FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Här är min tio i topp-lista för MFF:s matcher i Europaspelet

MFF har en stolt historia i Europa-spelet.

Gårdagens seger mot Besiktas kommer för alltid att vara en del av den och just nu känns det som matchen kvalar in på en topp tio-lista över MFF:s bästa prestationer i Europa.

Men hur högt ska den hamna?

Omöjligt att ge ett definitivt svar, men här är mitt försök till en tio bästa-lista.

Jag har gått efter fyra kriterier:

…Jag ska ha sett matchen. Även om jag inte är så ung längre innebär det att en del faller bort.

…Prestationen av MFF, den spelmässiga kvalitén.

…Klassen på motståndet.

…Jag tar inte med några förluster. Det innebär bland annat att den största matchen av dem alla, Europacupfinalen mot Nottingham Forest och den fantastiska matchen hemma mot Atletico Madrid 2014 faller bort. Tycker också att ett motståndarlag bara ska vara med en gång, därför bara en av de två Salzburg-triumferna.

 

Här är listan:

1) Bayern München hemma 22 oktober 1975

Resultat: 1-0 till MFF, Tommy Andersson (25).

MFF:s lag: Jan Möller – Magnus Andersson, Krister Kristensson, Roy Andersson, Harry Jönsson – Staffan Tapper, Anders Ljungberg, Bo Larsson – Conny Andersson, Tommy Andersson, Tore Cervin. Tränare: Bob Houghton.

Bayerns lag: Sepp Maier, Georg Schwarzenbeck, Jupp Kapellmann, Udo Horsmann, Franz Beckenbauer, Ludwig Schuster, Rainer Zobel, Franz Roth, Bernd Dürnberger, Klaus Wunder, Karl-Heinz Rummenigge. Coach Dettmar Cramer.

Titta på Bayern Münchens laguppställning och begrunda faktumet att MFF var närmare 3-0 än tyskarna en kvittering. 13-1 i hörnor säger det mesta! Första 20 minuterna satte MFF agendan för matchen genom att inleda i högt tempo och dominera. Tommy Andersson gjorde målet, stolpe in efter snyggt förarbete av Tore Cervin, men matchens lirare blev Tommy när han tunnlade Franz Beckenbauer.

2) Ajax hemma 4 mars 1987

Resultat: 1-0 till MFF, Torbjörn Persson (straff 43).

MFF:s lag: Jan Möller – Magnus Andersson, Kent Jönsson, Hasse Borg, Torbjörn Persson – Anders Palmér, Leif Engqvist, Ingemar Erlandsson, Jonas Thern – Lasse Larsson, Mats Magnusson. Tränare: Roy Hodgson.

AFC Alax lag: Stanley Menzo, Ronald Spelbos, Sonny Silooy, Danny Blind, Frank Rijkaard, Arnold Mühren, Jan Wouters, Aron Winter, Johnny Bosman, Johnny van´t Schip, Marco van Basten plus inhopparen Dennis Bergkamp. Coach Johan Cruyff.

Först var det matchen som inte blev av. En intensiv snöstorm gjorde att den fick flyttas fram. Och det var delvis domaren GB Smiths fel. Fritid Malmö hade täckt planen med presenningar och blåst in varmluft under dem. När Smith skulle inspektera beordrade han bort övertäckningen och gick och åt lunch. Då kom ett nytt snöfall. Beskedet kom dessutom så sent att publiken redan börjat gå in på Stadion. Ett par dagar senare gick det att spela och MFF tog för sig mot den gyllene Ajax-årgången med bland andra Van Basten och Rijkaard som sedan vann returen med 3-1 och till slut hela turneringen. På grund av snöfallet blev det bara fyra dagar mellan match ett och två i kvartsfinalen och i returen var Mats Magnusson avstängd sedan han snackat till sig en varning.

3) Inter hemma 13 september 1989

Resultat; 1-0 till MFF, Håkan Lindman (76).

MFF:s lag: Jonnie Fedel – Peter Jönsson, Per Ågren, Jean-Paul Vonderburg, Stefan Schwarz – Niclas Nylén, Patrik Andersson, Håkan Lindman, Joakim Nilsson – Martin Dahlin, Leif Engqvist. Tränare Roy Hodgson.

Inters lag: Walter Zenga, Corrado Verdelli, Ricardo Ferri, Andreas Brehme, Giuseppe Bergomi, Lothar Matthäus, Gianfranco Matteoli, Andreas Mandorlini, Allesandro Bianchi, Jürgen Klinsmann, Aldo Serena. Coach: Giovanni Trapattoni.

Inters laguppställning talar för att den här matchen lika gärna kunde legat etta på listan. Borde kanske till och med varit så. Men Bayern München och Ajax vände till sammanlagd seger i hemmareturen. Det gjorde inte Inter. I Malmö nickade Håkan Lindman in 1-0 på en Jocke Nilsson-frispark, i Milano var det Leif Engqvist som nickade in slutresultatet 1-1. MFF var det bästa laget i båda matcherna. En smått otrolig prestation. Lite mindre än ett halvår senare var Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme och Lothar Matthäus med och vann VM för Västtyskland. Hur mycket kraft och koncentration det krävdes av MFF kan man se en antydan om i facit av lagens insatser direkt efter matchen i Italien. Inter slog Roma med 3-0, MFF förlorade med 0-2 mot Västra Frölunda.

