FotbollMalmö FFNyheter

Behrang Safari känner ett extra ansvar i Europaspelet

Med över 80 matcher i de europeiska cuperna har Behrang Safari en enorm erfarenhet att dela med sig av inför torsdagens Besiktas-match.

– Visst känner jag ett ansvar. Jag vet vad det handlar om. Det är jag, “Mackan” och någon till som får se till att visa vägen, säger den 33-årige MFF-veteranen och berättar att han fortfarande tycker att det känns speciellt varje gång det är dags.

– De här matcherna i Europa skiljer sig från allting annat. Allsvenskan är viktig, men det blir – inte enformigt – men i alla fall liknande matcher i Ligan varje vecka. Därför sticker de här matcherna ut och då ska man egentligen kunna komma upp på en nivå man inte har i vanliga fall. Man spelar en annan fotboll som är lite roligare och med mer tryck, förhoppningsvis, på läktaren. Det känns på ett annorlunda sätt. De blir roligare att spela!

Behrang Safari var faktiskt med redan när Malmö FF mötte Besiktas i gamla UEFA-cupen 2005. MFF vann med 1-0 i Turkiet, men föll sedan med 1-4 hemma i Malmö. I båda matcherna inledde han dock på bänken.

– Vi gjorde en bra match därnere och minns jag rätt fick jag även göra ett inhopp mot slutet av den matchen. Hemma gick det sämre.

Minnet sviker inte. I Istanbul kom Behrang Safari in istället för Thomas Olsson i den 89:e minuten. Målet gjorde Afonso Alves i den 70:e.

Årets upplaga av Besiktas är rejält stjärnspäckad med namn som Pepe, Quaresma, Negredo, Babel, Vida och Karius. Men Behrang Safari tycker inte att man ska ha en överdriven respekt för motståndet.

– De är favoriter och är högst seedade. Besiktas har givetvis även många individuellt duktiga spelare i truppen. Men vi är också bra. Spelar man i Europa League så är det så här. Annars har jag inte tänkt så mycket på om de är jätteduktiga eller så. Det är en match som ska spelas och jag vill vinna den.

Hemma i Malmö vill Safari dessutom se MFF göra tidigt sätta ett avtryck i matchen, ha bollen och få med sig publiken.

– Man får inte vara rädd att sätta press eller att springa och jaga dem. Faller de tillbaka lite får man en bra känsla och på hemmaplan måste man våga lite extra. Jag tror att det blir viktigt att gå ut med ett bra självförtroende, försöka såra dem direkt, få dem att jobba och känna att fan det här var nog svårare än vi trodde.

– Gör man det från minut ett och får till exempel en frispark, en hörna eller en halv målchans kommer folk igång. Det ökar hoppet hos alla. Tänder man den gnistan kan man få med sig den i 90 minuter, säger Behrang Safari.

Ole Törner

Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close