FotbollKrönikaTrelleborg FF

Krönika: Mycket snack, lite verkstad

Inför helgens allsvenska match mot Djurgården hade Trelleborgs FF:s huvudtränare, Patrick Winqvist, pratat om att seger var det enda som gällde. Med Winqvists ord som sanning kunde TFF-supportrarna förvänta sig ett lag taggat till tänderna. Detta såg man dock inte mycket av – utan TFF stod sedvanligt för en plattmatch. När ska Trelleborgs FF börja omsätta ord till handling, tro?

Med åtta omgångar kvar av årets Allsvenskan har Trelleborgs FF sex poäng upp till säker mark. Som nykomling var det förväntat att säsongen skulle bli tuff. Att TFF väntades ligga i tabellens nedre skikt var det få som bestred på förhand. Dock så kan man spela “bottenskikts-fotboll” på olika sätt. Och på det vis som Trelleborg nu ser ut att lämna Allsvenskan på är inte värdigt. Speciellt inte när man utåt predikar om framtidstro och tålamod – men på planen visar motsatsen.

24 maj. Det är senast Trellborgs FF vann en allsvensk fotbollsmatch. Sedan dess har man endast mäktat med tre kryss på elva matcher. En otroligt bister svit, som TFF just nu inte alls känns nära att radera ut. Trots det predikar laget – spelare som ledare – om fortsatt tålamod och att man “snart kommer vända på detta”.

Patrick Winqvist och hans mannar har mycket att fundera på inför Allsvenskans slutskede. Foto:Bildbyrån

Inför den senaste omgångens möte med Djurgården kunde anhängarna av Trelleborgs FF konsumera följande uttalande från sin tränare, Winqvist: “Vi måste vinna, vi måste gå för att vinna imorgon och ge oss själva en chans”. Ett beundransvärt stridsrop från Winqvist – men vad hjälpte det? Hans lag svek – såväl honom som sina supportrar – och stod återigen för en riktigt svag insats – trots att seger var det enda som gällde.

Jag vill inte vara allt för hård mot Trelleborg heller. Patrick Winqvist förfogar över en ung trupp, där få av spelarna har några större meriter från spel på allsvensk nivå. Steget från Superettan till Allsvenskan är större än många tror, och kanske är det så att laget inte var redo för att ta steget upp. Jag är den sista att förvånas över var Trelleborg numera återfinns i tabellen.

Men hur TFF agerat i seriespelet under de senaste månaderna är klandervärt. Man har underkastat sig varje uppgift och tagit sig an varje match med en förlorares mentalitet. Mot Djurgården skulle man rycka upp sig. Man skulle vara på tårna, och gå för det enda som gällde: seger. Men ack så fel det blir. Det var mycket snack och lite verkstad. Och när TFF inte ens kan motsvara sina interna förväntningar – inte fansens, utan sina egna – då har jag svårt att se hur de ska kunna vända på det här.

På onsdag möter Trelleborg bottenkollegan Dalkurd i en ångestladdad sexpoängsmatch. Då kommer utrymme för att misslyckas med att motsvara förväntningar inte att existera.

 

Joel Ask

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close