FC StaffanstorpFotbollNyheter

FC Staffanstorp seriesegrare i Division 3

I helgen blev hyfsat unga föreningen FC Staffanstorp seriesegrare i Division 3. Avancemanget till Division 2 säkrades, med två omgångar kvar, mot Lunds BoIS – en match som slutade 0-0 hemma på Staffansvallen. Efter firandet fick Skånesport ett snack med lagets tränare, Tomas Roth.

Hur skulle du beskriva säsongen?
– På det hela taget en mycket stabil säsong, där vi inte haft så många eller stora formsvackor. Vi har en trupp med en medelålder på runt 16-17 år, och då får man räkna med att det blir lite toppar och dalar – men våra unga spelare har varit imponerande jämna i sin prestation vecka efter vecka. Stämningen i truppen har varit mycket bra och spelarna har varit väldigt aktiva sedan träningsstarten i januari med seriespel, DM-spel (kvartsfinal) och kvartsfinal i Gothia under sommaren. Med en så intensiv säsong gäller det att läsa av hur spelarna känner sig mentalt och fysiskt, speciellt under hösten, och det tycker jag vi har lyckats med och därmed undvikit för stora svackor.

Vad hade ni för mål när ni gick in i säsongen?
– Vårt mål var att vinna serien och ta steget upp i division 2.

FC Staffanstorp under firandet av seriesegern i Division 3. Foto: FC Staffanstorp

Vad gjorde att ni stod som segrare i år?
– Det är många faktorer som spelar in, men vi är en bred trupp (ca 30 spelare) med många duktiga spelare och där många har spelat ett antal år tillsammans.
Även om det finns en stomme av nyckelspelare i damlaget, så har hela 25 av spelarna i truppen spelat tävlingsmatcher i damlaget under 2018. Bredden har gjort att vi klarat sjukdoms- och skadeperioder hyfsat bra.
Vi har en riktigt bra mix av spelare med allt från slitvargar och matchvinnare till ledargestalter och vinnarskallar.
Vi har under flera år jobbat konsekvent med vår spelidé och spelfilosofi och tjejerna har trott på det vi gör, vilket skapat en trygghet på plan.
Sedan är det ett fantastiskt go i hela FC Staffanstorp. Över 200 tjejer som spelar fotboll och massor av yngre förmågor som trycker på underifrån – så vi ville verkligen vinna för alla tjejerna i föreningen.

Beskriv era styrkor som lag?
– Vi är väldigt snabba och samspelta. Vi har gnuggat det kollektiva anfalls- och försvars-spelet en hel del så vi är svåra att komma igenom, samtidigt som vi har ganska stor kreativitet och speed framåt. Spelarna är jätteduktiga på att lägga fokus på matchen och spelet och inte lägga energi på saker man inte kan påverka, och det har hjälpt oss i många matcher. Alla krigar 100% för varandra och alla har riktigt bra teknik. Dessutom har vi ett antal spelare med helt unika egenskaper som vi försöker utnyttja på bästa sätt.

Svagheter?
– Fysiken. Med en medelålder på 16-17 år i laget så är det helt naturligt att flera av de mer vuxna motståndarlagen är kraftfullare än oss. Trots det har vi utvecklat närkampsspelet mycket och vi är betydligt starkare idag än för ett år sedan.

Beskriv spelartruppen?
– Träningsvilliga, spralliga och glada. Men samtidigt väldigt seriösa och ivriga att lära sig mer. Träningarna håller riktigt hög kvalitet och tempo där spelarna pressar varandra hela tiden.
Hela gruppen har en fantastisk inställning. Vi har vänt matcher i underläge eller bara trummat på även när överlägsenheten i spelet inte visar sig i målskörden. Kom ihåg att vi förlorade seriepremiären i april, men vi knöt nävarna och körde på och radade bland annat upp tolv raka segrar efter den förlusten.

Hur firade ni avancemanget?
– Massor av pizza i klubbhuset.

 

Joel Ask

Foto: FC Staffanstorp & Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close