anpassas efter motstånd – Jonnie har koll, säger Johansson.  

På fredagskvällen väntar IFK Norrköping för Trelleborgs FF hemma på Vångavallen. Ett lag som TFF slog i vårmötet. Efter en rad tuffa resultat i bagaget beskriver Marko Johansson – MFF-lånet som stått för en stark säsong i ett svagt TFF – ett lag som törstar efter att få tvärvända sin negativa trend.

Hur är känslan inför fredagens match mot Norrköping?

-Känslan är bra, tycker jag. Vi har varit revanschsugna ganska länge nu. Vi vill ta tre poäng nu. Vi har det tidigare mot Norrköping och det är inte helt omöjligt att göra igen. Det är en positiv känsla, trots att det har gått som det har gått.

Hur ser du på lagets säsong hittills?

-Vi var förberedda på att det skulle bli en väldigt tuff säsong. Det vi tänkte var att vi bara skulle köra på och göra vårt yttersta. Det har väl gått lite sisådär. I början av säsongen gick det väl ganska bra, där vi var med i alla matcher. Men efter sommaruppehållet har det hänt mycket. otur i vissa matcher, och sämre prestationer i vissa. Det har väl varit en helt okej säsong. Vi har allt i egna händer vad det gäller att kunna stanna kvar.

Hur ser du på din personliga säsong?

-Jag känner väl att det har gått ganska bra. I och med att det är min första säsong i Allsvenskan. Vi visste att det skulle bli tufft. Min målvaktstränare, Jonnie(Fedel), han sa att det skulle bli en tuff säsong, men att det gäller att ha huvudet högt oavsett vad som händer. Jag tycker att det har gått ganska bra. Men jag har inte alltid kommit upp i mitt max. Det går väl upp och ner, det gör det.

Ja, du brukar ju ibland åka till Malmö för att träna extra med Jonnie Fedel – hur ofta gör du det och vad fokuserar ni på då?

-Vi kör ett par gånger i veckan. Jag kommer ju från daglig målvaktsträning i MFF, och utan att hänga ut någon i TFF, så försöker jag ta till vara på passen med Jonnie. Allt handlar om hur motståndarlaget spelar. Hur de vill anfalla och hur de slår in bollarna.

Så Jonnie har koll på hur motståndarna spelar?

-Ja, vi har daglig kontakt. I måndags la vi fokus på matchen inför Norrköping. På deras inspel som kommer på marken snett bakåt, och det blir ju oftast ett par reaktionsräddningar, så då kör vi olika reaktionsövningar. Det är det vi har lagt fokus på.

Marko Johansson och Jonnie Fedel på en uppvärmning i Malmö FF.(Foto: BIldbyrån)

Beskriv dina styrkor som målvakt.

-Nä, men jag tycker att jag har bra fötter, att jag vågar “spela”. Att jag är rätt bra i luftrummet.. och skott utifrån.

Har du någon förebild?

-Ja, det är självklart att man har det! Jag har ju Buffon som en av mina favoriter, innan var det Van der Sar, men han har ju slutat. Jag gillar Buffons personlighet. Han är rak och aggressiv, men samtidigt väldigt lugn i sitt spel. Jag känner igen mig i det där. Jag kan också bli aggressiv, och jag gillar att “spela”.

Du var ju tidigare inne på det med fötterna. Hur mycket tränar du själv på spelet med fötterna, som är så viktigt – även för målvakter – i dagens fotboll?

-Det är klart att jag jobbar på det mycket.  Jag vet att när jag var yngre så spelade jag ofta inomhusfotboll, då gärna som anfallare. Jag har fått en del från det där, och sen har jag och Jonnie kört. Och mycket på egen hand. På träningarna med laget är jag ofta med i possession-övningar, passningsövningar och så vidare. Det gäller att våga. Det man gör på träning, det gör man också på match.

Det har varit en del rykten kring dig under sommaren – kan du kommentera något kring det?

-Det enda jag kan säga är att det fanns intresse.

Var det konkret intresse?

-Det vill jag inte svara på… Jag är inte där nu. Jag är i Trelleborg. Hade det varit konkret så hade jag varit där nu.

Hur stor är drivkraften att en dag bli förstemålvakt i Malmö FF?

-Eh.. Den är jättestor. Jag är en MFF-spelare sedan dag ett. Jag har varit med i fotbollsskolan och jag har alltid velat vara med i MFF:s A-trupp. Det är mitt mål. Det hade varit oerhört kul att komma tillbaka och få spela.. Men det ska gynna mig. Man ska inte komma tillbaka och få sitta på bänken och därefter tappa sin speltid. Då känns det lite som att man börjar om från noll. Jag har fått en bra grund med 30 matcher i Superettan och, “peppar, peppar”, nu hoppas få 30 allsvenska matcher till. Man är i en situation där man vill spela, spela, spela. Men det är klart mitt mål är att komma tillbaka till MFF och stå.

Är det viktigt för dig att någon gång sätta avtryck i MFF?

-Ja, det är klart. Mitt mål är att kunna spela i MFF innan jag rör mig utomlands. Men det är svårt att se in i framtiden. Men mitt mål just nu är att spela i MFF, och sen tar man det därifrån, säger Johansson.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close