4) AC Milan hemma 12 september 1968

Resultat: 2-1 till MFF, Curt Olsberg (45), Bertil Elmstedt (50), Gianni Rivera (58).

MFF.s lag: Nils Hult – Roland Löwegren, Krister Kristensson, Bertil Elmstedt, Rolf Björklund – Roy Andersson, Lars Granström, Anders Ljungberg – Curt Olsberg, Dag Szepanski, Staffan Tapper. Tränare Antonio Duran.

Milans lag: William Vecchi, Karl-Heinz Schnellinger, Roberto Rosato, Angelo Anquilletti, Giovanni Trapattoni, Gianni Rivera, Saul Malatrasi, Lino Golin, Pierino Prati, Giovanni Lodetti, Kurt Hamrin. Coach Nereo Rocco.

Den första riktigt stora segern för MFF i Europaspelet, som banade väg för alla de senare. Det här var första beviset på att det faktiskt gick att utmana de bästa.

5) Dynamo Kiev hemma 1 november 1978

Resultat: 2-0 till MFF, Tore Cervin (9), Jan-Olov Kindvall (35)

MFF:s lag: Jan Möller – Roland Andersson, Krister Kristensson, Roy Andersson, Ingemar Erlandsson – Magnus Andersson, Staffan Tapper, Anders Ljungberg, Jan-Olov Kindvall – Tore Cervin, Bo Larsson. Tränare Bob Houghton.

Dynamo Kievs lag: Viktor Yurkovsky, Valerij Zuev, Vladimir Lozinsky, Aleksandr Kapsalis, Mihkail Fomenko, Vladimir Bezsonov, Sergej Baltacha,Anatolij Konkov, Viktor Kolotov, Aleksandr Berezhnoy, Oleg Blochin.

Vägen till Europacupfinalen 1979 var en serie av bragder. Men tror nog de flesta håller med om att Dynamo Kiev var det bästa av lagen MFF mötte på vägen fram. Vändningen hemma mot Wisla Krakow var häftigast, och att hålla nollan (0-0) borta mot Kiev den svåraste uppgiften, men jag väljer den här matchen för att MFF faktiskt dominerade den från första till sista minuten. Och Dynamo Kiev var ett storlag. Ett par år tidigare hade man vunnit Cupvinnarcupen och Oleg Blochin utsetts till Europas bäste spelare.

6)  Shakhtar Donetsk hemma 21 oktober 2015

Resultat: 1-0 till MFF, Markus Rosenberg (17)

MFF:s lag: Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Kari Arnason, Rasmus Bengtsson, Pa Konate – Vladimir Rodic, Oscar Lewicki, Enock Kofi Adu, Jo Inge Berget – Nikola Djurdjic, Markus Rosenberg. Tränare Åge Hariede.

Shakhtars lag: Pjatov – Srna, Kutjer, Rakytskyj, Ismayli – Fred, Stepanenko – Marlos, Alex Teixeira, Bernard – Gladkiy.

Det bästa laget MFF – hittills – besegrat i en gruppspelsmatch.

7) Red Bull Salzburg hemma 27 augusti 2014

Resultat: 3-0 till MFF, Markus Rosenberg (11), Magnus Eriksson (19), Markus Rosenberg (84).

MFF:s lag: Robin Olsen – Anton Tinnerholm, Filip Helander, Erik Johansson, Pa Konate – Magnus Eriksson, Markus Halsti, Enock Kodi Adu, Emil Forsberg – Isaac Kiese Thelin, Markus Rosenberg. Tränare: Åge Hareide.

Salzburgs lag: Gulácsi – Schwegler, Hinteregger, Ramalho, Keita – Kampl, Leitgeb, Ilsanker, Bruno – Soriano, Alan.

Salzburg var bra både 2014 och 2015, men bäst det första året.

8) Rangers FC borta 26 juli 2011

Resutat 1-0 till MFF, Daniel Larsson (18).

MFF.s lag: Dusan Melicharek – Miljan Mutavdzic, Pontus Jansson, Daniel Andersson, Ricardinho – Jiloan Hamad, Wilton Figueiredo, Ivo Pekalski, Jimmy Durmaz – Daniel Larsson, Agon Mehmeti. Tränare Rikard Norling.

Rangers lag: Allamn McGregor – Steven Whittaker, Madjid Bougherra, Sasa Papac, Lee Wallace – Maurice Edu, Lee McCulloch – Steven Davis, Steven Naismith, Juanma Ortiz – Nikica Jelavic.

Vinna på Ibrox är stort – och MFF:s seger blev början på vägen till Rangers krasch och omstart!

9) Besiktas hemma 4 oktober 2018.

Jepp här är den!

10) Benfica hemma 13 september1972

Resultat: 1-0 till MFF, Bosse Larsson (12).

MFF:s lag: Nisse Hult – Krister Kristensson – Christer Malmberg, Roy Andersson, Staffan Tapper, Christer Jacobsson – Björn Friberg, Curt Olsberg – Tommy Larsson, Bo Larsson Roland Rasmusson. Traänare: Karl-Erik Hult.

Benficas lag: José Henrique – Calisto, Coelho, Malta da Silva, Simoés, Timula, Toni, Graca, Artur Jorge, Eusebio, Rui Jordao.

Ja Eusebio var med, Krister Kristensson spelade libero (!) och MFF vann över ett storlag med Kalle Hult som tränare.

Upptäcker nu att MFF vunnit alla de tio matcherna och knappt släppt in några mål – och det är väl ungefär vad som krävs.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close