FotbollMalmö FFNyheter

Tätt MFF-program – men inte för Samuel Adrian

Med spel både i Europa och i Allsvenskan kommer matcherna tätt för MFF. Men inte för Samuel Adrian, som hamnat i kläm.

Senaste A-lagsmatchen spelade han den 18 augusti, när han hoppade in i segermatchen mot Trelleborgs FF.

På de sex veckorna som gått sedan dess har han bara spelat två matcher: i U21 mot Varbergs BoIS den 28 augusti och mot Östers IF den 18 september. i U19 kan han till skillnad mot de övriga unga spelarna i truppen inte vara med eftersom han fyllt 20. Det gjorde han i mars dyrga två månader innan han uppgraderades från lärlingsstatusen och skrev på ett A-lagskontrakt till och med 2020.

– Jag vill spela hela tiden, så är det. Men nu tas ju laget ut och är jag inte med så är jag inte med och det är bara att kriga på hela tiden, konstaterar Samuel Adrian.

– Eftersom jag är med så ofta ändå i A-lagstruppen och reser med dem kan det dessutom bli kollisioner med U21-matcherna så att jag inte kan spela dem heller. Därför gäller det verkligen att ta tillvara på träningarna.

Är det svårt att hålla matchformen och fysiken uppe när du aldrig får spela?

– Det är ett eget ansvar också! Spelar man inte får man ta tiden till extra träning både när det gäller konditionen och fysiken och man får tänka lite annorlunda än de som spelar hela tiden. Men visst behövs det matcher för att hålla matchtempot uppe.

När han kör lite extra inidviduellt och hoppas på fler matchminuter kan dock Samuel Adrian trösta sig med att han har en egenskap som annars är en bristvara i truppen. Han är vänsterfotad. Det är det inte många andra som är.

– Jag har faktiskt tänkt på det! Mot Drita när jag fick starta tror jag att jag var den ende vänsterfotade i hela laget. Därför fick jag ta några frisparkar och hörnor också. Förhoppningsvis berodde det inte bara på att jag var den enda vänsterfotade utan även på att de tycker att jag har en bra vänsterfot.

Finns det ett litet mått av bitterhet eller irritation över att du gått från att ha fått spela hyfsat mycket till inget alls?

– Sådant kan man inte hålla på med. Jag får inte låta det styra. Det är inte jag som tar ut laget och jag får köra på, göra mitt bästa och inte lägga energi på sådant jag inte kan påverka.

Hur mycket betyder enstaka inhopp i din situation. Är tio minuter i slutet av en match jättemycket bättre än att sitta kvar på bänken?

– Ja det tycker jag. Det bygger självförtroende och man känner sig tryggare. Inhopp är dessutom bra att ha när det väl kommer en match från start. Då är man mycket mer bekväm. När jag debuterade från start var det skönt att ha haft åtskilliga inhopp och vara van vid att komma in i pressade situationer. Om jag jämför det första inhoppet med den första allsvenska matchen efter sju inhopp var jag mer nervös vid det första inhoppet. Det är annorlunda att spela och varje gång jag gör det är nyttigt, säger Samuel Adrian.

MFF-tränaren Uwe Rösler är väl medveten om problemet.

– Samuel har hamnat i ett hål eftersom han inte kan spela i U19. Han har varit nära och fått resa mycket, ofta har han varit den 18:e eller 19:e spelaren. Generellt sett är situationen inte optimal för honom, inte minst för att vi med det tajta schemat inte kunna ha så många träningspass. Om vi haft utrymme för fler hårda träningspass hade det inte varit samma problem för då hade han ändå förbättrat sig. Vi försöker få till fler extra övningar med honom, inte minst en mot en-situationer med och utan bollen som är ett område han måste utveckla.

– Men jag tycker inte att det är tillräckligt och i framtiden när vi ska planera för nästa år och ta ett steg till måste vi ha en plan för de här spelarna som inte kan vara med i U19. Nu är det Samuel, men det kommer att bli fler. Det här är något vi ska diskutera.

– Det är dessutom viktigt hur spelarna reagerar på situationen och Samuel har tagit det mycket bra och inte låtit det påverka. Han är inte blivit dyster, förlorat fokus eller tappat intensitet i träningen. Han kör på och kör på och är medveten om att i fotboll måste man ibland ta sig genom de här perioderna: Vi försöker hjälpa honom nu och till nästa säsong måste vi ha hittat en lösning, säger Uwe Rösler

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close