skanesport_desktop-panorama-1

Bjärreds IFFotboll

DM-segraren Bjärreds IF

2018 års vinnare av DM för U19-lag blev Bjärreds IF. Efter en dramatisk final mot Lunds BK korades grannkommunen till segrare – något som må ha förvånat många – men inte dem själva. U-19 lagets tränare, Mattias Åhnberg, berättade för Skånesport.se om DM-segrarens framgångsrecept. 

Berätta om spelartruppen. Varför blev denna en så lyckosam årgång?

– Spelartruppen i Bjärreds IF:s U19 består av 20 spelare där samtliga tillhör vår representationstrupp, där ett A-lag och ett U19-lag ingår. De flesta är födda 00 men vi har även tre 01:or och tre 99:or i truppen. Jag tror att en av parametrarna till att truppen är så lyckosam är att de redan i ett tidigt skede varit ett bra kompisgäng. De gillar att komma till träningarna umgås med sina kompisar. Även de spelare som kommit in från andra klubbar, under resans gång, känner samma sak. Träningsnärvaron i gruppen är väldigt hög, det tror jag beror på att de har roligt på träningarna och att vara tillsammans med sina polare. Har man roligt så presterar man och således utveckals man, svårare än så är det inte. En annan viktig parameter är att vi i Bjärreds IF för fem-sex år sedan förändrade delar av vår filosofi kring ungdomsfotbollen, hur vi ska träna, vad vi ska fokusera på, vad har vi får mål med ungdomsfotbollen m.m. Att låta alla vara med och att hela tiden uppmuntra och se spelaren är en viktig grundsten. Vi tränare måste alltid se till att ge varje spelare beröm minst en gång per träning och minst en gång per halvlek i en match. Jag anser att den bästa frasen som någonsin uppfunnits inom idrotten är”-Bra gjort”. Årgången med 00:orna var först ut i detta arbetssätt och det vi ser nu är resultatet av ett långsiktigt arbete.

Hur stor skräll var det att ni stod som segrare i DM 2018?

– Ska jag vara helt ärlig så var det ett av de mål vi gemensamt satte upp med killarna inför året. För två år sedan så förlorade vi DM-finalen i P16 och det var revanschsugna killar i år. Jag tror att alla i gruppen kände att vi var mer än redo för detta mål. Samtliga tränare och spelare är fullt medvetna om potentialen i truppen. När vi slog ut TFF i kvalet, som spelar juniorallsvenskan, insåg vi alla att det här kan gå hela vägen. Så för mig och tränarkollegorna var det ingen skäll, men jag kan inte låta bli att tycka det är väldigt coolt att en ”bonnaförening” som Bjärreds IF står som segrare i ett U19-DM i Skåne. Vi ska också ta till protokollet att alla utom tre killar i truppen kan spela U19-DM nästa år också.

De båda lagen, Bjärreds IF och Lunds BK, äntrar planen. Foto: Bjärreds IF

Berätta om finalen mot Lunds BK. Vad minns du från matchen?

– Vår ”gameplan” var att starta i ett högt tempo och sätta hög press på deras backlinje. Detta lyckades vi bra med, och skapade ett par farliga lägen. Vi hade en stolpträff, en ribbträff och ett friläge under de första 25 minuterna. Målet var att få hål på Lunds BK i ett tidigt skede i matchen för att få dem att ”öppna upp sig” senare under matchen. Av naturliga skäl så mattades killarna efter 20-25 i press spelet och matchen böljade lite fram och tillbaka utan någon större farlighet för något av lagen. Skulle väl kunna säga utan att vara opartisk, fördel för Bjärred i spelet. Andra halvlek startade ungefär som första halvlek slutade. I den 60 min vinner Sinan Artoushi boll högt upp på Lunds BK:s planhalva och spelar bollen vidare till Tim Frösslund, som med en snygg ”cutback” hittar en fristående Oskar Nordenman, som enkelt sätter bollen i mål. Under den sista kvarten tar Lunds BK över och med cirka fyra minuter kvar har de ett stenhårt skott i stolpen. Var extremt nervöst för oss som stod på sidlinjen och det var en stor lättnad när domaren satte pipan i munnen. Sett till 90 minuter så tycker jag att resultatet var rättvist, men vi skulle ha avgjort matchen redan i första halvlek. Med tanke på att nio av våra spelare hade representerat Bjärreds IF:s A-lag bara två dagar tidigare så var det extremt trötta spelare efter matchen. Vi hade troligtvis inte klarat av en förlängning, Lunds BK kändes starkare än oss i slutet av matchen.

Vad gjorde att ni lyckades ta er hela vägen och till sist vinna?

– Som jag sa tidigare så är träningsnärvaron i gruppen väldig hög och samtliga 20 spelare är väldigt duktiga och välskolade. Under säsongen har killarna kombinerat DM-spel med U19-serien och A-lagsserien. Vi har kunnat rotera väldigt mycket under säsongen och vila spelare som varit skadade eller trötta vid rätt lägen. Samtliga killar har spelat nästan lika många minuter under hela DM-spelet. Så vi kan verkligen konstatera att alla har ”dragit sitt strå till stacken” och bidragit till DM-segern.

Bjärredspelarna firar under DM-finalen. Foto: Bjärreds IF

Beskriv era styrkor som lag?

– Ett bra och starkt kompisgäng, där samtliga är goda vänner och gillar att spela fotboll. Det är väldigt enkelt för oss tränare att ha dem i träning eftersom de är mycket ambitiösa. Sedan har vi inför denna säsong även fått in Toni Ercegovac som tränare i U19-truppen och representationstruppen. Han måste vara en av Sveriges bästa ungdomstränare. Inget är omöjligt för honom!

Svagheter?

– I vår U19-trupp idag ser jag inga svagheter. Samtliga tjugo spelare gör mer än vad som förväntas och begärs av dem på varje träning och match. Spelarna har förvånat oss så många gånger under året att det är svårt att se svagheter i gruppen. Jag hoppas och tror att killarna fortsätter att jobba hårt nästa år också. Spelarna ser jag inga svagheter i, det är i så fall vi tränare som är svagheten. Vi måste se till att hela tiden förbättra oss och utmana spelarna så att de utvecklas i rätt riktning.

 

Joel Ask

Foto: Bjärreds IF

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close