FotbollNyheterTrelleborg FF

Tom Prahl om återkomsten till TFF

Han är TFF:s mest framgångsrike tränare genom tiderna. Nu är Tom Prahl tillbaka i klubben i en mer tillbakadragen roll som mentor åt lagets tränartrojka. 69-åringen trivs med att åter vara en del av Trelleborgs FF.

– Det känns som hemma, får jag säga, konstaterar Tom Prahl i en intervju med Trelleborgs FF:s hemsida.

-Jag har alltid trivts bra här, och det är likadant nu. Det är mycket samma folk i föreningen. Det är väldigt trevligt, oavsett om man är engagerad i föreningen eller bara är och tittar på en match eller träning.

Varför trivs du så bra i TFF som klubb?
– Även om det är en av de bästa klubbarna i Sverige så är det ändå en klubb i det lilla formatet där få människor får göra mycket. Det blir personliga relationer mer än i en större klubb, och det tilltalar mig. Folket i Trelleborg har alltid varit jordnära och ödmjuka som har gjort sitt bästa. Med små medel har man kommit ganska långt, både under min tid och när man nu tog sig tillbaka från Division ett. Ärligt talat så trodde jag inte det, det var en storartad prestation.

I sin roll som mentor ska han fungera som ett bollplank åt Patrick Winqvist, Kristian Haynes och Magnus Andersson. Med sin digra erfarenhet av svensk toppfotboll har Tom Prahl mycket att tillföra, både vad gäller analyser av matcher och råd kring spelsätt och annan taktik.

– Kalla det för mentor, eller kalla det för stöd till framför allt våra tre tränare. Även i vissa fall kan jag gå in och prata med spelare, men det är inget operativt uppdrag. När det gäller Patrick, Kristian och Magnus ska jag stämma av hur träningarna ser ut, ställa dumma och svåra frågor till dem, och få dem att fördjupa sin kunskap, säger Prahl och fortsätter.

– Det är ingen lätt roll, för om du går in och styr och tar initiativ kör du över tränarna, och det har aldrig varit uppdraget. Sen kan du inte vara åskådare heller, för då gör du ingen nytta. Det här är en balansgång så att vi blir effektivare både i spel och i träning.

Avsikten är att Tom Prahl ska närvara på två träningar i veckan, följa hemmamatcherna på plats på Vångavallen och bortamatcherna på teve. Utöver detta tillkommer mer eller mindre dagliga samtal med någon, eller några, av lagets tränare. Prahl är noga med att betona att det är tränarna som ska initiera när de vill ha feedback.

– Jag är övertygad om att vi ska hitta en form som de känner sig bekväma med. Jag har en lång historia i Trelleborg och vet hur det ser ut och vet hur de spelar, så jag hoppas att det kan ge effekt.

Vad gjorde dig sugen att hoppa på uppdraget?
– Ärligt talat så tänkte jag inte så jäkla mycket. Jag trodde absolut inte det skulle bli så mycket fokus på mig. Om vi kan göra något i en tuff situation så är det bra, och jag har inte så mycket för mig i höst med annan fotboll. I landslaget har jag inget scoutinguppdrag förrän efter jul. Jag är så pass gammal också att jag inte behöver fundera på nästa klubb eller nästa uppdrag.

När TFF senast åter tog poäng, efter sex raka förluster i Allsvenskan, fanns Tom Prahl så klart på läktaren. Han bevittnade ett hemmalag som krigade hårt och helt välförtjänt knyckte poäng av ett guldjagande IFK Norrköping.

– Det var rätt så nervöst, framför allt på slutet, vi blev trötta sista 20. Det är bättre att sitta på bänken för då kan man försöka ge direktiv, men att sitta på läktaren och inte ha verktyg är besvärande med min bakgrund, skrattar Tom Prahl.

– Det kändes ändå som en halv seger när vi gick av banan. Även om allt inte stämde så var det en bra inställning och attityd. Det måste vara en grundbult om Trelleborg ska hävda sig i fotbollen. Vi kommer inte spela ut lagen i Allsvenskan, även om man kan ha bra spel, men vi måste ha en inställning som är minst lika bra, om inte bättre, än motståndarnas.

Efter rådande landslagsuppehåll tar serien fart igen med en sista återstående tredjedel. Förhoppningsvis kan Tom Prahls mentorskap hjälpa TFF i jakten nytt allsvenskt kontrakt.

– Det är väl fem lag inblandade, och där finns absolut alla möjligheter. Försvarsspelet måste bli bättre om vi ska klara det, vi måste också ha lite bättre sammanhållande passningsspel och skapa lite mer målchanser. Men den här bottenstriden är helt öppen, och det finns absolut goda möjligheter, men det kommer krävas väldigt bra insatser av laget för att klara det, avslutar Tom Prahl.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close