FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Häcken viktigare än Besiktas

MFF spelar två matcher den här veckan, i morgon torsdag hemma mot Besiktas och på söndag borta mot BK Häcken.

För mig finns det ingen tvekan om vilken av dem som är viktigast.

Ja just det, BK Häcken.

Jag vet att jag lite grann pajar partystämningen och lusten inför Europaspelet.

Men någon måste göra det.

Och nej, jag har inte gått in i en dörr. Jag tycker att jag har flera bra skäl att tycka det jag tycker.

För när Europa League-mötet med Besiktas är möjligheternas match är Häcken borta på Hisingen nödvändigheternas match.

I Europaspelet har Malmö FF redan uppfyllt målet att ta sig till gruppspel i antingen CL eller EL. FC Midtjylland borta var årets höjdpunkt hittills och säsongens prestation. En klassisk match. Det blev inte Champions League, men de som fattar vet hur svårt det är att bara ta sig in i Europa League. Där är MFF nu och allt som händer i fortsättningen är bara bonus.

Nyckeln till vidare avancemang är dessutom att slå norska Sarpsborg i båda matcherna och sedan plussa på med att skrälla i någon eller några av de övriga matcherna. Det kan MFF göra även om det blir förlust mot Besiktas. Den 25 oktober och 8 november vänder “serien” mot Sarpsborg. Där har MFF de nödvändiga matcherna i Europa. Rätt utfall där och chansen till avancemang kommer att leva in i det sista.

I förra årets gruppspel var det inget av de 48 lagen i de tolv grupperna som tog tio poäng eller fler som missade avancemang. Ett lag gick vidare på sju, tre på åtta och fyra på nio poäng. Slump? Nej. Det såg likadant ut 2016-17.

I Allsvenskan är det däremot skarpt läge.

En förlust mot BK Häcken kommer inte att gå att reparera. Då seglar MFF mot en slutplacering som femma eller sexa. Ett massivt misslyckade för att lag med MFF:s trupp och ambitioner och ett adjö till Europaspel nästa säsong.

BK Häcken har vunnit åtta av de nio senaste matcherna i Allsvenskan. Blir det seger även mot MFF går laget förbi med två poängs marginal och med ett enklare restprogram och bättre form än MFF:s kommer Häcken att hålla det försprånget. Avståndet till IFK Norrköping blir minst sex, kanske nio och avståndet till Hammarby IF minst tre, kanske sex poäng med bara fem omgångar kvar att spela och AIK:s försprång är redan ointagligt. Dessutom hotas MFF i hög grad bakifrån av Östersunds FK.

Som jag ser det måste MFF vinna mot BK Häcken för att tredjeplatsen inte ska vara körd.

Så ja, veckans i särklass viktigaste match för Malmö FF spelas på söndag…

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close