FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF har haft svårt mot belgiskt motstånd

MFF har mött belgiskt motstånd tio gånger i tävlingsmatcher. Bäst har det gått i Sjöbo!

Två gånger har MFF ställts mot begiska lag i Europacupen, 1987 och 1989. Båda gångerna åkte MFF ut.

I den mycket mindre meriterande Tipscupen har det hänt tre gånger, 1970, 1975 och 1985. Då har det gått betydligt bättre. Och allra bäst i Sjöbo dit hemmamatchen mot Royal Antwerp utlokaliserades 1985 och MFF vann med 5-0 inför 2 950 åskådare. Mats Magnusson gjorde hat-trick och Hasse Borg satte dit de två andra målen.

I Europacupen 1987 mötte Anderlecht. Första matchen hemma förlorade MFF med 0-1 och i returen blev det 1-1 sedan Leif Engqvist kvitterat.

Två år senare kom dock det bittraste ögnblicket och den stora besvikelsen. MFF hade i omgången före slagit ut Inter och när laget lottades mot Mechelen trodde de flesta att det skulle bära riktigt långt. Men först blev det 0-0 hemma på Malmö Stadion inför 19 300 åskådare och sedan hemska 1-4 i baken i returen. Mehelen gick loss till 4-0 innan Håkan Lindman reducerade, så MFF var helt utan chans att skapa någon spänning.

1970 mötte MFF dåvarande belgiska mästarlaget Standard Liege och vann med 4-1 hemma. Borta blev det 2-2. Bortamatchen spelades på midsommardagen! Standard Liege gjorde båda målen på straff och MFF-målen gjordes av Roy Andersson på nick och Curt Olsberg. Även i hemmamatchen, som spelades först, gjorde Roy Andersson mål på nick. Jan-Åke Svensson gjorde två mål och Staffan Tapper ett. Curt Olsberg och Lasse Granström dominerade på mitten. Standard Liege hade sex spelare borta på grund av VM och hade därför lånat in ett par spelare från lokalkonkurrenten RFC Liege.

1975 mötte MFF Standard Liege igen och gjorde det sommaren när MFF på allvar såg ut att vara på väg mot att hota sitt eget rekord på 49 matcher i rad utan nederlag. Sviten stannade dock på 35, fortfarande näst bäst sedan AIK-sviten i veckan sprack mot IFK Norrköping. Hemma på Malmö Stadion vann MFF med 2-0. Tore Cervin gjorde 1-0 och Tommy Larsson 2-0. Segern togs utan Krister Kristensson (sjuk), Bo Larsson (semester) och i pausen blev Staffan Tapper magsjuk och tvingades bryta. Matchen i Belgien förlorade MFF med 1-4 efter att bara 48 timmar tidigare ha spelat en vänskapsmatch mot Wolverhampton Wanderers. I den 37:e minuten blev det 1-0 till Standard Liege på straff, i den 42:a blev Tore Cervin utvisad och i den 45:e kom 2-0, också på straff. Sedan var det kört. Alla fem målen i matchen utom ett kom på straff! Och alla Lieges tre straffar slogs in av lagets målvakt Piot! MFF:s straff sköt Bosse Larsson i nät till 1-3.

_ Domaren var bra. Han blåste när han skulle och det fanns ingen anledning att klaga, sa MFF-ordföranden Eric Persson.

5-0-segern mot Royal Antwerp i Sjöbo 1985 följde MFF upp med att förlora med 0-1 borta.

På hemmaplan mot belgiskt motstånd har MFF tre segrar, en oavgjord och en förlust.

På bortaplan har MFF två oavgjorda och tre förluster.

Ole Törner

Relaterade artiklar

Back to top button
Close