AnkaretHandbollHK AnkaretMagasinNyheter

“Tjejhandbollens Dag” en succé för HK Ankaret

Ida Wenglund och Emma Wessner var två av ett knappt tiotal ledare i HK Ankaret under Tjejhandbollens dag där drygt 120 flickor och damer deltog.
– En stor vinst med detta är att tjejerna säger hej till varandra efter den här dagen – när de träffas i hallen eller i andra sammanhang, säger Wessner.

Idén med Tjejhandbollens dag har funnits länge i klubben, men låg på is under ett bra tag innan drivande själar i föreningen tog tag i det under 2017.
Responsen blev mycket positiv.
Nu har klubben en dag som fylls utav…:
– Mycket bollek och samarbetsövningar. Vi samarbetar även med Lomma Taekwondo-klubb som är med på ett hörn för att utveckla kroppskontakt och förmågan att ramla och fälla “rätt”. Mycket handlar om en mångsidig aktivitet, därför har vi även en tipsrunda. Vi har tio stationer; fem inne och fem ute, berättar Ida.
Vilken är målgruppen?
– Detta är åldersblandat där vi har flickor födda 2011 som deltager – liksom damlaget. Intensiteten är lägre och det skiljer sig väldigt mycket mot en “vanlig” träning, säger Wenglund.
Höjdpunkterna under dagen?
– Dansen är alltid populär. I F05-laget är det fyra stycken tjejer som dansar och de höll i en zumbauppvärmning som alla gillade.
– Dessutom uppskattades det verkligen att H65-tjejerna kunde komma.
För så var det. Elitlaget H65 Höör kom med fem spelare som hjälpte till med både bollövingar och lek. För många unga var det säkert en stor inspirationskälla att prata med och ta selfies med stjärnspelarna; däribland den nyuttagna landslagsspelaren Emma Lindqvist. Evelina Källhage, Gry Bergdahl, Emma Rask och Ankaret-profilen Alma Skretting var övriga H65-spelare som gästade “Borgen”.

För vilken klubb som helst blir aktiviteter där olika lag och grupper får agera tillsammans ett slags relationsbyggande redskap. Så även i detta fall.
– En stor vinst med detta är att tjejerna säger hej till varandra efter den här dagen – när de träffas i hallen eller i andra sammanhang. Nu känner fler till varandra lite bättre, säger Wessner.
– Exakt! Efter att vi arrangerade den här dagen ifjor så har det kommit fram tjejer till mig på ICA och sagt “Det är du som har flickhandbollens dag ju!” och det är ett kul bevis på att vi gör någonting bra och uppskattat, förklarar Wenglund och fortsätter:
– De yngsta som börjat gå på damlagets matcher känner igen spelarna och hejar såklart lite extra. Det skapar en gemenskap.

Kan man spetsa till det så att det blir en tradition i framtiden?
– Säkert. Tanken är att följa upp det här med en föreläsning om “kost & träning”, sponsrat av Swedbank, för de lite äldre tjejerna. Sedan hoppas vi ha en uppföljning till den här dagen till våren, kanske i samband med en dam-match. Tanken är att det ska genomföras varje år, menar Wessner.
Är det värt alla ideella timmar ni lägger ner?
– Ja, tveklöst. Man är stolt över att det går bra.
Tror ni att den här dagen kan betyda något för utvecklingspotentialen av sporten i Bjärred och Lomma – på sikt?
– Jag tror definitivt att gemenskap bygger någonting bra och att vi kan få tjejerna att vilja spela handboll längre och vilja vara kvar i HK Ankaret längre. På det sättet är det viktigt att bygga upp återväxten, menar Wessner.
– Att ha ett damlag och en ungdomssektion som är stabila, där man vet att man kan spela kvar i föreningen även som senior, är otroligt viktigt, poängterar Wenglund.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close