skanesport_desktop-panorama-1

Ängelholms FFEskilsminne IFFotbollKristianstads FCLunds BKTorns IF

Spelfunderingar: Division ett södra

Fotbollssäsongerna svänger in på upploppet.
Vissa deltagare är avhängda, andra skenar i stor ledning, en del har havererat och en del har smugit med i vassen redo att sätta in slutstöten.
Idag tar vi oss an division ett södra.

Söderettan är en serie jag följt rätt noga under året. Ibland som reporter, ibland som kommentator, ibland som åskådare och ibland som soffpotatis.

Toppstriden:

Mjällby var stora favoriter redan innan säsongen och har verkligen levererat. Fotbollsmässigt har de hållit en hög och jämn nivå där topparna varit hyfsade, men framför allt har dalarna varit låga. Elva poängs ledning med sex omgångar kvar kunde/borde ha varit mer och den enda frågan här handlar om när de säkrar kontraktet – vilket kan ha betydelse för andra lag. Well done.

Det enda intressanta i detta sammanhang är vilket lag som kniper kvalplatsen till Superettan.
Jag har personligen vacklat i tron rätt länge om vilket lag som fixar den platsen.
Först var jag inne på att Torn kunde bli ett semi-Leicester, men målfabrikationen har börjat gå trögt.
Sedan var jag inne på att Oskarshamn var bästa laget, men nu börjar de bevisa motsatsen.
Tvååker har jag visserligen räknat bort sedan insatsen mot Ljungskile, som jag kommenterade på plats, och ansåg att Lindströms gäng blev duktigt avslöjade.
Och så har vi Eskilsminne. Det lag jag i nuläget tror mest på i sammanhanget. Observera att nyckelordet är ”nuläget”, ty i denna serie svänger det snabbt.

”Eskils” har som nykomlingar haft ett magiskt år, toppat med cuptriumfen mot HIF, och är nog det lag som går in med mest att vinna i kvalplatsstriden.
Dessutom är skadeläget under kontroll. Backlinjen som varit så solid har dock fått möbleras om en gnutta på sistone, men borta mot Åtvidaberg senast var det lika stabilt som vanligt.

Kvar att möta:
Lund (borta)
Ljungskile (hemma)
Kristianstad (borta)
Oskarshamn (hemma)
Karlskrona (borta)
Mjällby (hemma)

Att man möter ett Mjällby som redan har säkrat seriesegern och knappast kommer ärkemotiverade, på hemmaplan dessutom, kan ha stor betydelse i sammanhanget. Dessutom har man toppkonkurrenten Oskarshamn hemma.
Med minst fyra poäng i de två kommande omgångarna, mot Lund och Ljungskile, tror jag faktiskt att Eskils grejar kvalet. i de fyra sista matcherna är nio-tio poäng ett rimligt utfall. Frågan är om det räcker.
Laget har det på förhand svåraste spelschemat jämfört med Torn och ”Oskars”.

Toppen i div 1 södra.

Torn då?
Tja. Det låter ju positivt från ”Kalle” och det vore ju häftigt om det gick vägen.
Men efter att ha sett förlusten hemma mot Kristianstad måste man få lov att ta ”soppatorsk” i sin mun utan att hängas i närmsta bjälke. Andra raka matchen utan att göra mål och om spelartruppen gått på moln tidigare så får vi nu en rejäl syn på självförtroendet i truppen, som ju är så viktigt. Glöm snack om ”mättnad” och ”bra säsong ändå”.

Kvar att möta:
Grebbestad (borta)
Husqvarna (hemma)
Skövde (borta)
Åtvidaberg (hemma)
Tvååker (borta)
Karlskrona (hemma)

Tveklöst är det så att Torn har ett enklare spelschema än toppkonkurrenterna. Dessutom har man allt i egna händer rent teoretiskt

Oskarshamn gör precis liksom Torn, Tvååker och Eskilsminne sin bästa säsong någonsin.
De sumpade sin chans att sätta press de andra lagen genom att högst oväntat torska hemma mot Åtvidaberg – något som verkligen säger en del om hur oberäknelig denna serie är.

