FotbollNyheterSkabersjö IF

Bevara Gamla IP: Öppet brev från Skabersjö IF

Skabersjö IF är starkt krtitiskt till Svedala kommuns planer på att flytta fotbollsplanerna från det nuvarande området vid järnvägen till det nya idrottsområdet vid Aggarpsskolan. Därför har man skrivit ett så kallat öppet brev till kommunen för att protestera.

 

“Det ligger sedan en tid tillbaka ett beslut om att avveckla Gamla Idrottsplatsen i Svedala till förmån för att bygga bostäder i den bullriga korsningen mellan järnvägen och väg 108, senast ett 55+ boende med vinterträdgård. Ett beslut som vi i Skabersjö IF och Skabersjö DFF ställer oss högst tveksamma till då vi anser att Gamla IP har så pass viktig roll i samhället och ett historiskt värde att den i allra högsta grad bör bevaras. Det finns inte många samhällen som kan skryta med en så pass välbevarad idrottsplats som har legat på samma plats och brukats varje dag i snart 110 år.

Anlagd redan 1910, är Gamla IP en av Svedala tätorts äldsta bevarade bebyggda område och är idag den idrottsplats som väldigt ofta har flest antal bokningstimmar i hela kommunen. Naturgräsplanen brukas dagligen av Skabersjö IF och Skabersjö DFF, medan konstgräsplanen används av Skabersjö DFF, Svedala IF, skolidrott, byns invånare för spontanfotboll samt Holmeja IS under vinterhalvåret.
Dagligen ser vi killar och tjejer i alla åldrar spela fotboll tillsammans på Gamla IP och under årens gång har vi också sett organiserade träningar ledda av nyanlända och ensamkommande som placerats i byn, vilket är en helt fantastisk chans för dem att träffa nytt folk och slussas in i samhället.

Lägg sedan till Svedala IFs välbesökta bilbingo som under ett par månader varje sommar fyller Gamla IP till bristningsgränsen samtidigt som det är en otroligt viktig inkomstkälla för deras del, så ser vi vilken enormt viktig roll Gamla IP som idrottsplats spelar in i byns aktiva och sociala intressen. Allt detta ska då avvecklas och flyttas på.

Kommunens idé är istället att samla all fotboll på ett och samma ställe, Aggarpsvallen. Där planeras det 2 nya fotbollsplaner vars underlag eller belysning ännu inte fastställts, vilket kommer resultera i en hel fotbollsplan mindre än vad som finns i Svedala tätort idag eftersom att Svedalagårdens IP planeras att enbart användas som en ren skolidrottsplats.

Detta betyder att vi under majoriteten av senhösten och resten av vinterhalvåret kan komma att vara 4 fotbollsföreningar fördelade på 2 fotbollsplaner. Svedala IF får redan idag sprida ut sin verksamhet på byns tre idrottsplatser (Aggarpsvallen, Svedalagården och Gamla IP) på grund av beläggningsgraden som just nu råder på Aggarpsvallen. Matematiken är ganska enkel när vi då tar bort de två fotbollsplaner som finns på Gamla IP och flyttar in ännu fler lag till Aggarpsvallen.

Med kommunens mål på 30 000 invånare år 2045 och 1 450 nya bostäder i Svedala tätort i översiktsplanen 2018-2045 är planbrist och okristliga träningstider någonting som kommer att bli oundvikligt inom en överskådlig framtid. Tyvärr kommer allt detta tillslut att gå ut över de ungdomar som vill spela fotboll i byn och att de då istället skulle välja föreningar utanför Svedalas gränser är en realitet vi i så fall får vara beredda på. Något som i sin tur kommer att utarma våra föreningar om medlemsantalet sjunker.

I skrivande stund är det också fortfarande högst oklart om hur frågan om en klubbstuga/klubbrum, själva hjärtat i alla föreningar, kommer att lösas. Om vi föreningar ens kommer bli ersatta det som blir oss fråntaget och ha tillgång till en klubbstuga över huvud taget eller om modulerna på Aggarpsvallen som kommunen hyrt för 109 500 kr/månaden (exkl.) moms i nu 5 år kommer att återanvändas och köpas loss för 2,9 – 5,7 Mkr beroende på utförande.

Vi är fullt medvetna om att marken som Gamla IP ligger på har ett värde och att en förtätning av centrum är i rullning. Men att ge sig på mark som är inte ligger speciellt centralt, inklämd mellan järnvägen och högljudda väg 108 och som används dagligen med ett syfte att tjäna och underhålla våra ungdomar anser vi vara helt fel. Speciellt med tanke på att det står helt tomma tomter mitt inne i centrala Svedala som bör prioriteras istället. Centralskolan, Kyrkogården, Småskolan och Trädgårdsgatan för att nämna några ytor som har enorm potential till att förtäta centrum på riktigt. Det är inte så att det saknas ytor.

Det går att banta och skära ner, tills den dagen vi står utan föreningar som ger våra ungdomar möjligheter till att idrotta, träffa kompisar och skaffa sig viktiga livserfarenheter i grupp. Det blir vi föreningar, ideella ledare och aktiva ungdomar som tillslut kommer att få ta smällen för nedskärningar och problemet med rastlösa och stillasittande ungdomar man så gärna vill arbeta bort kommer sakta växa till sig.
Skulle däremot Gamla IP bevaras ökar möjligheterna för våra föreningar i byn att kunna fortsätta utvecklas individuellt i egen regi och med rätt kapacitet för den kommande befolkningsökningen i en riktning som gynnar hela kommunens ungdomar. Svedala är en objektivt populär och expanderade by i ett fantastiskt läge med många familjer som söker sig hit från alla hörn. Låt det förbli så, låt idrotten och föreningslivet växa tillsammans med befolkningen och låt Gamla IP förbli en naturlig samlingspunkt för byns alla invånare.

Gamla IP består idag av en naturgräsplan och en konstgräsplan med tillhörande klubbstuga, förrådsutrymme, tvättrum och omklädningsrum.”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close