FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Allt utom en sak gick MFF:s väg

Nästan allt gick MFF:s väg idag. De tre poängen mot Kalmar FF var sköna och nödvändiga, de fyra målen var snygga, segern var lättvunnen och flera av de som inte spelat så mycket fick gå in och visa att de kan göra jobbet – bra.
Det var bara en sak som inte klickade: AIK vann.
MFF har nu med Uwe Rösler som tränare vunnit åtta raka matcher i Allsvenskan, totalt nio segrar och en oavgjord på tio matcher. Det ger 28 poäng och det är ett facit som är fullständigt fantastiskt och normalt sett borde fört in MFF i guldracet.
Felet är bara att AIK gått nästan lika bra. På samma tio omgångar har AIK tagit 27 poäng. MFF har alltså tjänat en enda poäng på att bulldozer-köra över allt motstånd. Spelmässigt gjorde man det i den oavgjorda matchen mot Östersunds FK också.
IFK Norrköping har tagit 21 poäng, BK Häcken 19, Hammarby IF 18, GIF Sundsvall 17 och Östersunds FK 16. Alla mycket sämre – än både MFF och AIK.
Det är därför AIK med åtta omgångar kvar att spela ligger i ett guldläge som det inte finns några som helst tecken på att de ska bränna.
I Malmö blir man väl nästan bränd på bål eller fyrdelad om man ens antyder att det kanske var lika bra att AIK vann 08-derbyt. Guld är ju det enda som gäller. Men det finns en tredjeplats att slåss om också, som ger Europaspel 2019. Nu har MFF rejält häng på både tvåan och trean; två poäng upp till IFK Norrköping och en till Hammarby. Hur många trodde det tidigt i somras?
MFF har gjort det bra. Det har AIK också och är värdiga mästare om man inte rasar samman.
 
Matchen mot Kalmar FF hade massvis med godis att bjuda på för suktande MFF-gommar:
Här är mina topp fem:
1) Den enkla segern efter resan, urladdningen och den korta återhämtningen från Genk-matchen. Kalmar FF hade – som Sickan – en plan att störa MFF i ett läge det borde funkat väl att göra det. Rydströms gäng lyckades väl lika bra med det som Jönssonligan. MFF måste kunna göra det här många fler gånger. Gott att veta att man kan plus att det sparade kraft att gå loss så tidigt. Lite hjälp hade man också av att MFF:s effektivitet i Kalmar FF:s straffområde var ungefär 712 gånger större än Kalmars i MFF:s.
2) Läget var perfekt för flera spelare att ta chansen. Det gick vägen. Arnor Traustason fick spela anfallare och smällde in två mål när han på nytt fick chansen i den ovana positionen. Egzon Binaku visade att han börjar bemästra wingbackrollen så bra att han kan vara en av de tre bästa MFF:arna, för det var han. Franz Brorsson var lika lugn och stabil som han varit de sex-sju senaste matcherna i MFF och U21-landslaget. Romain Galls kvickhet borde passa mot Kalmars starka, men något orörliga försvar. Det gjorde han, satte ett mål och stod för en assist och sköt på allt (vilket han i och för sig kanske inte borde gjort, men potentialen till något stort finns där när han hittar lagkompisarna i frilägena och vässar mottagningarna). Målvakten Walter Viitala fick chansen att debutera sista 45 när Johan Dahlin fick ont i käken och gjorde jobbet med en blandning av trygghet och entusiasm, inte minst satte han igång spelet snabbt. Bonke Innocent fick göra ett nytt bra inhopp. Ni fattar – bänkspelarna ger alternativ, som MFF kommer att behöva i höst. Saknar ni Eric Larssons namn här beror det på att han och Andreas Vindheim nu är så mycket 50/50 och roterar så flitigt att jag inte tycker att någon av dem är bänkspelare. Det är egentligen inte Traustason heller, eller var åtminstone inte fram till hjärnskakningen som gjorde att han – tillfälligt? – förlorade sin plats i startelvan.
3) Uwe Rösler-sången.
Det var länge sedan jag lyssnade på Kraftwerk. Alldeles för länge sedan.
Kraftwerk är ett av de stora banden. The Model är deras bästa låt.
Att ha den som grund för en sång till den tyske succétränaren är en god idé. Eller va fan, det är lysande idé, suveränt genomförd.
Uwe Rösler, deutscher Superman,  sha la la la la laa la…   Uwe Rösler, han kan vinna han, sha la la la la laa la…
Uuuuuuweeee Rösler Uuuuuuweeee RÖSLER
Själv ville han tona ner det. Laget är viktigast, men visst var det kul, sa han. Men för man MFF till Europa League och åtta raka segrar i Allsvenskan ska det sjungas.
4) Målet som inte kom. Markus Rosenbergs 4-0 var supersnyggt. Hans lobbskott från halva planen, när Lucas Hägg Johansson var långt ute, som höll på att ge 5-0 hade varit ännu vackrare. Det skottet är numera lagt i juvellådan där redan hans två bicykletor i ribban mot Elfsborg 2015 finns.
5) Publiksiffran. 15 584 är helt okej. Skillnaden mellan sålda biljetter, en bit över 18 000 och den faktiska siffran på plats minskade dessutom i förhållande till de senaste matcherna – rejält.
Ole Törner

Relaterade artiklar

Back to top button
Close