Kawas fotbollsdrömmar kan fortsätta genom HIF
Kan Sverige bli en av världens största fotbollsmarknader och de Allsvenska lagen bli ständiga inslag i Champions League? Svaret på den frågan är ja, enligt entreprenören och investeraren Kawa Junad. Efter att ha investerat i det Allsvenska laget Dalkurd i drygt två år meddelades det under sommaren att samarbetet skulle avslutas. Däremot har Kawa inte släppt sin vision om ett större Fotbollssverige och han kan nu vara på väg att investera i en ny klubb: nämligen krisdrabbade Helsingborg IF.
De fotbollstokiga bröderna Junad
Kawa Junad är född 1972 och kommer ursprungligen från Kurdistan, men bor i dag i London. Han lyckades skapa sig en förmögenhet genom att starta och driva flera telekom- och medieföretag i Mellanöstern och räknas i dag som en av världens mest framstående entreprenörer. Trots sina miljoner är han en privat man som tycker om att hålla sin familj och sina vänner utanför rampljuset. Men något om han inte har hållit i skymundan är hans kärlek till fotboll. För några år sedan började han och hans bror Serkat att följa det den lilla klubben Dalkurd i Borlänge, och det resulterade i att han och hans bror köpte upp stora delar av klubben.
Genom sin kärlek till Dalkurd växte det fram ett större intresse för svensk fotboll, och idéerna om att Sverige skulle kunna bli en av världens främsta fotbollsnationer, vars högsta liga en dag skulle kunna jämföras med La Liga i Spanien. För två år sedan investerade bröderna mångmiljonbelopp i Dalkurd och tog över 49 procent av ägarskapet av Dalkurd AB. Visionen var att klubben skulle växa till Sveriges största på bara 10 år, och slutmålet var att de skulle ta sig till Champions League. Detta har inte blivit verklighet.
Laget som tog sig till Allsvenskan förra året ligger sist i tabell och det har varit åtskilliga kontroverser mellan klubbledningen och investerarna. Åsikterna om hur man skulle ta klubben framåt gick isär så pass mycket att Junad-bröderna bestämde sig för att dra sig ur helt och hållet. Bland annat ska en tvist ha uppstått angående begränsningarna som gör att en privat aktör inte kan köpa upp 100 procent av en klubb, och att 51 procent måste styras av medlemmarna. Även om båda parterna hävdar att det var ett gemensamt beslut att avsluta samarbetet har man inte kunnat låta bli att känna av osämjan som uppstod. Nu verkar det som att Kawa är på jakt efter att investera i en ny klubb, och han kan redan ha hittat en som passar. Nyligen träffades han och HIF:s ordförande, Krister Azelius, och förhoppningarna på ett samarbete är höga, trots att uppgifterna kring vad som sas ännu är hemliga.
Med Allsvenskan i sikte
Kan det faktiskt vara så att Helsingborg IF är på väg mot en ny storhetstid? Klubben har kantats av kriser, både ekonomiska och sportsliga, sedan de åkte ur Allsvenskan för två år sedan. Efter årets säsong verkar det däremot som att det är Allsvenskan som återigen stundar och laget ligger för närvarande på en andraplats bakom Falkenberg med endast en poängs skillnad. Det har skett stora förändringar under året och man har värvat flera stora namn, bland annat landslagskaptenen Andreas ”Granen” Granqvist. Formen har varit riktigt bra den här säsongen och enligt mittfältaren Abudakari är de det bästa fotbollslaget i hela Sverige. Enligt oddsen i sportspel med 888sport är de stora förhandsfavoriter för att vinna Superettan, och med drygt 7 matcher kvar att spela är oddsen för deras vinst 1,40. För Falkenbergs vinst är de 2,50. Allsvenskan är nu så nära att de nästan kan ta på den, men det finns fortfarande kriser som laget, och framför allt klubben, måste ta sig igenom.
Den stora utmaningen HIF möter är utan tvekan att få ekonomin i balans igen. Redan 2017 sprack budgeten och man började det här året med att presentera en förlust på 2,3 miljoner kronor. För att inte behöva gå in och låna pengar från nästa årsbudget, har man gjort precis som andra organisationer när pengarna saknas: man gör nedskärningar. Samtidigt har de varit inblandade i en långdragen dispyt med Helsingborgs kommun över obetalda hyror för Olympia-arenan. Kommunen hävdar att de inte har fått in hyra, medan klubben hävdar att de har stått för allt underhåll som kommunen borde betalat och att de två summorna slår ut varandra.
(”2011-09-25” (CC BY 2.0) av Giåm.)
Däremot tror man att man snart kommer att kunna ta sig ur det ekonomiska problemet. I och med de nya spelarna, som Granqvist och Rasmus Jönsson, kommer, och har, biljettförsäljningen till matcherna ökat. Och om det kan komma in en ny investerare till klubben, kanske alla ekonomiska problem löser sig.
Drömmen om fotbollsnationen Sverige
Det råder inget tvivel om att Kawa verkligen skulle kunna hjälpa HIF ur sin ekonomiska kris om han och hans bror går in som investerare, men kommer hans dröm om att sätta Sverige på fotbollskartan att kunna bli verklighet? Det är så mycket mer än bara pengar som spelar in för att man ska ta fram ett bra lag, även om en stor kassa underlättar. Det handlar om att hitta spelare som både har talang och som fungerar ihop i ett lag. Det handlar om att hitta rätt personer till alla positioner, från tränare till klubbledning. Samtidigt är Kawas dröm inte enbart rotad i att främja svensk fotboll. Den handlar också om att bygga broar mellan nationer. Som kurd vill han gärna se en närmare länk mellan Kurdistan och Sverige, och när han sponsrade Dalkurd hoppades han att klubben en dag skulle bli kurdernas favoritlag. I dag är det de spanska topplagen Real Madrid och Barcelona som har deras största support.
Med det sagt kan Kawa bli ett exempel för andra aktörer som vill gå in och stötta en fotbollsklubb på liknande sätt. Ju fler som arbetar mot samma mål, det vill säga att sätta Sverige på fotbollskartan, desto större chans är det att vi en dag kan få se flera svenska lag i toppen i både Champions League och Europa League.
Inledande bild:(”Soccer training” (CC BY 2.0) av Håkan Dahlström.)
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se