FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Det tog tio matcher för MFF att fixa det här läget

Det startade i Uppsala mot Sirius med en 4-0-seger. Efter det har Uwe Rösler som MFF-tränare varit obesegrad i tio raka matcher i Allsvenskan, de åtta senaste har alla vunnits.

Givetvis är det starkt! Men i det utgångsläget MFF satt sig i efter våren kan man krasst säga att det egentligen bara var vad som krävdes för att få kontakt med toppen. Att komma till ett läge där kvällens match i Norrköping kan gälla om MFF ska gå förbi i tabellen eller IFK Norrköping dra ifrån till fem poängs ledning.

MFF har genom ett hårt, intensivt och framgångsrikt arbete skaffat sig läget man velat ha. Nu gäller det att utnyttja det också.

Med Rösler som tränare har MFF tagit 28 poäng av 30 möjliga. Samma period har IFK Norrköping tagit 21 poäng.

De senaste matcherna har MFF dessutom hittat en effektivitet man tidigare saknat trots att spelet och resultaten varit bra. Mot Kalmar FF var matchen betydligt jämnare än 4-0 antyder, men MFF gjorde i princip mål på allt. MFF satte fyra av de fem-sex klara chanserna, KFF missade båda sina klara.

Så var det definitivt inte när MFF i slutet av juli mötte IFK Norrköping hemma och vann med 2-1. Då behövde man 15 avslut, 7 på mål, för att göra de två målen och hade väldigt svårt att spela av och kontrollera matchen efter Sören Rieks avgörande 2-1-mål i den 65:e minuten.

Den här gången tror jag att man behöver både effektiviteten och det bra spelet för att klara av att besegra IFK Norrköping. Dessutom måste man göra det utan Markus Rosenberg, vars betydelse för MFF ökar ju större och viktigare matcherna är.

Genk torsdag, Kalmar FF söndag och IFK Norrköping onsdag är inget bra program för rätt förberedelser. Men det är också något MFF måste kunna hantera. MFF vill spela i Europa och då blir det så här. Bara att gilla läget. Tycker också att MFF börjat hantera problemet allt mer professionellt med att till exempel starta återhämtningen med isbad, fys och annat direkt efter matchen mot Kalmar så att spelarna inte behövde ta sig in till Stadion på måndagen, åka chartrat plan från Norrköping och så vidare.

Det här blir dock hur man än vänder och vrider på det den tuffaste matchen hittills för MFF.

Tuffaste utmaningen är det dock inte. Den var att vända 0-2 borta mot Östersunds FK. Tror alldeles för många fortfarande inte har fattat hur svårt det var. Att ett lag vänder 0-2 på bortaplan till seger händer under 10 gånger på 20 år totalt i Allsvenskan. Senast MFF gjorde det hemma var 2014 mot ÖSK, borta var det 1994 mot IFK Göteborg.

Fast det visste ni redan…

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Har tappat räkningen på hur många gånger jag fått frågan om när MFF:s match i Svenska cupen mot Lunds BK ska spelas.

Svaret är fortfarande att det inte är bestämt.

Däremot ska tydligen MFF och LBK ha ett möte på fredag för att äntligen hitta ett datum.

Problemet är att det är mycket svårare än folk tror.

MFF vill helst spela efter Allsvenskans slut den 11 november mot Elfsborg. Ett förslag är lördagen den 24 november (MFF spelar hemma mot Genk på torsdagen den 29:e).

Lunds BK vill helst spela så tidigt som möjligt. För LBK har matchen både en sportslig och ekonomisk betydelse. Man vill ha mycket folk på Klostergården och tjäna pengar. Mot slutet av november kan det bli kallt, blåsigt, regnigt och allmänt vidrigt. Med färre på läktarna.

I division 1 gäller spelarkontrakten dessutom oftast inte som i Allsvenskan året ut utan över säsongen. Lunds BK spelar sista seriematchen den 10 november, strax efter löper kontrakten ut. Om matchen spelas helgen den 24-25 november kommer många av spelarna i LBK-truppen inte längre att ha kontrakt med klubben.

En öppning är att just i Svenska cupen är det tillåtet att använda amatörspelare. De aktuella spelarna skulle alltså kunna spela matchen utan kontrakt. Det räcker med att de är licensierade för LBK, vilket de är. Men det krävs givetvis en diskussion och så fort kontraktet gått ut kan de flytta till en ny klubb.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close