FotbollLandskrona BoISNyheter

Krönika: Landskrona BoIS – en spillra av vad det var i maj

Kommer ni ihåg den 15 maj?
8 192 personer bevittnade derbyt mellan Landskrona BoIS och Helsingborgs IF. En match som slutade 1-1 efter sen hemmakvittering av Sadat, men också en match där Landskrona BoIS långa stunder dominerade och tveklöst vann den i sammanhanget meningslösa leken ”på poäng”.

BoIS tog inte lika mycket poäng som man kanske hade räknat med, men på planen såg det bra ut.
Tålamod, tålamod, tålamod…

Startelvan bestod utav: Amr Kaddoura, Viktor Svensson, Philip Andersson, Alexander Tkacz, Måns Ekvall, Filip Pivkovski, Sadat Karim, Igor Arsenijevic, Dennis Olofsson, Edafe Egbedi och Adi Nalic.
Inte ens i underläge mot ärkerivalen i slutminuterna var det speciellt missnöjt hos hemmasupportrarna. 0-1 hade varit ett rån. BoIS var samba-BoIS. Allt var okej.

Nu är det annorlunda.
När BoIS i tisdags förlorade hemma mot Varberg med 0-2 fyra månader senare var det en spillra av vårens lag.

Blott fyra spelare var kvar i startelvan.
Så. Vad har då trillat in?
Viktor Noring, profilvärvningen jag fortfarande inte förstår varför han värvades över huvud taget, släppte in två långskott och den egna produkten Amr Kaddoura satt på bänken igen.
Jetmir Haliti var anonym. Alfons Sampsted försökte, men kom ingenvart. Joe Sise var orörlig knappt delaktig. Emil Jönsson kom fel i det mesta och byttes ut i paus. Monday Samuel agerade helt utan självförtroende eller glädje. Akram Mansour var ovän med bollen och skällde ut klacken. Emmanuel Okine visade att klivet från division ett till Superettan var för stort för honom att ta.

För att summera.
Landskrona BoIS hade spetsen. Nu, visar det sig, har de inte bredden. Speciellt inte med lagets bästa spelare 2017 på bänken i Helsingborg – Thierry Zahui.
Landskrona BoIS befinner sig nu på nedflyttningsplats. Det är möjligt att de kan kriga sig till en kvalplats, men förutom Igor och Måns består inte BoIS av krigare. Inte alls.
Har ni sett en kvalmatch i november som inte präglas av krig? Nä, just det.

Samtliga spelare som plockats in i A-truppen, utom Sampsted och kanske även Haliti, har varit försämringar.
Sise hade inte platsat i Torns IF, som med stor sannolikhet blir det lag BoIS ställs mot i ett eventuellt kval. Det kan även bli Oskarshamn och rentav Eskilsminne i en sådan kvalrysare. Och tro mig, jag har sett Torn, Oskarshamn och Eskilsminne en hel del. DE kan kriga. Dessutom har de spetskompetens som gör att jag tror på bra chans för division ett-laget, oavsett vilket det blir, i en eventuell kvalmatch mot BoIS.

Den 26 juni stack sportchefen Peter Swärdh. En annan märklig historia på alla sätt. Så honom kan man inte hänga. Men uppenbart är att spelarrekryteringen till BoIS inte varit tillräckligt bra i sommar. Är det brutala felval eller billiga chansvärvningar? Jag kan bara spekulera kring den biten, och det vill man ju gärna… Men man måste ifrågasätta den kommitté eller det utskott eller vad det nu egentligen är som snickrat ihop lagbygget. Varför fem-sex medelmåttor istället för en eller två klasspelare? Speciellt när det finns egna produkter som knackar på dörren.
BoIS styrelse må ha ekonomiska luftslott att lappa ihop och kring den biten ska de naturligtvis ifrågasättas konstant. Rent sportsligt gäller samma sak.

På sätt och vis tycker jag synd om Jack Majgaard Jensen som kastades in som tränare i en orolig grupp och en kaosartad förening. Efter segern mot Falkenberg fick han avgångskrav en bit in i andra halvlek – i sin första match på hemmaplan. Dessutom blev både han och en del av spelarna kallade för horor, idioter, danskdjävlar och så vidare. Domaren och Sebastian Möller i Varberg ska vi inte ens prata om.
Exakt alla som inte slagit av hörapparaten på IP:s sittplatser måste ha hört det.
Det var sorgligt att se och lyssna på.

Jag får känslan av att BoIS inte reser sig från vart de nu ligger.
Men jag kan ha fel.
Jag brukar till och med ha fel.
Efter det där derbyt den 15 maj skrev jag att både Landskrona och Helsingborg förmodligen spelar i samma serie (Superettan) igen 2019.
Sanningen är troligen att ingen gör det.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close