Kvar att möta:
Skövde (borta)
Grebbestad (hemma)
Eskilsminne (borta)
Ängelholm (hemma)
Oddevold (borta)

Deras nyckelmatch är Eskilsminne borta. Övriga matcher tror jag inte att de förlorar, åtminstone, med hyfsat normal utdelning.
Magkänslan säger Eskilsminne. Hjärnan säger Torn. Nyckelbenet säger Oskarshamn. Ingenting hos mig är inne på Tvååker, så förmodligen går de upp i Superettan…

Notera för övrigt att det bara skiljer en poäng mellan Torn, Eskilsminne och Oskarshamn – och målskillnadsmässigt skiljer bara fyra mål.

Botten i Superettan.

Vilka blir då kvalmotståndare?
Sju lag i Superettan kan det bli. Däribland Landskrona BoIS (även om jag tvivlar på att de når dit).
Mot just BoIS tror jag att såväl Torn och Eskilsminne har en 50/50-chans, Eskils har ju redan pajat Cupsäsongen för ett topplag i samma serie…

***

Bottenstriden då?

Tja.
Grebbestad och Husqvarna som ligger sist, utan att vara kokta, tror jag inte är tillräckligt bra. Framför allt är de offensivt för tama. Men tre lag åker ur direkt och frågan är vilket mer det blir.

Att Kristianstad efter sommarens extrema manfall och stora ekonomiska problem inte är ett strykgäng som redan parkerar i division två är en bedrift i sig. Segern senast mot Torn, i Stångby, var väldigt oväntad och extremt tung. De kommer fortsätta att knipa treor, tror jag.
Åtvidaberg som syntes avsågade i juni gjorde tvärtom – handlade in ny personal i somras och har också visat att de kan slå topplagen på bortaplan. De klarar sig.
Skövde är alldeles för bra för att åka ur – jag är inte ens orolig.

Återstår gör då Ängelholm och Karlskrona.
ÄFF har 5-16 i målskillnad och en poäng på de fem senaste matcherna.
De går in med självförtroendet i botten i en svår avslutning med:
Utsikten (borta)
Kristianstad (hemma)
Åtvidaberg (borta)
Lund (hemma)
Oskarshamn (borta)
Tvååker (hemma)

Ängelholm är seriens sämsta bortalag, 1-1-10 (9-34) på 12 matcher och jag tror inte det blir många poäng till på resande fot – eller huvud taget.
I nuläget ligger man två poäng och tio plusmål efter Karlskrona.

Något behövde göras för att bryta trenden och ett nytt spelsystem (4-5-1 istället för 3-5-2) fungerade inte alls. Tränarstaben har breddats, bland annat med Henrik Larsson, och det ska bli intressant om DET ger någon effekt. Jag tvivlar starkt.
Spelet, kroppspråket, attityden – allt talar för att dagens ÄFF spelar i division två 2019. Även om de skulle lyckas rädda en kvalplats.
Jag har sett laget vinna hemma mot Mjällby, fullt rättvist, så kapaciteten finns i truppen. Och det finns tid att reparera skadorna. Men fotbollsmässigt är laget i en avgrundsdjup svacka just nu.

Just nämnda kvalplats torde annars stå mellan Karlskrona och Kristianstad.

Botten i div 1 södra.

Så. För att summera.
Eskils kvalar uppåt efter att ha knäppt Torn på målskillnad i 96:e minuten i sista omgången.
Ängelholm åker ur. KFC spelar division ett även 2019.

I helgen lirar jag hos Nordicbet:
Utsikten-Ängelholm 1
Lunds BK-Eskilsminne X2

Det går att komba med en stensäker tvåa på Högaborg-Sävedalen i division 2 sydvästra, men mer om den serien nästa fredag…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close