FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En väl avspelad match av MFF

Att vinna i Allsvenskan ett par dagar efter en urladdning som den mot FC Midtjylland är starkt.

Att dessutom göra det med 3-0 är till och med mycket starkt.

Varje procents minskning i fokus och motivation ökar risken att något ska gå illa. Men MFF har nu flera matcher i rad visat att man tack vare ett stenhårt jobb klarar att hantera det tuffa problemet.

Dalkurd FF 1-0 (borta), Trelleborgs FF 3-0 (hemma), IK Sirius  5-0 (hemma) och IF Brommapojkarna 3-0 (borta) är med tanke på förutsättningarna faktiskt en ruggigt imponerande resultatsvit.

Alla lagen ligger visserligen i botten och många tycker kanske att en klubb som Malmö FF alltid ska gå in och enkelt köra över de lagen.

Det är bara trams.

Bottenlag slåss för livet om nytt kontrakt.

MFF hade i många år svårt att möta just lagen på nedre halvan.

Mitt i ett intensivt spelprogram är det svårt att hitta laddningen till alla matcher och den effekten förstärks när det handlar om typ BP borta.

Det är ju heller inget att hymla om att den nödvändiga rotationen gjort att MFF fått klara sig utan de allra bästa spelarna i de fyra matcherna som gett tolv poäng och målskillnaden 12-0. Åtminstone stora delar av matcherna. Klart att det gjort det ännu svårare. Titta bara vad som hände när Markus Rosenberg kom in mot Sirius och Anders Christiansen idag.

Champagne och jubelkvällen i Herning var en stor prestation.

Att ha lyckats utföra den parallellt med stabiliteten man visat i Allsvenskan gör den ännu större!

Tror att Uwe Rösler och staben har en stor del i det här. Om spelarna ska ha så hög motivation och fokus som möjligt måste ledarna gå först i ledet och visa att det är allvar, göra förberedelserna ännu noggrannare än vanligt för att betona hur viktiga matcherna är och ha en extrem fingertoppskänsla för vilka spelare som ska spela de olika matcherna. Och jobbet ska göras ända in i de små detaljerna. Bara en sådan sak som att MFF såg till att boka ett hotel med pool uppe i Stockholm för att kanske förbättra återhämtningen några procent.

Nu när det väntar ett landslagsuppehåll – nästa match är den 15 september borta mot Östersunds FK – får spelarna ett par dagars full vila. Rösler har uppmanat dem att utnyttja den fullt ut, tillbringa tid med familj och vänner och ladda om. Sedan kommer värdefull tid när MFF på nytt kan träna grunderna man gjorde de första veckorna efter tränarskiftet och egentligen inte haft tid med när spelprogrammet varit som tuffast. Logiskt sett borde det innebära ett ännu bättre Malmö FF när allt återstartar.

Den nödvändiga rotationen har dessutom inneburit att många spelare som annars suttit på bänken fått spela mycket och i flera fall gett helt rätt besked. Franz Brorssons fem-sex senaste matcher bör till exempel ha tystat många tvivlare.

Matchen då?

Här är ett par reflektioner:

De första 15 minuterna var Malmö FF inte bra. Felpassen och bolltappen blev för många och flera spelare såg ut att fattas just den där nödvändiga fokusbiten. Men sedan hittade MFF rätt, minut 15-45 var helt okej och fram till 3-0-målet var det i den andra halvleken helt överlägset. Ett bra exempel på förvandlingen var Oscar Lewicki som gjorde det mesta fel de första tio minuterna och sedan var klockren i allt precis som hela backlinjen. Det var faktiskt en styrka till av MFF, att så snabbt hitta rätt i en match man kommit fel in i.

Efter 3-0 tyckte jag dock att det syntes att det blivit många matcher på kort tid och att ledigheten hägrade. Synd om Johan Dahlin bara, som plötsligt behövde en del tur – träträffen – för att hålla sin långa nolla intakt. Men det löste sig.

Eric Lasson gjorde ett ruggigt snyggt mål till 2-0. Precis vad han behövde. Nu kommer han in i motståndarnas straffområde. Det gav en straff mot Sirius och ett friläge och ett glödande mål idag, plus bra passningslägen. Först nu kan man säga att BÅDE Andreas Vindheim och Eric Larsson är uppe på en nivå där vi kan sluta prata om luckan efter Anton Tinnerholm.

Eric Larssons mål var snyggast, men egentligen var de två övriga också fotbollsgodis. Sören Rieks 1.0 var ett nytt bevis på hur farlig han är och när Marcus Antonsson med 3-0 såg till att han nätade för femte matchen i rad var det på ett riktigt forwardsavslut. Han tryckte bara iväg bollen med en vrist mot bortre stolpen. Ibland är det enkla både det vackraste och bästa.

Anders ”AC” Christiansens inhopp var också en höjdare. Han kom in med klass och energi.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close