FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Bristen på effektivitet både framåt och bakåt fällde MFF

Bristande effektivitet fällde MFF i Norrköping.

I den första halvleken gjorde MFF-försvaret ett par misstag. Det gav underläget.

I den andra halvleken tog MFF över totalt, skapade massvis med chanser, men anfallseffektiviteten man visat den senaste tiden – inte minst mot Kalmar FF – var som bortblåst. Det gjorde att man aldrig kunde ta igen underläget. MFF borde inte ha släppt in två mål första 45 och MFF borde ha gjort två mål sista 45.

Så enkelt kan man göra det.

Men då glömmer man en sak: IFK Norrköpings prestation.

Peking är tillräckligt bra anfallsmässigt för att utnyttja när ett lag går bort sig, som MFF gjorde ett par gånger. Det har väldigt få av de övriga lagen i MFF:s åtta matcher långa segersvit varit. Med 2-1 i ryggen visade IFK Norrköping sedan att laget är tillräckligt bra försvarsmässigt för att både frivilligt och påtvingat backa ner väldigt lågt och vara ganska trygga i att mest slå vakt om ledningen och satsa på omställningar. Malmö FF gjorde långa stunder en bra match spelmässigt. Jag tror inte något annat lag i Allsvenskan än IFK Norrköping eller AIK hade klarat att vinna den här matchen.

Men det handlade ändå om väldigt små marginaler. Om MFF fått ett tillfälle att byta ut skadade Rasmus Bengtsson innan han olyckligt drog på sig straffen till 2-1 hade det kunnat sluta på ett helt annat sätt. Om Markus Rosenberg inte hade dragit på sig den dumma varningen mot Kalmar FF och varit med hade laget knappast gjort ett enda mål på 17 avslut. Nu blev det trots att det såg snyggt ut och MFF tryckte på mest vackra kombinationer på små ytor centralt som flera gånger var nära att ge det perfekta läget plus inlägg som i stort sett aldrig var nära att ge någontng. Arnor Traustason gjorde flera riktigt bra saker, men i en toppmatch borta är det ju inte fel att ha två riktiga anfallare på planen. Det har inte MFF med både Markus Rosenberg och Carlos Strandberg utanför truppen.

Är heller inte så säker på att det var bra att MFF dominerade bollinnehavet så klart de första tio minuterna av matchen. Nu fastnade man i något slags bollfyttande som inte gav något och stod på hälarna i fel positioner när IFK Norrköping började få mer boll och Kalle Holmberg gjorde 1-0.

Resultatet ska MFF vara rejält besviket på.

Men att det efter åtta raka segrar blev motflyt i en bra match mellan två riktigt bra lag måste MFF både kunna hantera och acceptera. Hammarby förlorade igen och tredjeplatsen är fortfarande inom räckhåll. Guldet tappade MFF till både AIK och IFK Norrköping efter den sällsynt usla våren. På de elva omgångarna med Uwe Rösler har MFF även efter det här tagit fler poäng än IFK Norrköping, fyra fler närmare bestämt. Jag skrev före matchen att det krävts en lång streak med 28 poäng av 30 möjliga och åtta raka segrar för att överhuvudtaget få kontakt. Det är och var en stor prestation och egentligen ska MFF vara rätt nöjt med att man efter de inledande tolv omgångarnas uselhet ännu är med i striden om Europaplatserna. Guldet hade förmodligen varit borta även om man vunnit idag och i alla de sju matcherna som är kvar.

Nu gäller det att snabbt ladda om till söndagens match mot ett GIF Sundsvall som är mycket, mycket bättre än många har förstått.

Till sist avdelningen värt ett bättre öde:

,,,Mittfältsmotorerna Anders Christiansens och Fouad Bachirous avslut. Ett ruggigt snyggt skott i stolpen (AC) och ett nästan lika snyggt som planens bäste IFK Norrköping-målvakten Isak Pettersson räddade (Bachirou). Hörde att Alexander Axén när han såg avslutskartan drog något klyschigt om att många av MFF:s avslut kom utanför straffområdet och därmed inte var så farliga. Det var ju skotten utifrån som var farligast!

…Behrang Safaris – påtvingade – inhopp. Rasmus Bengtsson är MFF:s försvarsgeneral, men jag tyckte att det den här gången blev bättre balans i backlinjen sedan han gått ut och Safari kommit in.

…Bytet Franz Brorsson/Romain Gall med kvarten kvar. Mycket bra coachat av Uwe Rösler. Det borde och kunde gett resultat om Gall prickat mål istället för något helt annat när han fick sitt öppna avslutsläge. Jens Gustafsson gjorde för övrigt också ett bra byte när han tog ut Jordan Larsson och satte in Alexander Jakobsen. Jag har svårt att gå igång på kritik mot spelare som blir sura när de byts ut, men laget tjänade på bytet.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close